"Korábban nem voltam kisebbség, most pedig az lettem"

HÁTTÉR

Benjamin Glass

előadóművész, az Offline:ontheater alapítója és vezetője

„Figyelem a politikát, és félek egy kicsit. Amit látok, azt mondaná, hogy menni. De nekem személyesen jó életem van itt.”- Glass Ben 2001-ben érkezett Svájcból és akkor alapította meg az offline:ontheater társulatot.


„Van barátnőm, van társulatom, vannak barátaim – én nagyon nehezen mennék el. Plusz van állandó jövedelmem is, ami Svájcból jön. Ha úgy tetszik, fordított gazdasági bevándorló vagyok. A jövedelmem Svájcban keveset ér, itt viszont elég ahhoz, hogy megéljek belőle.

Még éppen jól érzem magam, de ebben nagyon erős a 'még éppen'. Ha a Jobbik nagyon előretörne, vagy Magyarország kilépne az EU-ból, az számomra azt jelentené, hogy menni kell.”

Hova vágynál?

„Ide. De én zsidó származású vagyok, és aggódom. Előfordult az utóbbi években, hogy csak a kinézetem miatt próbáltak bántani, és ez Svájcban soha nem történt meg velem.
Számomra ez új dolog volt, addig nem volt kérdés soha, hogy zsidó vagyok-e vagy sem. Korábban mindegy volt, hiszen nem vagyok vallásos. De mivel engem a társadalom zsidónak néz, elkezdtem ezzel foglalkozni, elkezdtem vállalni a zsidóságomat. Eddig nem voltam kisebbség, most pedig az lettem, ami bennem félelmet kelt.”


Menni vagy maradni?, cirkusz, légtánc

Az ELTE TÁTK szociológusainak, és a Társaság az Emberi Szabadságjogokért jogvédő szervezetnek a bevonásával készült az Offline:ontheater Menni vagy maradni? című cirkusz-tánc-színházi produkciója, a kérdéssel: szabadságjog vagy kényszer-e a kivándorlás.

A másik ok ami miatt szóba jöhet, hogy el kéne menni, az a társulat jövője, a független művészek helyzete jelenleg egyre bizonytalanabb. Most még működünk, de szó szerint levegőért kapkodva. Sokan közülünk egyre többször lépnek fel külföldön, és emiatt nehéz lekötni időpontokat, mert egyre többen mondják, hogy jövőre nem tudják garantálni, hogy itt lesznek egy-egy fellépésen.

Három éve már elmentem Spanyolországba azzal a szándékkal, hogy ha működik, ott maradok. Nagyon jól működött, de aztán volt egy nagy balesetem, amikor kis híján meghaltam. Kicsit ezoterikusnak hangzik, tudom, de az olyan volt, mint egy jel. A baleset miatt jöttem vissza.


Hozzászólók:

Vitaindító: Végleg elmennek, vagy visszajönnek a külföldre költözők?
Abaházi Márk (23), London: „Soha ne mondd , hogy soha, de el tudom itt képzelni az életem”
Viola Krisztina (23), Aarhus: „Szeretnék majd visszamenni, de a végleges kiköltözés nincs tervben”
Kerekes Blanka (28), Leichester: „100 százalékosan meg vagyok elégedve az itteni életemmel”
Glass Ben, ottfline:ontheater: „Korábban nem voltam kisebbség, most pedig az lettem”

Végleg elmennek, vagy visszajönnek a külföldre költözők?


Végleg
Visszajönnek

SZAVAZAT UTÁN