Mindent a maga helyén: A Múzeumliget projekt felfüggesztését ajánlják

HÁTTÉR

Magyar Urbanisztikai Társaság

az urbanisztikával hivatásszerűen foglalkozók, illetőleg az urbanisztika iránt elkötelezetten érdeklődők szakmai-társadalmi szervezete

A Magyar Urbanisztikai Társaság 2013 tavaszán tette először közzé véleményét a „Múzeumliget” programról. Idén április 15-én „Mindent a maga helyén, Múzeumliget vagy tudatos városfejlesztés címmel szerveztek konferenciát az MTA székházában ahol a résztvevők közös állásfoglalást fogadtak el a projektről.


Mindent a maga helyén - állásfoglalás, 2015. április 15

„Budapest harmonikus és fenntartható fejlesztése megköveteli, hogy az egyedi tervek és kiemelt beruházások illeszkedjenek a főváros elfogadott hosszú távú fejlesztési koncepciójához.

A kulturális intézményhálózat fejlesztése során legyen elsőrendű cél a történelmi és műemléki értékkel rendelkező, kihasználatlan épületállomány hasznosítása, a barnamezős területek rehabilitációja.
A „Múzeumliget” projekt ellentétes a fenti célokkal, ezért annak felfüggesztését és a múzeumok elhelyezésének újragondolását javasoljuk.

Budapest zöldterületeit a város életében betöltött, pótolhatatlan szerepüknek megfelelően, zöldterületként kell megőrizni. Legjelentősebb történeti kertünket, a Városligetet tájképi és természeti értékeit megőrizve, új épületek elhelyezése nélkül kell helyreállítani.

A kulturális létesítményeket, köztük a turizmust vonzó múzeumokat decentralizáltan célszerű elhelyezni, ami a látogatókat arra ösztönzi, hogy a város különös vonzerejét adó gazdag történelmi városszövet minél nagyobb részével ismerkedjenek meg.

A Nemzeti Galéria helye továbbra is a budai Várban legyen. A Néprajzi Múzeum kerüljön a volt Mária Terézia laktanyába. A Műszaki és Közlekedési Múzeum kialakításáról egy átfogó szakmai koncepció ismeretében döntsenek. A Biodóm sorsáról külön társadalmi vitát kell lefolytatni.”


Körmendy Imre: „Hallgasd meg a városod szívét”

A konferencián, melyet a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont és a Széchenyi Akadémia szervezett, Körmendy Imre, Schneller István, Schultz Éva, Pákozdi Imre, Jámbor Imre, Persányi Miklós, Paulinyi Gergely, Zoboki Gábor, Marosi Ernő, Bugár-Mészáros Károly, Erő Zoltán, Ráday Mihály és Kévés György tartott előadást. Valamennyi elérhető a MUT honlapjáról.


Körmendy Imre építész,, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke előadásában a kollektív döntés, a közös bölcsesség fontosságáról beszélt.
„Hallgasd meg a városod szívét” című előadásában azt mondta: a társadalom valós igényeire kell tervezni egy város fejlesztését, és a vezetésnek nem a nagyhangúakra, a fülükbe szirénhangokat éneklőkre kell figyelniük, hanem a sokszor csendes többség szavára.Zoboky Gábor: Csak azt az állami közpénzt lehet becsületesen elkölteni, ami városi szinergiát hoz létre

Zoboky Gábor építész, akit azért zártak ki az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum épületére kiírt tervpályázatból, mert szándékosan nem felelt meg a formai követelményeknek, amikor a budai Várba, a Dísz térre tervezte az új intézményt.
Csak azt a közpénzt lehet becsületesen elkölteni, ami városi szinergiát hoz létre, mondta. Van már múzeumnegyed, három lábon át, egyik a Vár, másik a Hősök tere, harmadik az Iparművészeti Múzeum. Vannak rendbehozásra váró paloták, pusztuló épületek, és ha a kormány ennyi pénzt elkölt kultúrára, azt szerencsésebb lenne ezekre költeni.
A múzeum nem festmények, a múzeum enteriőr, a múzeum építészet és a múzeum városi utcák és terek sora. Miért akarjuk bezárni házakba? - tette fel a kérdést, és arra figyelmeztetett, hogy az Új Nemzeti Galéria esetében 30 méteres fák állnak és 4 méter magas emberek sétálnak a terveken, hiszen Hősök tere méretű házról van szó, a Müpa kétszereséről.Ráday Mihály: Valamit tenni kéne mielőtt minden elpusztul

Ráday Mihály, ahogy egy korábbi cikkében is, elképesztő bőségben, diákon mutatta be az elhagyott ipari műemlékeket, például a 22 hektáros Északi Járműjavítót, a Józsefvárosi telefonközpontot, az Iparművészeti Múzeum környékét, vagy az Andrássy úton üresen álló épületek sorát, ahol rengeteg hely van arra, hogy megvalósítható legyen a projekt. Ez mind kihasználatlan hely, amit lehetne fejleszteni, de a kisujját sem mozdítja senki, mondta.Vélemények:

Baán László: Minden elemében többet és jobbat nyújt majd a Városliget
Várnai László, CivilZugló: Már mindenki mondja, hogy nem jó, tessék végre meghallani!
MUT: Mindent a maga helyén - A projekt felfüggesztését javasolják
Garay Klára: Maradjon meg közparknak a Városliget!
Építészfórum: Több ezer aláíró tiltakozott az új múzeumok ellen
Erick van Egeraat: Zöldfelületet a legnehezebb építeni
Puckó László: A Liget külföldön is jegyzett hellyé, új vonzerővé válhat
Nagy Béla: A Városligetből meg kell alkotni a XXI: század közparkját
Bardóczi Sándor: A Városligetet tehermentesíteni kell!
Vitaindító: Lesz-e haszna az új múzeumi negyednek?

Háttér:
Városligeti Építési Szabályzat, rendelet, 2014 július
Városligeti Építési Szabályzat, részletes, letölthető térkép
KPMG hatástanulmány - a projekt, mint kulturális és turisztikai beruházás hatása a gazdaságra

VS-összefoglalók:
Liget Budapest az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum pályázatának eredményhirdetése után
Liget Budapest, 2014 június

Liget Budapest: Lesz-e haszna az új múzeumi negyednek?


Igen
Nem

SZAVAZAT UTÁN