„Inkább ne menjen ki a napra az, akinek vaj van a fején!”

Szanyi Tibor

EP képviselő, MSZP

Szanyi Tibor európai parlamenti politikust is megkérdeztük, szerinte miért tiltottak ki hat kormánytisztviselőt Amerikából. A korrupció vagy az oroszok miatt? Egyáltalán, van-e joga ilyen mértékben beavatkozni az USA-nak más ország belügyeibe? Vízválasztó lesz-e a belpolitikában az ügy?


A hat ember kitiltása még csak a kezdet, többen csak ezután kerülnek a listára - véli Szanyi Tibor, aki szerint a dolog akkor lesz igazán problémás, ha közszereplőről lesz szó. Nem lenne meglepve, ha a kaszinóbiznisz miatt Orbán is tiltólistára kerülne.

Szavaiból úgy tűnik, szerinte is inkább ürügy a korrupció.

„Mindez pusztán az alap. Az USA sem nézheti tétlenül, hogy egy ország vezetői tömött zsebekkel csak úgy kisétáljanak egy szövetségi rendszerből egyenesen az ellenoldalra - vagyis az oroszokhoz."

Amerikának van joga ennyire beavatkozni?

Már miért ne lenne?” - mondja Szanyi, aki szerint egy szövetségi rendszerben amúgy is „korlátozott a belügyek fogalma”, a bűnüldözésben meg amúgy is elmélyült az együttműködés. „Hernádi Zsoltot például pont ezek miatt tartóztatnák le, ha ki merné tenni a lábát az országból” - mondja.

Az állami korrupció visszaszorításának kérdésében is pesszimista Szanyi. „Ha a kormány komolyan venné a korrupció elleni küzdelmet, akkor már rég saját magát kellett volna lesittelnie.” Ehelyett a bejelentőket hurcolják meg szerinte.

A nemzetközi diplomáciában ez az egész azt jelenti, hogy „Orbán Viktor és társai rövid időn belül egyre több helyen válnak nemkívánatos személlyé. Ezt ők is tudják, ezért menekülnek keletre.”

Szanyi Tibor szerint ebből sehogyan sem tud jól kijönni a kormány. „Orbánéknak teljesen világos, hogy ha elvesztik a hatalmukat, akkor a börtön az alternatíva.”


Súlyos figyelmeztetés Amerikából, de mi a valódi ok?


A korrupció maga az ok.
A korrupció csak egy ürügy.

SZAVAZAT UTÁN