Ügyes lány, csak túl nagy a feneke

Fotó: Getty Images / Clive Brunskill

-

És pont úgy néz ki, mint egy gorilla. Vagy inkább, mint egy férfi. Vagy esetleg egy transzvesztita gorilla? Serena Williams begyűjthet akármennyi serleget, az egyszeri kommentelőnek mindig ugyanaz jut az eszébe róla. 21 Grand Slam győzelem után nemcsak a trollok, hanem a szakmabeliek, a sajtó és a kollégák is még mindig Serena Williams testén rugóznak, miközben ő épp történelmet ír. Miért foglalkozunk sokkal többet minden idők egyik legsikeresebb teniszezőjének a fenekével és a melleivel a játéka és a sportolói nagysága helyett?


Minden sportágnak megvannak a nagyjai. És vannak azok, akik nemcsak a saját műfajukban alkotnak maradandót, hanem univerzálisan is megkérdőjelezhetetlen a munkásságuk. Serena Williams már jó ideje az utóbbi kategóriába tartozik – a Guardian szerint már túlszárnyalta a Jordaneket, Gretzkyket és Messiket, és egy olyan klubban van, ahová csak egy Muhammad Ali vagy egy Jackie Robinson juthat be. Vagyis, rázza fel az olvasót a brit lap szerzője, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy olyan időben élünk, amikor élőben láthatjuk, ahogy Serena Williams történelmet ír. Az első Grand Slamjét 17 évesen nyerte, a legutóbbit, Wimbledont, a hétvégén, 33 évesen. Az idei éve annyira erős, hogy ha eljut egy döntőig, mérget lehet venni arra, hogy meg is nyeri.


Serena Williams a wimbledoni jutalmával


Van viszont két olyan adottsága, amely a még mindig uralkodó közgondolkodás szerint távolról sem nyerésre predesztinálja: nő és fekete. A világ, és benne a sport iránt érdeklődő közönség jó része pedig még mindig nem tudott napirendre térni a bőrszíne és a neme felett, sőt sokak szemében a súlya is sokkal érdekfeszítőbb, mint a győzelmei.

Lehengerlő karrierje során Serena Williams talán egyszer sem tudott úgy nyerni, hogy a győzelmébe ne rondított volna bele egy kommentár a testalkatáról vagy a nőiességéről. És mivel Williams rengeteget győzelmet söpört be, ma már egész biztosan kijelenthető, hogy az őt ért szidalmak és csúfolódások nem kivételes megnyilvánulások, hanem rendszert alkotnak, és megbízhatóan előjönnek minden egyes alkalommal.Williams vonalaiba mindig is előszeretettel kapaszkodott bele néhány ütős mondatot remélve az angol nyelvű sportsajtó. Tobzódtak a jelzőkben, amikor a 2002-es US Openen egy testhez simuló kezeslábasban jelent meg, az egyik szatirikus lap konkrétan azzal a sztorival próbált szórakoztatni, hogy Williams feneke nyerte meg az Australian Opent 2003-ban, és rendre megkérdőjelezték, hogy az ő mellbőségével lehet-e egyáltalán teniszezni. (A Vox tanulságos összeállítást készített Williams testrészeinek a médiamegjelenéseiről).

Serena Williams dekoltázsa és feneke annyira elválaszthatatlan eleme lett a teniszkarrierjének, hogy magától értetődőnek tűnt, hogy a dán Caroline Wozniacki 2012-ben egy bemutató meccsen épp azzal parodizálta az amerikai világelsőt, hogy törülközőkkel tömte ki a nadrágját és a melltartóját. Williams nem vette a szívére a viccet, és nem találta rasszistának sem, de Wozniackit sok támadás érte a paródiáért. Ettől függetlenül a törülközős poén túl magas labda volt Novak Djokovicnak és Andy Roddicknak is ahhoz, hogy elszalasszák.Egy amerikai műsorvezető a 2000-es évek elején szellemesnek hitte azt a poént, hogy Venus és Serena Williamst nagyobb eséllyel fotózza majd a National Geographic, mint a Playboy, és az egyértelműség kedvéért le is állatozta őket.

Az internet tele van hasonló kommentekkel:


Serena Williams úgy néz ki, mint egy gorilla ruhában. Nem lenne szabad megengedni, hogy olyan gyönyörű teniszezőkkel játsszon, mint Maria, Ana Avanovic (sic), stb. Inkább más főemlősökkel kellene versenyeznie a dzsungelben.

Még Stevie Wonder is látná, hogy egy transzvesztita gorilla is jobban nézne ki, mint ez a két teremtés.

Serena Williams félig gorilla, félig férfi. Biztos vagyok benne!

Serena Williams az egyik legrondább emberi lény, akit valaha láttam.

A mostani wimbledoni győzelme utáni fröcsögés már a Harry Potter-regények szerzőjét is felháborította. J.K. Rowling nem tudott elmenni egy tapló válasz mellett, amelyet az egyik Twitter-bejegyzésére kapott, és amelynek a szerzője képtelen volt napirendre térni Serena Williams alkata felett. „Vicces, hogy a sikerének az a legfőbb oka, hogy olyan a felépítése, mint egy férfinak” – írta @diegtristan8. Rowling erre előásott az archívumból két képet a dögös Serenáról, majd válaszolt a nőies formákat hiányoló felhasználónak: „Olyan a felépítése, mint egy férfinak. Ja, a férjem is pont így néz ki, amikor ruhában van. Idióta vagy.”A Williams fivérek, haha!

A hasonló otrombaságok azonban nemcsak a közösségi média bugyraiban járnak körbe, a szakmabeliek is úgy gondolják, hogy megengedhetik maguknak. Az orosz teniszszövetség vezetője az egyik tévéműsorban például Williams fivérekről beszélt, akikre ijesztő még csak ránézni is, és szemmel láthatóan meg volt győződve arról, hogy ennél jobb hasonlat senkinek sem juthat eszébe.


Serena Williams; Venus Williams

A Williams nővérekről mindenkinek eszébe jut valami


De magáévá tette ezt a fajta diskurzust a New York Times is, amelyik sajátos ötlettel járta körbe Serena Williams fekete testét: megkérdezte fehér ellenfeleit, hogy mit gondolnak róla, és hogy látják a saját testüket a világelső izmaival összevetve, azzal az anekdotával vezetve fel a cikket, hogy Williams hosszú ujjú felsőkkel próbálja meg álcázni magát, ha azt akarja, hogy ne ismerjék fel, annyira erős ugyanis a bicepsze, hogy az mindig elárulja. „A vetélytársai megpróbálhatnának versenyre kelni a testalkatával, de a legtöbben mégsem ezt választják” – foglalja össze a cikk a női teniszezők hozzáállását a saját testük, nőiességük és a sport követelményei között feszülő lehetséges ellentmondásokhoz, és közben nehezen tér napirendre a felett, hogy Williams ilyen hatalmas izmokkal még a Vogue címlapjára is felkerült, az pedig még furábbnak tűnik, hogy – igaz, kemény harcok árán – jól is érzi magát a bőrében.


Serena Williams


A női teniszezők testképének szentelt cikk kiindulópontja az, hogy a játékosokat nagyon is foglalkoztatja a kinézetük, és emiatt sokan megpróbálják nem túlgyúrni magukat, vagyis minden tiszteletük ellenére nem szeretnének úgy kinézni, mint Serena Williams – sugallja elég egyértelműen az írás. Hogy még világosabb legyen, a szerző idézi Agnieszka Radwanska edzőjét, Tomasz Wiktorowskit, akinek a következő mondanivalója van a témában: „Úgy döntöttünk, hogy a top tíz legvékonyabb alkatú játékosa maradjon azért, mert mindenekelőtt nő, és nő is akar lenni.”

Mi a helyzet akkor az izmos Serena Williamsszel? A nőiességének a megkérdőjelezése szinte elengedhetetlen velejárója minden sikerének, nagyon sokan egyszerűen nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy Serena Williams nem úgy néz ki, mint Marija Sarapova, akit természetesen szintén nem tudott megkerülni a szerző, ami érthető is, ha azt vesszük, hogy a hirdetők Sarapovában látják a női tenisz legvonzóbb megtestesülését – ennek is köszönhető, hogy a legjobban kereső sportolónők listáján az első helyen végzett tavaly a Forbesnál.


Serena Williams - Sharapova - Wimbledon 2015

Ki ér többet?


Serena Williams pénzdíjakban kétszer annyit nyert, mint Sarapova, kétszer annyi tornagyőzelme van, Grand Slam-győzelemből pedig négyszer annyi, és a húsz meccsükből 18-at megnyert. A szponzori támogatásokban azonban a nyugati bevett szépségideált megtestesítő, magas, szőke, vékony Sarapova simán veri. És ő rá is erősít a sztereotípiára. „Mindig vékonyabb akarok lenni, lehetőleg kevesebb narancsbőrrel, azt hiszem, ez minden lány kívánsága” – árulta el a New York Timesnak, kiegészítve azzal az akár humorosnak is felfogható kulisszatitokkal, hogy két kilónál nehezebb súlyt nem is hajlandó megemelni. Marija Sarapova 11 éve nem tudja megverni Serena Williamst.


Miami Open Tennis - Day 8


Serena Williams viszont rengeteget viaskodott a saját testével. A DuJour magazinnak adott interjújában beszélt arról, hogy csak úgy hat-hét éve érzi kényelmesen magát a bőrében, és keményen meg kellett dolgoznia azért, hogy megszeresse saját magát. „Sok nővér mellett nőttem fel – én voltam a legkisebb, és eléggé vaskos. A testvérem, Venus magas volt és vékony, és egy olyan társadalomban, ahol a vékonyság az elvárás, nagyon nehéz volt, különösen sportolóként. Egyetlen sportolónak sincsenek akkora mellei, mint nekem. De meg kellett tanulnom elfogadni magam, és megszeretni a vonalaimat. Ezt sokan át tudják érezni.”


A rasszizmus a teniszpályán is verhetetlen

Serena Williamst nem hagyják elvonatkoztatni attól sem, hogy a rasszizmus adott esetben a teniszpályákon is nagyon jól érzi magát.

Williams a BBC-nek beszélt arról, hogy Arthur Ashe-nek, az első afrikai-amerikai játékosnak, aki megnyerte Wimbledon és a US Opent is, milyen hatása volt rá gyerekként, és a róla szóló olvasmányaiból kiderült számára, hogy „az, amit ő véghez vitt, és amin keresztülment, tette lehetővé, hogy játsszak. Miatta van lehetőségem arra, hogy a lehető legjobb legyek.”

Nemcsak az olvasmányokból kapott azonban ízelítőt a rasszizmus működéséből, a karrierje kezdetétől a saját bőrén is tapasztalhatja. 16 évvel az első Grand Slam-győzelme után és a megkérdőjelezhetetlen elsősége ellenére még mindig téma a bőrszíne, és sokan a játékát is csak rasszista szemüvegen keresztül képesek értelmezni. Néha csak finom, árnyalt utalásokkal, máskor kőkemény niggerezéssel.


2015 Hopman Cup - Day 2


A Williams nővérek apja, Richard Williams feltehetően tisztában volt azzal, hogy egy alapvetően fehérek által művelt és fehérek által nézett sportágban a lányainak nemcsak a játéka lesz a középpontban, hanem a bőrszíne is. Hogy mégis milyen mély sebet ejtett a lányokon a teniszpályák rejtett vagy éppen nyilvánvaló rasszizmusa, ahhoz fel kell idéznünk a 2001-es Indian Wells-i tenisztornát. Majd aztán az ideit.


Venus (left) and Serena Williams

A Williams nővérek valamikor a múlt században


A 2001-es BNP Paribas Open elődöntőjét joggal előzte meg hatalmas várakozás, hiszen a két Williams lány egymás ellen játszott volna. Venus Williams azonban egy térdsérülés miatt lemondta a meccset, amiről a nézők mindössze tíz perccel a mérkőzés kezdete előtt értesültek. Először csak fütyülni kezdtek, majd nem kellett sok ahhoz, hogy előálljanak az elmélettel, hogy Richard Williams megbundázta a lányai meccsét. A szurkolók dühe aztán teljes erővel a döntőbe jutó, amúgy hazai pályán versenyző Serena Williams nyakába ömlött: kifütyülték, a nézői etikettet áthágva minden kettős hibája után ujjongtak. A mérkőzés közvetítői szerint rossz volt nézni is. Amikor Richard Williams is megjelent a lelátón a sérült Venusszal, beindult a niggerezés is. Az apa akkor azt nyilatkozta, hogy halálos fenyegetést is kaptak.

Serena Williams karrierje során másodszor is megnyerte Indian Wellst, de aztán órákig sírt az öltözőben. Az Indian Wells-i szervezőktől soha nem futott be egyetlen hivatalos vagy nem hivatalos bocsánatkérés sem. A Williams nővérek 14 éven át bojkottálták a tornát, Serena azonban úgy döntött, hogy idén visszamegy a kaliforniai katlanba. Rengeteg érv szólt mellette, és ellene is, de „most a szívemet követem” – indokolta a Time oldalán megjelent írásában, amelyben azt is egyértelművé tette, hogy érzelmileg könnyebb lett volna fenntartani a bojkottot. Serena Williamsben azonban a teniszező mellett mindig volt egy kicsi a polgárjogi harcosból is, ezért is írta, hogy Indian Wells után úgy érezte, mintha élete legnagyobb meccsét veszítette volna el 2001-ben: nemcsak egy teniszmérkőzést, hanem a sokkal nagyobb harcot az egyenlőségért.

Tizennégy évvel később ilyen fogadtatásban volt része:Ha Federer igen, Williams miért nem?

Ha Williams minden olyan tornát bojkottálna, ahol sértő megjegyzést tettek a testalkatára, a súlyára vagy a bőrszínére, akkor akár hátat is fordíthatna a tenisznek. Persze ez eszében sincs, de bármilyen hihetetlen teljesítményt nyújt is, újra és újra bizonygatnia kell, hogy lehet egyszerre kemény, kíméletlen, bátor, elszánt és nő, mert a reflektorfényben eltöltött évtizedek ellenére sem hiszik el neki.


Serena Williams

Serena Williams győzelmi tánca Novak Djokoviccsal Wimbledonban


Serena Williams megítélésének az ellentmondásossága előtt akkor állhatunk igazán értetlenül, ha összehasonlítjuk a vele egyidős Roger Federerével, akit egyszerűen képtelenség kitörölni a szurkolók szívéből. A BBC csak Federer-arcként emlegeti azt a sugárzó áhítatot, amely kiül az emberek arcára, amikor élőben meglátják a hősüket, és ez a reakció független attól, hogy éppen nyer vagy veszít, mint legutóbb a wimbledoni döntőben Novak Djokovic ellen.

A svájcinak 17 Grand Slam győzelme van Williams 21 trófeájával szemben, a női világelső előtt mégsem borul térdre az egész világ. Tisztelik, nagyra tartják a teljesítményét, de nem istenítik úgy, mint Federert, ami a BBC szerint mindenképpen korrigálásra szorul.


Miami Open Tennis - Day 13


Azok az ellenfelek, akiknek a legyőzésével Serena Williams egyre magasabb csúcsokat hódított meg, már sehol sincsenek. A nála fiatalabb Justine Henin 2011-ben vonult vissza, a szintén fiatalabb Kim Clijsters három éve nem játszik már, és a mindössze egy évvel idősebb Martina Hingis is csak párosban mutatja meg időről időre, hogy mi van még benne. Serena Williams közben még mindig imádja, amit csinál, és ezt az imádatot képes győzelemre váltani, és még ma is a sportág megkérdőjelezhetetlen elsője. Pedig korábban talált volna okot a visszavonulásra. A depressziója a 2000-es évek közepén annyira rányomta a bélyegét a formájára, hogy a világranglista 95. helyére csúszott vissza. 2010-ben pedig egy tüdőembólia vethetett volna véget nemcsak a karrierjének, hanem az életének is.

Serena Williams hétvégi wimbledoni győzelmével kipipálta a nevét viselő Serena Slamet, vagyis ő mind a négy nagy torna címvédője. 16 évvel az első Grand Slam-győzelme után sorban söpörte be az idei eddigi három nagy tornát, és a legnagyobb esélyese a néhány hét múlva kezdődő US Opennek is, ahol beállíthatja Steffi Graf rekordját. Így nemcsak címvédője lenne mind a négy Grand Slamnek, hanem a naptári év minden nagy tornájának a címét is begyűjtheti – ez utoljára szintén Grafnak sikerült 1988-ban.


Graf első és utolsó Grand Slam-győzelme között 12 év telt el, és ő 30 évesen vonult vissza. Williams a wimbledoni győzelmével a legidősebb női játékos, aki valaha Grand Slamet nyert – Martina Navratilova egy hónappal fiatalabb volt nála, amikor 1990-ben megnyerte Wimbledont.

Ha átmegyünk a most szintén 33 éves Federer térfelére, azt látjuk, hogy bár a svájci korábbi egyeduralkodása evidenciaként él a teniszt valamilyen szinten követők fejében, valójában sokkal rövidebb ideig hódította el a Grand Slameket, mint Serena Williams: 2003-ban nyert először, és 2012-ben utoljára – épp Wimbledonban. Williams azóta kilencet húzott be.


Serena Williams


Vagyis már az is kisebb csodával ér fel, hogy Serena Williams ennyi éven át és ennyi idősen is ott van még a teniszpályán, az pedig teljesen hihetetlennek tűnik, hogy még mindig a csúcson van. Jogosnak tűnik a kérdés, hogy hol az az áhítat, amivel Federert körbeveszik a rajongók, és ami a teljesítményes és a sportolói nagysága alapján Williamsnek is kijárna.

Williams közben hihetetlen eleganciával kezeli az őt ért támadásokat, nyíltan beszél a küzdelmeiről, gyűjti a trófeákat, és közben tudatában van annak, hogy az ő pályára lépése soha sem csak a teniszről fog szólni. Adott esetben pedig csak egy szelfivel üzeni, hogy köszöni szépen, jól érzi magát a bőrében.


Beach day in Sweden #SerenaSlam #renasarmy

A photo posted by Serena Williams (@serenawilliams) on