?

Egy kérdés, két válasz, számos nézőpont. Erről szól a VERSUS, a VS.hu vélemény-rovata.

Nagyjából hetente felteszünk egy kérdést, amely mellett és ellen is érvel két szerző. Igyekszünk külföldi vagy külhoni magyar szakembereket megszólaltatni minden témánkhoz.

A kommentekben bárki reagálhat a felvetett kérdésekre, az egyes szerzők válaszaira.

A szintén általunk felkért “hozzászólók” rövidebb írásokkal teszik le a garast valamely oldal mellett.

Olvasóink szavazhatnak az egyik vagy a másik álláspontra, sőt a vita során meg is gondolhatják magukat.

Fontos kérdéseket értelmes vitában is meg lehet válaszolni. Győzzük meg egymást!

Adományozna-e társadalmi vállalkozásoknak?

Gusztos Péter

a SUHANJ! Alapítvány elnöke

A SUHANJ! Alapítvány a fogyatékkal élők sportolását úgy segíti, hogy kreatív módon épít fel egy edzőtermet működtető társadalmi vállalkozást, amely majd éppen az Alapítvány alaptevékenységét segítheti a megtermelt profitból.


Bő tízévnyi politizálás után, 2009-ben, amikor volt pártom szétesése visszafordíthatatlanná vált, azt éreztem, megpróbálni sem akarom méltatlan körülmények között átmenteni magam egy másik alakulatba. Fiatalon kezdtem bele, mindig azzal vicceltem, hogy fiatal leszek még akkor is, amikor jön a bukás, és kiesünk a parlamentből. Hát ez bejött.

A futás a hobbim, miért ne lehetne ez részben a munkám is? És miért ne kezdjek bele valami egészen újba? Ez motivált, így jött létre 2010-ben a SUHANJ! Alapítvány. Ez a non-profit, közhasznú szervezet, több sportágban is rendszeres sportolási lehetőséget biztosít látás- és mozgássérültek, valamint értelmi fogyatékkal élők számára.

Egy alapítványt többféleképp lehet felépíteni. Mi tudatosan vállaljuk, hogy nem számítunk állami támogatásra. Egy parlamenti szavazáson egy költségvetési módosító indítványnál akár egy véletlen félreszavazás révén is százmilliók mehetnek ide vagy oda – a mi hatókörünk jóval kisebb. Mégis élményszerűbb felépíteni egy civil szervezetet az állam bábáskodása nélkül, teljesen függetlenül és önállóan. Itt a feladatok sokkal inkább kézzel foghatóbbak, a siker és a kudarc is hamarabb meglátszik.

Amikor elkezdtünk futóversenyekre járni a csapattal, először olyan támogatókra tettünk szert, akik maguk is maratonfutók, egy nagy cégnél dolgoznak, és onnan tudtak és akartak támogatást hozni. Azaz a futók körében meglévő és tovább épülő kapcsolatokat spontán tudtuk kihasználni, szervesen fejlődött a történetünk, és a piaci világból érkeztek a támogatók.Az állami támogatásnak mindig van egy ára. Igaz, hogy nagyobb pénzből könnyebben és gyorsabban, messzebbre lehet eljutni, de a függetlenség többet ér. Jelzem, ha más színű kormányzat lenne, náluk sem pályáznánk olyan forrásra, amely politikai kapcsolatokon és politikai természetű döntésen múlik.

Mi úgy véltük, hogy egy kreatív ötlet révén megvalósítani valamit nem csak hasznos lehet, de nekünk és másoknak is élményt nyújt, folyamatos kihívást. És ahhoz, hogy folyamatosan előrehaladjunk, éppen a kreativitás kell nagyon, mert nem számolhatunk a könnyen kapott pénzzel, mindenért meg kell küzdeni.

A SUHANJ! Fitness, hazánk első integratív edzőtermének ötlete régóta megvan. Ez a társadalmi vállalkozás az alapítvány keretében valósul meg, a létesítmény nem az alapítvány célja, hanem az alapítvány céljainak az eszköze. A SUHANJ! Fitness megfelelő fizikai infrastruktúrát biztosít a mindennapi működésünkhöz, s ha az edzőterem nyereségessé válik, ezt a hasznot az alapítvány alaptevékenységére fordítjuk. Ha a terem önfenntartóvá válik, források szabadulnak fel, melyeket új eszközök beszerzésére, új programok indítására, országos szervezet kiépítésére tudunk fordítani.

A XIII. kerületi Tátra utcában található teremben épek és fogyatékkal élők együtt sportolhatnak, egymást motiválják, egymásnak adnak erőt. Kölcsönösen segíteni, támogatni tudják egymást az életmódváltásban.

Kezdetben igen optimisták voltunk, hogy ötletünket gyorsan meg tudjuk valósítani, de az építkezés eléggé elhúzódott. Üzleti terv nélkül semmiféle vállalkozást nem lehet felépíteni, ez egy társadalmi vállalkozásra is igaz. Az edzőterem és a felszerelés költségeinek vagy éppen a sportolási szokásoknak a pontos ismerete nélkül hiba lett volna fejest ugrani a történetbe. Ami különösen kockázatos, e téren ugyanis Magyarországon senkinek sem volt tapasztalata. Vajon bejönnek-e az ép vendégek egy olyan edzőterembe, ahová fogyatékkal élők is járnak?

Árképzésünk lényege, hogy ép vendégeink Budapesten középkategóriásnak számító árakkal találkoznak – a fogyatékkal élők pedig ezekhez képest kapnak jelentős kedvezményeket. Az első fél évünkben a látogatók egynegyede volt fogyatékkal élő, kerekesszékesek, mozgássérültek, látássérültek, autista gyerekek fordulnak meg nálunk.

A kétszázezer forintos alapító tőkével indult SUHANJ! 2016-ban átlépte az 50 millió forintos bevételt. Kezdetben csak az ügy és a márka volt: a fogyatékkal élő résztvevőket kísérő, segítő, ciánkék mezes SUHANJ! csapatot hamar beazonosították a versenyeken indulók. Innen jöttek az első önkéntesek, a magánszemély támogatók jelentős része a mai napig ebből a körből kerül ki. A mezeket meg is lehet vásárolni, így is lehet támogatni bennünket. Suhangyal futóink úgy teljesítenek egy-egy saját sportcélt, hogy közben barátaiktól, ismerőseiktől gyűjtenek az alapítvány számára. A vállalati támogatók mellett tehát mindig fontos szerep jutott a közösségi adománygyűjtésnek is.

Az edzőterem felépítésénél pedig több helyről is támogatásként vagy kedvezménnyel kaptunk építőanyagot, voltak cégek, amelyek pro bono munkákkal, szolgáltatásokkal segítették az integrált létesítmény megvalósítását. De tízezer forintos téglajegyeket is lehet jegyezni, több száz fős támogatói kör jött így létre. Célunk, hogy elérjük a társadalmi beágyazottságnak is azt a fokát, amikor a magánszemélyektől érkező, kis összegű adományozás mértéke miatt már nem kell azon izgulni, évente vajon beesik-e egy nagyobb összeg.

Bő fél éve, 2016 júliusában tudtunk elindulni, és mára elértük, hogy a 3 milliós fenntartási költség kétharmadát már kitermeli a terem. 2017 végére önfenntartóvá kell válnia a teremnek, addig az alapítvány biztosítja a különbözetet az általa gyűjtött támogatásokból. Fontos cél a munkahelyteremtés is, persze amellett, hogy a helyiség akadálymentesített, ami a legtöbb edzőteremnél nincs így. Így fogyatékkal élő edzőket is alkalmazunk, akik épeket is edzenek, azaz az edzéseink vendég- és személyzeti oldalról is maximálisan integráltak. A recepción és a büfében – hisz ez egy közösségi tér is – megváltozott munkaképességűeket is igyekszünk alkalmazni, de például célunk az is, hogy látássérült masszőröket is foglalkoztassunk. A sport mellett fontos, hogy a gyógyítás is megjelenjen, ez jelenthetne újabb szakmai továbblépést, ezért indítunk mozgás- és készségfejlesztő terápiás részleget gyógypedagógusokkal.

Ma már bő tucatnyian dolgoznak az alapítványnál és az edzőteremben együttesen (az sem mellékes, hogy az alapítvány irodái is itt kaphattak helyet). Az első három évben mindenki önkéntes alapon tevékenykedett nálunk, ma már ötfős az alapítványi csapat, hárman dolgoznak a recepción, nyolc edzőt foglalkoztatunk. Januárban már 1700 felett volt a havi vendégszám.

Önmagában ez akár cseppnek tűnik a pohárban, de a futóversenyek révén is egyre többen ismerik meg a SUHANJ!-t, és ha nyereségessé is válunk, újabb támogatók érkezhetnek, újabb programokat indíthatunk. A jövő tervei között szerepel, hogy akár további edzőtermeket nyitunk a fővárosban, esetleg vidéken társulunk be termekhez, onnan is érkezett már megkeresés. Intézményekkel, iskolákkal, civilekkel működünk együtt, az érintettek pedig egyre gyakrabban keresnek meg bennünket, és számunkra is folyamatában derül ki, hogy a fogyatékkal élőknek mire lenne további igényük.

Azaz azt is állíthatjuk, hogy sikerült egy olyan piaci rést találni, amelyet betöltve társadalmilag hasznosak lehetünk, segíthetünk másokon, de mi is velük együtt tehetünk szert újabb élményekre, tudásra. És a profittermelés sem valamiféle vétek, ahogy azt sokan vélik Magyarországon, hisz azt teljes egészében visszaforgatjuk a közhasznú működésre. Ugyan még mindig gyakran tapasztaljuk, hogy aki nem sportol, az nem is érti ezt az egészet, de mi egy jó közegben kölcsönösen motiváljuk egymást – annak értéke pedig, hogy mit jelent egy ember, egy család életében az életmódváltás, számokkal nem is igazán fejezhető ki.


Adományozna-e társadalmi vállalkozásoknak?


Igen
Nem

SZAVAZAT UTÁN