Turi: Felháborító, Katinka elfelejtette, hogy honnan indult

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Turi Györgyöt, a magyar úszóedzők egyik rangidősét mélységesen felháborította az a méltatlan helyzet, amely arra késztette Kiss Lászlót, a magyar válogatott szövetségi kapitányát, hogy a riói olimpiai játékok évében lemondjon 17 éve betöltött tisztéről – számolt be a Telekom Sporthír Szolgálat.


„Tisztában vagyok azzal, hogy vihart fogok kavarni, de vállalom a felelősséget azért, amit most mondani fogok. Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartom azt viselkedést, amit a szerdai sajtókonferencián a magyar úszósport kiemelkedő alakja nyílt színen tanúsított, ráadásul egy olyan emberrel szemben, akire csak felnézni lehet. Felnézni és tisztelni benne a 75 éves Laci bácsit, azt a szakembert, akinek köszönhetően lehetett ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, és azt a vezetőt, aki minden tőle telhetőt megtett a magyar úszók fejlődéséért és jó szerepléséért” – utalt Turi György arra, hogy Hosszú Katinka a szerdai sajtótájékoztatóján nem állt szóba Kiss Lászlóval, aki ezért csütörtökön lemondott posztjáról.


Így hagyták faképnél Kiss Lászlót:


Turi így folytatta: „Nincs az a versenyző, kezdő, haladó vagy már a csúcsra jutott, aki figyelmen kívül hagyhatja ezt, és nincs az a cél, ami szentesítheti egy edző – bárki is legyen az közülünk – nyilvános megszégyenítését. Ismerem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelmondatát, és egyetértek azzal, hogy mindig és mindenben a sportoló az első, aki csak körülveszi, annak tehát a versenyzőt kell segítenie. Ezt a szlogent viszont nem lehet úgy értelmezni, hogy a sportoló adott helyzetben mindent megengedhet magának.”


Turi György és Kiss László


Turi György 35 éve munkatársa Kiss Lászlónak, akit nem csupán a barátjának, hanem szakmai példaképének is tekint. A szakedző szerint ebben az áldatlan helyzetben Hosszú Katinkának nem szabad elfelejtenie, hogy honnan indult, miként lett Magyarországon válogatott versenyző, eredményeinek köszönhetően pedig amerikai egyetemen ösztöndíjas, ahogy azt sem, hogy hazatérése után minden támogatást megkapott annak érdekében, hogy még jobb – és olimpiai bajnok – lehessen.


Turi szerint Hosszú Katinka túlment a határon


„A tiszteletlenség nem diadalmaskodhat a tisztesség felett. Mindenkinek az az érdeke, hogy lecsillapodjanak a felkorbácsolt kedélyek, és újra azt a mosolygós Hosszú Katinkát lássuk az uszodában és a medencén kívül, akit feltétel nélkül szerettünk és tiszteltünk. Kívánom, hogy Kiss Lászlót sikerüljön lebeszélni a visszavonulásáról, és elhitetni vele, hogy továbbra is szükség van rá. Szükség a tudására, a jóságára és az emberi méltóságára” – jelentette ki Turi György.

Edzőtársa, Széles Sándor egyenesen lemondásra szólította fel a Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszó Szövetség teljes elnökségét.