Versben mondta el visszavonulását minden idők egyik legjobb kosarasa

Fotó: Getty Images / Harry How

-

Kobe Bryant visszavonul a 2015–16-os szezon végén. A Los Angeles Lakers 37 éves játékosa döntését a The Players' Tribune sportmagazinban jelentette be vasárnap. Bryant döntése nem volt teljesen váratlan, mivel a játékos az utóbbi időben többször utalt arra, hogy azt fontolgatja, huszadik NBA-szezonja lesz az utolsó.


Két olimpiai arannyal, öt bajnoki gyűrűvel, tizenhét All-Star szerepléssel és több mint 32 ezer dobott ponttal Kobe karrierje lassan hivatalosan is befejeződik. „Már csak ez a szezon maradt bennem” – írta a Dear Basketball (Kedves Kosárlabda) című, versbe szedett nyilatkozatában.

A Sirius XM Radionak múlt héten adott interjújában még azt mondta, „ha valami változik”, játszani fog a következő szezonban. Bejelentésével viszont, úgy tűnik, a kérdést lezárta.


Bryant döntése nem volt teljesen váratlan, mivel a játékos az utóbbi időben többször utalt arra, hogy azt fontolgatja, huszadik NBA-szezonja lesz az utolsó.

És ez rendben is van. Készen állok téged elengedni. Szeretném, hogy ezt tudd. Így a maradék időnket ki tudjuk élvezni. A jót és a rosszat is. Mindent megadtunk már egymásnak” – írta a játéknak címzett versben.Bryant három egymást követő évben NBA bajnoki címig vezette csapatát (2000, 2001, 2002); 2004-ben, Shaquille O'Neal távozása után a Lakers első számú játékosává lépett elő, 2006-ban és 2007-ben is vezette a ligát pontátlagban. 2009-ben és 2010-ben pedig újra bajnoki címig vitte a Lakerst.

2014. december 15-én a Minnesota Timberwolves elleni találkozón megdöntötte Michael Jordan dobott pontjainak számát, így ezzel átvette az örökranglistán az előkelő harmadik helyet. Kobe teljesítménye ebben a szezonban már nem az igazi, csapata a Nyugati főcsoport ranglistájának alján van. Az ötszörös bajnoki címet magáénak tudó Bryant az utóbbi két szezonban sérülései miatt 41 meccset játszott a 164-ből, és a háta miatt ebben a szezonban sem tud annyit játszani, mint amennyit szeretne.Bryant egyenesen a középiskola után, 1996. november 3-án lépett először pályára a Lakers játékosaként. 1997-ben az All-Star hétvégén győzött a zsákolóbajnokságon, egy évvel később pedig már be is választották a Nyugati főcsoport All-Star csapatába. Kobe az egyetlen játékos, aki 20 egymást követő szezonban ugyanazon csapat színeiben játszott.