Turi György szerint káosz lehet a magyar úszósportban

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Tanítványai folyamatosan hagyják el Turi György úszóedzőt, ám a Kőbánya SC szakembere nem kezd bele a sárdobálásba. Szerinte vannak, akik sportot űznek abból, hogy minél több edzőjük legyen, de a pénz is nagyon komoly szerepet játszik a most végbemenő folyamatban.


„Üthetnek, vághatnak, támadhatnak szemből és a hátam mögött is, még meg is alázhatnak, én akkor sem veszem fel a kesztyűt, és továbbra is úriember módjára fogok viselkedni” – így reagált a Telekom Sporthírszolgálatnak Turi György, a Kőbánya SC úszóinak vezetőedzője azután, hogy - Bernek Pétert, Cseh Lászlót és Kozma Dominikot követve - a napokban a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána is elköszönt tőle.


Mondhatnám én is a magamét, de vajon mit érnék vele?

Bennem mindig is az fog megmaradni, hogy Szilágyi Liliána tavaly a nankingi ifjúsági olimpiai játékokon két aranyérmével és a korosztályos világcsúcsával az egész magyar csapat legsikeresebb tagja volt, akinek a fejlődéséért a magam tudásával mindig is mindent igyekeztem megtenni."


Szilágyi Liliána is elhagyta Turit


Kétségtelen, hogy a közelmúlt edzőváltásaiból Turi György jött ki a legrosszabbul, a mesteredzőnek ehhez is volt hozzáfűzni valója.

„Utána lehet számolni: a 2012-es londoni olimpián szóhoz jutott 24 válogatott úszó közül az óta 21-en (!) váltottak edzőt, vagy klubot is. Van olyan, akinek ez bejött, másoknak kevésbé. Ennek a vándorlásnak több oka is volt, amelyek közül most csak egyet emelnék ki. Ahol a versenyző és az eredmény, ott a pénzügyi támogatás, aminek a mértéke egyre tekintélyesebbnek mondható, és ez a csábító lehetőség természetesen minden kisebb és nagyobb klubnak felkeltette az érdeklődését. Eddig soha nem látott versenyhelyzet alakult ki a szakosztályok között, amiből éppenséggel


jó dolgok is kisülhetnek, de szerintem fennáll a káosz veszélye is.

A Kőbányától tavaly év végén Egerbe igazoló Cseh László egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel tért haza a kazanyi világbajnokságról, bár a tavalyi berlini Európa-bajnokságon is ilyen kollekciót sikerült összeúsznia. Nem mellesleg 10 éve a montreali világbajnokságon is így végzett, amikor még Turi György volt a mestere.


Cseh és Turi útjai különváltak


„A világ nagyon megváltozott azóta, hogy az első tanítványaim szép sorban elkezdték a szárnyaikat bontogatni, nem sokkal később pedig már az éremszerzők elit társaságához is csatlakoztak. Elvétve lehetett hallani nagy átigazolásokról, mára viszont nyoma veszett a klubhűségnek, miközben egyre többen gondolják magukról azt, hogy szakmabéliek. Manapság a Facebook segítségével elképesztően rövid időn belül kialakulhat egy edzőváltás. Van, aki már sportot űz ebből, és az ötödik mesterét fogyasztja el. Tőlem is csak úgy harminc fiatal úszót vittek el, és ez ellen nem sokat lehetett tenni.”


Turi György és Kiss László szövetségi kapitány


Turi György persze nem maradt versenyzők nélkül, a tizenéves Késely Ajnát máris a jövő nagy úszójaként emlegetik. A mesteredző szerint ő és a szülei biztos, hogy ki fognak tartani mellette.


Az igazság napja jövő augusztus 13-án fog elérkezni, amikor Rióban lezárulnak az úszóversenyek.

Akkor lehet majd mérleget készíteni, és kideríteni, hogy melyik volt tanítványom úszik jobb eredményt az olimpián, mint akkor, amikor még én készítettem fel. Ha egytől egyig jobbak lesznek, tehát többre viszik, mint velem, akkor majd bátran mindent lehet rám mondani. Azt, hogy begyepesedett vagyok, elavultak a módszereim és én nem fogok tiltakozni. Mivel soha nem voltam ellendrukker, most is a versenyzők sikeréért szorítok" - hangsúlyozta Turi György.