Tizenéveseket molesztálhatott egy magyar tornászedző

Fotó: Imaginechina / An xin

-

Egy neve elhallgatását kérő egykori élsportoló tornász a Népszabadságnak mesélt egykori edzőjéről, aki rendszeresen fogdosta őt és társait is. (Fenti képünk illusztráció.)


Néhány napja az Átlátszónak nyilatkozott egy a harmincas évei végén járó nő, akit kilencévesen többször molesztált és egyszer meg is erőszakolt akkori edzője. A tornasportban is volt hasonló eset, legalábbis a Népszabadságnak nyilatkozó egykori sportolónő szerint. Ő kilencéves korában kezdett tornázni, és még semmit nem érzékelt abból, hogy az edzőjének furcsa hajlamai vannak. Egy-két év múlva azonban, amikor egy pattanásnyinál nagyobb lett a melle – fogalmazott –, maga is megtapasztalhatta, hogy valami nem stimmel. Ha ugyanis a gyakorlat során olyan akrobatikus elemeket mutatott be, amelyekhez segítségre volt szüksége, a férfi keze gyakran eltévedt. Le- vagy felcsúszott, a lába közé nyúlt, illetve a mellét tapogatta.

„Ez a kínos dolog rendszeresen felmerült köztünk, de nem nagyon tudtunk mit kezdeni vele.


Úgy gondoltuk, a molesztálás a torna része, és bár éreztük, hogy ez nincs rendben, nem szóltunk senkinek

– mondta. A maguk módján próbáltak védekezni, és igyekeztek elkerülni az edző érintését például azzal, hogy egy-egy ugrás után nem álltak be szabályosan – mell, fenék ki, has be –, hanem a leérkezés után gyorsan eliszkoltak. Úgy gondolták, ha megfelelnének a protokollnak, szinte felkínálnák a testüket, így szándékosan szabotáltak, remélve, hogy megússzák a fogdosást.A nem túl népes csapat tagjaival az egyesületnél ketten foglalkoztak, egy nő és egy férfi. Az egykori tornász úgy gondolja, nehezen képzelhető el, hogy a nő ne érzékelt volna semmit társa különös viselkedéséből. A férfinak fiatal felesége és pár éves kislánya volt, ezért a gyerekek meg is fogalmazták magukban a kérdést: mit akar tőlük az edző, aki látszólag boldog családi életet él. A férfi később eltűnt a szakmából, és nem kizárt, hogy ennek oka a tanítványaihoz fűződő furcsa viszonya lehetett.


Szerette a tüdős lányokat

Mások is megerősítették, hogy a szóban forgó edző egy általános iskolában testnevelőként is dolgozott, ahol a gyerekek előtt sem maradt titokban, hogy az átlagosnál kisebb termetű, de kétségkívül jóképű és sportos alkatú, legfeljebb a harmincas éveinek derekán járó tanár bácsi nagyobb érdeklődést mutat a „tüdős” lányok iránt. A korukhoz képest fejlettebb csemetékkel látványosan többet – és másként – foglalkozott.Arra a kérdésre, hogy a szüleinek miért nem beszélt minderről, a volt tornász elmondta: ők egyszerű munkásemberek voltak, akik szerinte nemigen értették volna, miért panaszkodik, hiszen melósok kölykeként került kivételezett helyzetbe, akkori sztárok – aktív élvonalbeli labdarúgók – gyerekeivel sportolhatott együtt. Azt nem tudja, hogy a társai hallgatásának mi lehet a magyarázata, de úgy gondolja, hogy mindenki szégyellte az ügyet szóba hozni. Miközben a volt tornász maga is tapasztalhatta: a lányok molesztálása korántsem lehetett általános gyakorlat.