„Szeretnék majd visszamenni, de a végleges kiköltözés nincs tervben”

HÁTTÉR

Viola Krisztina

Viola Krisztina, 23 éves, Aarhus: Korábban már foglalkoztatott a kinti munkavállalás, de bizonytalan voltam, és itthon maradtam, míg egy nap eldöntöttem, hogy szerencsét próbálok. Két éve történt, hogy Dániára esett a választásom, mivel egy ismerősöm már dolgozott odakinn, és sok jót mesélt az országról.


Ő segített elhelyezkedni egy szállodában, ahol több mint 2 hónapig dolgoztam. Elég fárasztó munka volt, de angoltudás híján nem volt sok választásom. A fizetés kárpótolt a fáradozásaimért (kb. 15 000 DKK). A barátnőmnél laktam, így szállásra nem kellett költenem. Meglepő módon az élelmiszerek nem voltak olyan drágák az ország színvonalához képest. Az emberek nagyon kedvesek voltak, a boltban mindig mosolyogtak az eladók.

Teljesen más érzés volt elmenni bárhová. Itthon a legtöbb ember nem szereti, amit csinál. A negativizmus sokkal jobban érzékelhető, mint külföldön. Ha nem megyek ki, el sem hiszem, hogy mennyire különbözhet az emberi életstílus más helyeken. Nagyon örültem, hogy megtapasztalhattam mindezt, és biztosra veszem, hogy a jövőben még ellátogatok oda, mert nagyon pozitív élményként maradt meg bennem.

Első körben csak ki akartam próbálni magam, de eléggé honvágyam volt, így nem maradtam kint huzamosabb ideig. Időközönként szeretnék majd visszamenni, de a végleges kiköltözés nincs tervben. Amiért mégis az itthont választottam, az leginkább a család, és mert szeretem a magyar nyelvet, odakinn viszont nem igazán beszélik, ha csak nem magyar az illető. Itt otthon vagyok, odakinn nem biztos, hogy ez az otthon érzet megadatna valaha is.


Hozzászólók:

Vitaindító: Végleg elmennek, vagy visszajönnek a külföldre költözők?
Abaházi Márk (23), London: „Soha ne mondd , hogy soha, de el tudom itt képzelni az életem”
Viola Krisztina (23), Aarhus: „Szeretnék majd visszamenni, de a végleges kiköltözés nincs tervben”
Kerekes Blanka (28), Leichester: „100 százalékosan meg vagyok elégedve az itteni életemmel”
Glass Ben, ottfline:ontheater: „Korábban nem voltam kisebbség, most pedig az lettem”

Végleg elmennek, vagy visszajönnek a külföldre költözők?


Végleg
Visszajönnek

SZAVAZAT UTÁN