Limbacher Tivadar: Budapesten még nem annyira jó startupot alapítani

Limbacher Tivadar

alapító, Ma Este Színház

“Számomra teljesen egyértelmű, hogy egyszerűen csak hagyni kell a startupokat fejlődni. Lehet segíteni őket, főként az induláskor és főként adminisztrációs könnyítésekkel, de az hibás megközelítés, hogy államilag létrehozott, finanszírozott kockázati tőkések támogassanak projekteket. Olyan lassan reagálnak, és annyira mesterséges mikroklímát hoznak létre, ami ma a világon sehol nem működik”, mondja Limbacher Tivadar a Ma Este Színház egyik alapítója.


A “startupságnak” éppen az a lényege, különösen, ha valaki online céget csinál, hogy az egész világ a piaca, és az egész világ a konkurenciája. Ha itthon ilyen mesterséges környezetben próbálnák meg kinevelni a startupokat, akkor az nem lenne sikeres.

Úgy gondolja, amivel lehetne segíteni, az például az, hogy a fiatal vállalkozóknak ne legyenek túl nagy adminisztrációs terheik. Ha valakinek akár egy szuper ötlete van, az amúgy is nehéz és érzelmileg kimerítő dolog, mondja. Működni fog-e, tetszeni fog-e az embereknek, hogyan találja meg a piacot, pontosan mi módon működik az egész – ezzel is nagyon sok időt el lehet tölteni, energiát, pénzt beletenni, és akkor még hozzájön ehhez, hogy hogyan találjon könyvelőt, vagy ügyvédet, vagy a jövő évtől milyen jogszabályoknak kell megfelelni, be kell-e jelentenie magát vagy sem, kell-e fizetni járulékot, vagy hogy tud fizetést adni magának, hogy ne menjen csődbe már az elején az egész vállalkozás.


Limbacher Tivadar hazajött Brüsszelből, otthagyta a jól fizető állását, aztán – ma már baráti társaságokban szájhagyomány útján terjedő legenda – összeült egy régi barátjával, egy üveg borral és hat ötlettel. Eltökélték, hogy reggelig kiválasztják ezek közül azt, amit megvalósítanak. Így született a Ma Este Színház online startup vállalkozás, ami azért is különleges, mert Magyarországon működik. Tivadar 32 éves, Példakép jelölt.

“Mi az összes ilyen kérdést végigszenvedtük az elején, és 2012. elején, amikor még nagyon kezdők voltunk, nekem nem csak szimbolikusan, napokig fájt a fejem, mert ezeken kellett gondolkodni és nem azon, hogy hogyan legyen szép a honlap, hogy legyen jó a szolgáltatásunk, hogy találjuk meg a lehető legtöbb színházat, mi kellene az embereknek.
Pedig éppen ez lenne a lényeg: értéket teremteni és nem az adminisztratív borzasztóságokkal foglalkozni.”Szerinte tehát egyértelműen hagyni kell a startupokat fejlődni, ha pedig segíteni szeretnének nekik, akkor jó lenne az adminisztratív akadályokat csökkenteni, legalább az elején. Aztán ez megtérül, mert ha megmaradnak, nagyobb cégek lesznek, hozzájárulunk a gazdaság fejlődéséhez. Az elején nincs lehetőségük.

Hasznos, ha esetleg helységgel, vagy versenyekkel, díjakkal segítik a startupok létrejöttét, és fennmaradását, de csak úgy érdemes őket segíteni, hogy közben nem szabad beleszólni az organikus és természetes fejlődésbe.

Ha Budapestet össze kell hasonlítani más országokkal, vagy városokkal, akkor Limbacher Tivadar úgy gondolja, hogy színházi szempontból Budapest nagyon jó hely. Az egész ország elfogyaszt évente 4 és félmillió színházjegyet, Budapest pedig 2 és félmilliót, míg mondjuk Romániában több, mint kétszer ennyi emberre fele ennyi színházjegyet adnak el. “Azért is kezdtünk bele, mert láttuk a számokat, és tudtuk, hogy ez működhet. De ezen túl sajnos Budapesten nem annyira jó startupot alapítani. Az igaz, hogy olcsóbban lehet jó és kompetens programozót találni mint mondjuk sok más országban, ugyanakkor képzett menedzsert és cégvezetőt sokkal nehezebben. Ráadásul itt vannak megint az adminisztratív akadályok.”

Igaz, vannak pozitív változások is. Öt évvel ezelőtt még csak 2-3 startup verseny volt, most meg szinte minden hónapban van ilyen lehetőség, ami nagyon hasznos a fiatal vállalkozóknak. Jó az is, mondja, hogy egyre többet foglalkozik a témával a sajtó, így mindenki jobban megérti miről van szó. “A klíma tehát kezd kedvezőbb lenni, ami viszont sajnos nem változik, az a központi gondolkodás erről a kérdésről.”

Azt meséli, egy bécsi konferencián beszélgetett egy, valamelyik balti államból érkezett kormányzati döntéshozóval, aki épp azzal büszkélkedett, hogy már két éve 15 percen belül lehet náluk céget alapítani. “Itthon ez elképzelhetetlen, és sajnos nem is ebbe az irányba megyünk.”


További vélemények:

Tömör Miklós, Valyo: A városnak akár jelképe is lehetne a Duna-parti sétány
Merker Dávid, Hosszúlépés: "Budapest akkor él a leginkább, amikor a legkevésbé akarják"
Niklai Ákos, MSZÉSZ, Kárpátia: A Budapest-imázst fel kellene építeni


Hogyan lesz vonzóbb Budapest?


Spontán fejlődés támogatása
Átgondolt projektek megvalósítása

SZAVAZAT UTÁN