Tovább kotlik a magyar sport aranytojást tojó tyúkja

-

Nem szűnik meg a társasági adó sportcélú felajánlása (tao), legfeljebb átalakul – írja a Magyar Hírlap. Az újság szombati cikke szerint a tao alkalmazása 2017. június 30-án lejár, de Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára vezetésével már készítik az új, bővített változatát.


Szabó Tünde a lapnak megerősítette, hogy folyik a látványcsapatsportok támogatási rendszerének az értékelése, majd – a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve – új konstrukciót dolgoznak ki. A tao 2 az Európai Bizottsággal történő előzetes egyeztetés után, a szükséges jogszabály-módosítások után indítható.


Szabó Tünde folytatná a taót


Az államtitkár szerint a jelenlegi taotámogatás a magyar sportfejlesztés egyik sikertörténete. Bevezetése óta a látványcsapatsportágakban 260 ezerről 350 ezerre emelkedett az igazolt versenyzők száma, a növekedés elsősorban az utánpótláskorúaknál jelentős. Továbbá háromszáz új sportingatlan épült, és csaknem ötszáz megújult. Emelkedett a sportszervezeteknél és az ágazatban dolgozó szakemberek száma.

Mindez erősíti a társadalmi kapcsolatokat, az egészséges életmódot, és kedvező hatást gyakorol a munkaerőpiacra is. A jelenlegi támogatási rendszer 2017. június 30-ig él, további fenntartását kezdeményezni kell az Európai Uniónál. A tao 2 rendszerben fontos lesz az utánpótlás további támogatása, az amatőr sport költségcsökkentése és elsősorban az új létesítmények fenntarthatóságának biztosítása.