Tökéletes joghézag a magyar olimpikon ügyében

Fotó: AFP / MIGUEL RIOPA

-

Fazekas Róbert diszkoszvető pert nyert az atlétikai szövetség ellen, mégsem versenyezhet.


A bíróság szerint 2015 júliusában lejárt Fazekas Róbert eltiltása – közölte az Origo. A 2004-es athéni olimpián, majd a 2012-es londoni játékok előtt doppingvétségen ért sportoló 41 évesen, két eltiltás után elindulhatna Rióban – ha addig megdobja az olimpiai szintet. Ehhez viszont versenyengedélyre lenne szüksége, azt pedig a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) három hónapja nem hajlandó kiadni neki.

"Keresem a versenyeket, indulnék idehaza és külföldön is. Az időszaknak megfelelő formában vagyok. Úgy készültem erre az évre, hogy teljes év lesz. Jogerősen csökkentették a büntetésemet, versenyezni akarok" – mondta a lapnak az atléta.

A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban pedig vb-ezüstérmes Fazekas a 2004-es athéni olimpián megnyerte a diszkoszvetést, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát, és elhagyta az ellenőrzés helyszínét. Ez doppingvétségnek minősült, így megfosztották aranyérmétől és két évre eltiltották.

A londoni olimpia előtt, 2012. július 10-én derült ki, hogy az akkor 37 éves Fazekas Róbertet a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte a londoni olimpiára, mivel a szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutatták ki. A doppingbizottság első fokú határozatában bizonyítottnak látta az atléta bűnösségét és nyolc évre tiltotta el, ez ellen Fazekas fellebbezett. A másodfokú doppingbizottság megállapította, hogy nem szándékosan doppingolt, de a zéró toleranciára hivatkozva nem mentette fel az atlétát, ám büntetését hat évre mérsékelte. A bíróság ezt csökkentette három évre.

„Senkinek sem jó a mostani helyzet, sem a versenyzőnek, sem a szövetségnek, sem a nemzetközi szövetségnek, sem a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek – nyilatkozott Gyulai Márton MASZ-főtitkár az MTI-nek csütörtökön. – A MASZ a sportág érdekében a nemzetközi szövetséghez és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséghez fordult, az ő hivatalos álláspontjuk szerint járunk majd el.”

A szövetség egyben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, egyúttal kérte a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztését.