Elvertük a horvátokat, egy lépésre vagyunk Riótól

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Végig vezetve győzte le a horvátokat a Benedek-csapat a belgrádi póló-Eb negyeddöntőjében. A kapuban Nagy Viktor parádézott, elöl pedig a három gólig jutó Varga Dénes, és a duplázó Hárai, Hosnyánszky kettős húzta a remekül védekező, de rengeteg emberelőnyt eltékozló csapatot. Jöhet Montenegró, ha megint nyerünk, már biztos a helyünk az olimpián.


A magyar férfi vízilabda-válogatott az Európa-bajnokság negyeddöntőjében remek védekezéssel, és több nagyszerű egyéni teljesítménnyel 8-5-re legyőzte a vb-ezüstérmes Horvátországot.


A csapat ezúttal nem aludt bele a kezdésbe, olyannyira, hogy végig vezetett a mérkőzésen, rendszerint egynél több góllal. Nagy Viktor végig parádésan védett, nyolcvan százalék körüli hatékonysággal, Varga Dénes három, Hárai Balázs és Hosnyánszky Norbert két-két gólt lőtt. Remekül védekeztünk, a horvátok legjobb lövője, Sandro Sukno lövésig sem jutott, nemhogy gólig. Erdélyi Balázs olyan szinten kikapcsolta a játékból, hogy a meccs végén Sukno elveszítette a fejét, megütötte a magyar játékost, amiért ki is állították.

A bírók is megérdemelnek egy mondatot: a Buch, Naumov kettős végig remekül fújt, nem adtak mindenre fórt, amikor kellett, akkor pedig a legnagyobb sztárt is kirakták a vízből.

Egyedül az előnykihasználásunk nem volt igazán jó, rengeteg létszámfölényes helyzetet hagytunk ki. De a lényeg, hogy ott vagyunk a legjobb négy között, ahol csütörtökön 20.15-től Montenegróval játszunk a döntőbe jutásért, és a riói repülőjegyért.


Vízilabda-Eb, férfiak, negyeddöntő:
Magyarország – Horvátország 8-5 (2-1, 3-2, 1-1, 2-1)
Magyarország:
Nagy V. – Bátori, Erdélyi, Vámos 1, Decker Á., Varga Dénes 3, Hárai 2. Csere: Gór-Nagy, Hosnyánszky 2, Kis G., Varga Dániel, Manhercz. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Horvátország: Pavic – Buric, Loncar 1, Jokovic 1, Bukic, Sukno, Setka. Csere: Petkovic 1, Vukicevic 2, Buslje, Pavlovic, Macan. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
Gól/emberelőny: 3/10, illetve 3/8
Gól/ötméteres: 1/1, illetve 0/1

Olimpiai kvótáért utazott a magyar csapat a belgrádi Európa-bajnokságra, és a meccs előtt már csak két lépésre volt attól, hogy elérje a célját. Először az olimpiai bajnok, vb-ezüstérmes Horvátországot kellett legyőzni, hogy bejussunk a legjobb négy közé, ahol az egymással meccselő szerb, görög párosnak van, viszont az Olaszországot 10-7-re legyőző Montenegrónak még nincs riói kvótája. A csütörtöki elődöntőben tehát Magyarország és Montenegró egymás közt dönthet az olimpiai indulásról. Ha ott kikapnánk, az áprilisi kvalifikációs tornán szerezhetnénk meg az indulási jogot.

A negyeddöntő minden világversenyen a jó és rossz szereplés közötti különbséget jelenti, de Benedek Tibor amondó volt a mérkőzés előtt, hogy nem szabad ezen görcsölni. A kapitány szerint míg a horvát rutinosabb, addig a miénk dinamikusabb csapat, és ez most a mi javunkra billentheti a mérleg nyelvét. A meccs előtti utolsó edzéseken főleg az előny-hátrány figurákat gyakorolták a mieink, különös figyelmet fordítva a horvátok félelmetes kétcenteres játékára.

A horvátok a csoportban kezdésként 13-6-ra kikaptak a szerbektől, után viszont könnyedén győzték le a franciákat (20-5) és Máltát (22-2), majd a negyeddöntőben a hollandokat (16-9). A kedd esti meccsen egy spanyol (Xavier Buch) és egy orosz (Szergej Naumov) játékvezető bíráskodott.


Nagy Viktor remekelt a mérkőzés elején


1. negyed

Az első ráúszás előtt a csapatkapitány, Varga Dániel tartott beszédet, úgy látszott, sikerült is feltüzelnie a társakat, igaz, az első támadást a horvátok vezethették, lévén, ők hozták el a labdát. Az első védést viszont Nagy Viktor mutatta be, aki ziccerben hárította Jokovic lövését. És a következő horvát támadás is a szolnoki kapus védésével ért véget. Ezt követően végre mi is lövésig jutottunk, de Bátori lövése csak az oldalhálóig jutott. Nem úgy Hárai lövése, aki csodálatosan csavart centerből a horvát kapuba (1-0)! És aztán újra Nagy Viktor védett, majd megszereztük a labdát.


A negyed közepén pedig az első emberelőnyből megdupláztuk az előnyt: Hosnyánszky Norbert vágta be a labdát a rövid felsőbe (2-0). A horvátok is kihasználták aztán az első fórjukat, Petkovic talált be (2-1). Igyekeztünk távol tartani a kaputól a horvát lövőket, így Sandro Suknót is, ezúttal az ő lövését hárította Nagy Viktor. Az első negyed utolsó perce horvát időkéréssel indult, amiből egy hamvába holt támadás lett csak, majd a bírók tettek nekünk apró szívességet, akik azt hitték, hogy Benedek Tibor időt kért, de nem, így a csapat kényelmesen felúszhatott a horvát kapuig. Majd, amikor Busljét valóban kiszórták, akkor tényleg időt kért a kapitány. De kár, hogy Varga Dénes lövése a kapufán csattant.


Hosnyánszky Norbert távolról lőtte szét a horvát védelmet


2. negyed

Másodszor is a horvátok nyerték a ráúszást, rögtön kaptak egy emberelőnyt, amit Ante Vukicevic váltott gólra (2-2). Labdavesztésünket labdaszerzéssel kompenzáltuk, Hosnyánszky lövése azonban fölé ment. A következő horvát támadásnál (egyben előnynél) Hárai blokkjáról ment mellé a labda. Utána viszont újra parádéztunk elől: Varga Dénes magasan kapu elé ívelt labdájába Hárai pöccintett bele, újra vezetünk (3-2). A lelátón hiába voltak hangosabbak a magyar drukkerek, Maro Jokovicot ez nem zavarta (3-3). Kis Gábor harcolt ki előnyt, és a negyedik fórból Varga Dénes lőtt gyönyörű pattintott gólt (4-3). Ez volt a 15. gólja a tornán.


A következő horvát előnynél pedig Varga Dániel volt jó helyen, remek ütemérzékkel szerzett labdát, és miután a túloldalon kaptunk egy fórt (Hárai harcolta ki) 1:30-cal a vége előtt, Benedek időt kért. Elrontottuk az előnymegjátszást, ami annyira felhergelte Hosnyánszkyt, hogy vagy nyolc méterről lőtt egy óriási gólt (5-3)! Az utolsó percre jutó horvát előny során Nagy Viktor kétszer is szenzációsan védett. De sajnos maradt a labda a horvátoknál, akik ötméterest kaptak, de Sukno a lécre lőtte! Maradt a kétgólos előny!


Hárai Balázs (12) nem csak kiállításokat harcolt ki, hanem gólokat is lőtt


3. negyed

Most elhoztuk a labdát, mindjárt kaptunk is emberelőnyt, de kicsit túlspiláztuk, így ötből már a negyedik előnyünk lett oda. Utána kivédekeztünk egy emberhátrányt, majd egyenlő létszámnál újra Nagy Viktor védett. Hátul kicsit elaludtunk, amit Vukicevic használt ki (5-4). Az előnyökkel viszont továbbra is hadilábon állunk, megint kimarad egy fór. Azonos létszámban kivédekezünk egy támadást, és szerencsére a horvátok is elméláznak, amit Varga Dénes köszönt szépen - persze, hogy egy nagy góllal (6-4).


Aztán Erdélyi Balázs védekezett buldogként Suknón, és labdát is szerzett, a páros kiállítást hozó támadásunkat Vámos Márton zárta le lövéssel, de nem lett belőle gólt. És újra labdát szereztünk! Esély a háromgólos előnyre, pláne, hogy megkaptuk rá a lehetőséget egy horvát kiállítás formájában. Időkérés. Ej, de kár, ez is kimaradt, Pavic szépen védte Hosnyánszky lövését. Egy percen belül járunk, horvát időkérés. Megint nagyon jól védekeztünk, Suknót nem hagytuk lőni, Petkovic lövését pedig fogta Nagy Viktor. A túloldalon viszont Erdélyi lövését a kapufa hárította, pech. De még mindig vezetünk két góllal.


Erdélyi Balázs addig-addig ment Sandro Sukno idegeire, míg a horvát elveszítette a fejét


4. negyed

Újra elhoztuk a labdát, újra támadhattunk a háromgólos vezetésért. Kis Gábor kiharcolt egy ötméterest, amit Varga Dénes be is lőtt (7-4). Buric odaát előbb ütött, után fölé lőtte a helyzetet, a horvát kapu előtt pedig Kis Gábor nem tudta a kapuba préselni a labdát. A horvátok nagyon magasra tolták a védekezésüket, Vámos kénytelen volt reménytelen helyzetből lőni, Pavic védett. 5:30 maradt vissza, a horvát előnyt Luka Loncar lőtte be (7-5).


Hárait szerelték ketten, újabb horvát előny jött, ráadásul Hosnyánszky kipontozódott. De ott volt Nagy Viktor, aki újra hozzátette a magáét egy védéssel. Három perccel a vége előtt Pavic szedte le Hárai csavarját. Aztán kontra a magyar kapu előtt, de Hárai lövését blokkolták - fél percig maradt nálunk a labda. Háraira fújtak kontrát. Két perccel a vége előtt Erdélyi kapott egy hatalmas fülest a víz fölött Suknótól - a horvátot cserével végleg kiállították. Aztán 1:47-tel a vége előtt Vámos kegyetlenül bevarrta Pavicnak (8-5), és még labdát is szereztünk egy perccel a vége előtt. Nagy Viktor még védett egy nagyot, a Kombank Arenában pedig zúgott a "Szép volt, fiúk!"


„A nagy eredményhez még ennél is egy kicsivel több kell, hiszen erősebb lett a mezőny. Alkalmazkodtunk, újítottunk, és ami két hete még nem működött, az most a helyére került - mondta az M4 Sportnak a mérkőzés után a háromgólos Varga Dénes. - Voltak holtpontok a csapat játékában, az én részemről is az Eb alatt, de tudtuk, hogy végig hinnünk kell a kidolgozott taktikában, és ez összekovácsolt minket. Kiemelném Nagy Viktor teljesítményét, ő a védekezésünk alapja. Végig sakkban tartottuk őket, amitől megzavarodtak, és nem tudták azt játszani, amit akartak.”


„Óriási energiák vannak a csapatban, és ez csak meccsről meccsre több lesz - mondta a remeklő kapus, Nagy Viktor. - Vannak kisebb-nagyobb problémáink, de ez nem látszódott, mert a hit, az akarás és a győzni akarás legyőzte ezt, ezért tudtunk nyerni. Én magam nem úgy szálltam vízbe, hogy ez lesz életem meccse, de a csapat ereje mindig óriási lendületet tud adni. Mindenki, játékosok és stábtagok, beletették a magukét ebbe a meccsbe. És persze a szurkolók segítsége is rengeteget jelentett, hogy akkor se álljunk le, ha éppen hibáztunk. Most már minden, hogy ki a következő ellenfél, fel kell készülni, és utána le kell győzni a montenegróiakat is.”

„Hit, alázat, küzdeni tudás, ez volt a mai meccs kulcsa - mondta Varga Dániel csapatkapitány. - Meg kell nézni a gólörömöket, a kispad gólörömeit, a blokkok utáni kiáltásokat. Végig hittünk magunkban, mert csak így érdemes csinálni. Tudtuk, hogy nehéz lesz, de van egy végcélunk, amit szeretnénk elérni. Azonban mindig csak a következő lépéssel foglalkozunk. Ez igaz volt a Volvo-kupára is, amikor nem ment jól a játék, de tudtuk, hogy meccsről meccsre erősödünk. Montenegró más stílusban játszik, mint a horvátok, sok klasszisuk van, de holnapután is azért jövünk ide, hogy nyerjünk, és bejussunk a döntőbe.”

„Ilyen nagy küzdelmek kellenek az életben, ezért érdemes edzőnek lenni, hogy lássuk, hogy tudunk újraépíteni egy csapatot, hogy tud egy csapat három hét alatt így megerősödni – lelkendezett Benedek Tibor. – Én végig biztos voltam benne, hogy nyerünk, ahogy abban is biztos vagyok, hogy Montenegrót is megverjük, még akkor is, ha az jóval motiváltabb lesz, mint a mai horvát csapat volt. Jól védekeztünk, ez egy nagy erő, amit okvetlen meg kell tartanunk. Kell hozzá egy jó kapus, jó védelem, jó kezekkel. Elöl voltak hibáink, de ez benne van a játékban. Minden meccs külön feladatot jentett eddig, és ez így lesz csütörtökön is, amikor be fogunk jutni a döntőbe, és megszerezzük az olimpiai kvótát.”


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!