Ruska Éva: A depresszió tünetei a beteg környezetének is észrevehetők

HÁTTÉR

Ruska Éva

pszichológus, abduktív pszichológiai terapeuta

Bár a depressziós tünetek különböző mértékben, különböző súlyossági fokban vagy időtartamban jelennek meg, összességében azonban nagyon hasonlóak. Ez azért fontos, mert emiatt a beteg környezetében élők számára is észrevehetők, még akkor is, ha arról a beteg nem beszél.


Azt ugyan nem tudjuk, hogy a Germanwings másodpilótájánál a depressziónak melyik típusát diagnosztizálták (depressziós epizód, major depresszió, pszichotikus depressziós epizód, I-es típusú bipoláris zavar, II-es típusú zavar, recurrens, azaz ismétlődő depressziós zavar, Dysthymia, atipikus depresszió, szezonális depresszió vagy átmeneti, visszatérő depresszív zavar?), de bármelyiket is állapították meg, a depresszió különböző típusainak sok közös vonásuk van.

A depresszió olyan hangulati zavar, mely időszakosan jelentkezik: a normál hangulati állapot váltakozik a depresszív epizódokkal. A depressziós ember érdektelenné válik, hangulati állapotát a kedvetlenség, levertség jellemzi. Fáradékony lesz, a figyelme és a koncentrálóképessége csökken. Pesszimista, jövőképe nincs, értelmetlenné válik számára az élet, ezért öngyilkossági gondolatok is megjelenhetnek (nem mindenkinél, és nem minden esetben) az érdektelenség, céltalanság miatt.
Egyes esetekben észrevehetők a szorongás jelei, vagy ennek éppen az ellenkezője, például bipoláris érzelmi zavar esetében, ahol a hangulati és érzelmi emelkedettség a jellemző.

A depressziónak tehát akármelyik formáját vesszük figyelembe, a tünetek a környezet számára is jelzésértékűek és észrevehetők! Ha figyelnek, ha figyelünk!!!

A pilóták nagyon szigorú és rendszeres orvosi ellenőrzésen vesznek részt. A depresszió egyik leggyakoribb tünete a figyelem és koncentrációképesség csökkenése, amit, mivel ez különösen fontos a repülésnél, a pilótáknál külön vizsgálnak. Mindenképpen kérdés, hogy hogyan lehetséges az, hogy a Germanwings másodpilótája eltitkolta, eltitkolhatta a betegségét. Kérdés az is, hogy a környezetében élők, a barátok és a családtagok hogyhogy nem érzékeltek, nem vettek észre semmit?!
Az eddigi információk alapján nem hirtelen elhatározás alapján hozta meg a döntését, és ennek azért lehetett volna jelentősége, mert az öngyilkosok tettük elkövetése előtt sokszor küldenek jelzéseket környezetük felé, amit „Cry for Help”-nek neveznek (az utolsó segélyhívás). Ezt vagy észreveszi a környezet, vagy nem. Sajnos, sokszor nem veszik észre a jelzést küldőt körülvevő emberek, ahogy ebben az esetben is történt.
Ezért is elképesztőnek tartom, hogy nem ellenőrzik rendszeresen a pilóták pszichés állapotát, hiszen a tünetek elmondás alapján jól beazonosíthatók, ezért egy jó anamnézisfelvételkor a betegség könnyen kideríthető.


Vélemények

Vitaindító: Kell-e szigorúbb pszichológiai ellenőrzés a pilótáknak?
Zerkovitz Dávid: Nem jelenthetünk minden gyanúsat a munkáltatónak
Dudás József: A pszichológiai tesztek a pillanatnyi helyzetet mérik
Ruska Éva: A depresszió tünetei a beteg környezetének is észrevehetők

Kell-e szigorúbb pszichológiai ellenőrzés a pilótáknak?


Igen
Nem

SZAVAZAT UTÁN