Kertek és épületek ereje: városrehabilitáció alulról

Polyák Levente

a KÉK (Kortárs Építészeti Központ) kurátora, a Lakatlan (üres ingatlanok hasznosítása) projekt kurátora

Egy jól működő városnak szüksége van arra, hogy kihasználja erőforrásait, összekösse a tereiben mutatkozó keresletet és kínálatot. Arra is szüksége van, hogy szerves együttműködések szülessenek a köz-, a privát és a civil szféra között.


A város kihasználatlan tereihez való jobb hozzáférés aktívabb, kezdeményezőbb városlakókat formál, akik a városvezetők és tervezők munkáját is segíthetik: az ő energiájuk nélkülözhetetlen egy fenntartható, élhető város megteremtéséhez. Közösségi kertek, Budapest100, Lakatlan, Nyitva! Fesztivál : a KÉK, Kortárs Építészeti Központ az elmúlt években számos fronton harcba szállt Budapest lehetőségeinek jobb kihasználásáért, erősebb helyi közösségek létrehozásáért.

A KÉK maga is különleges helyzetben született: 2005-ben egy csapat építész, urbanista, újságíró és művész hozzáférést nyert egy évtizedek óta használaton kívüli raktárépülethez.
A Nefelejcs utcai Róth Miksa múzeum hátsó udvarában található épület megfelelő helyszínnek tűnt egy újszerű kulturális helyszín létrehozására: itt született meg a Kortárs Építészeti Központ, amely hamar a kortárs városról és építészetről szóló viták egyik meghatározó helyszínévé vált. Bár sok befektetést és erőfeszítést igényelt, az épület katalizátornak bizonyult a KÉK történetében: nem csak formát és láthatóságot adott szervezetünknek, de számos témát ki is nyitott számunkra: az üres ingatlanok újrahasznosítása, illetve a kis léptékű városrehabilitáció kérdéseit.

Néhány évvel később újabb helyszínre költöztünk: egy azóta is üresen álló, de 2008-ban még lebontásra ítélt Szervita téri irodaház kulcsait kaptuk meg fél évre, és ezalatt kiállítótérré változtattuk az épületet: az épület 100 szobájában kapott helyet a 100 modellt bemutató Építészeti Makettfesztivál, illetve itt debütált az azóta 7. szezonjába lépő Budapesti Építészeti Filmnapok is.

Két ennyire különböző épület ideiglenes használata megmutatta számunkra, hogy milyen terhekkel és lehetőségekkel jár egy saját tér működtetése. A néhány évvel később indított, üres telkeken kialakított Közösségi Kertek és a százéves házakat megnyitó, évente megrendezett Budapest100 fesztivál pedig bebizonyították, hogy mekkora közösségszervező erő rejlik egy kertben vagy épületben, amelyet egy közösség magáénak érez. Ezek a tapasztalatok számos gondolatot inspiráltak, amelyek Lakatlan programunkban öltöttek testet; azt kutatva, hogy miként lehet jobban kihasználni a város tereit, hogyan lehet ezekre erőforrásként tekinteni, amelyek segíthetik egy-egy civil kezdeményezés, kulturális projekt, társadalmi vállalkozás kibontakozását.Hogyan lesz vonzóbb Budapest?


Spontán fejlődés támogatása
Átgondolt projektek megvalósítása

SZAVAZAT UTÁN