Titkos adatbázis fedi fel az atlétika sötét oldalát

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

Megdöbbentő adatok szivárogtak ki a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől: vértesztek ezrei utalnak arra, hogy nagyon sokan doppingolhattak, vagy legalábbis tesztjeik egészen furcsa értékeket mutatnak. Szakértők szerint a profi futók vérátömlesztéssel és kis adagokban beadott EPO-val turbózták fel magukat.


Az egész sportágat megrengethetik azok a kiszivárgott adatok, amelyeket szombaton és vasárnap közölt a Sunday Times című brit lap és az ARD-WDR német tévécsatorna: a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF) kiszivárgott, ötezer atlétától származó mintegy 12 ezer vérteszt adatai azt mutatják, hogy a dopping használata sokkal gyakoribb, mint korábban gondolták.

Az adatok szerint 2001 és 2012 közt a világbajnokságokon és olimpiákon, a nagy állóképességet igénylő számokban az érmek harmadát – köztük 55 aranyérmet – is olyanok nyerhették, akiknek az adatai meglehetősen gyanúsak. Londonban tíz érmet nyertek olyanok, akiknek most kétségbe vonható a tisztaságuk, volt olyan verseny, hogy mindhárom dobogós a most gyanúsak között van. Az orosz érmesek 80 százaléka furcsa értékeket produkált, Kenyának 13 érme lehet ily módon érintett.

Szakértők szerint mintegy 800 sportoló – ez az adatbázisban szereplő nevek hatoda – adataira mondták azt a szakértők, hogy „erősen valószínűsíti a doppingot, vagy legalábbis szokatlan”. A legtöbb furcsaságot orosz sportolóknál találták. A brit Mo Farah és a jamaikai szupersztár Usain Bolt vére nem mutatott abnormális értékeket.

Szakértők szerint a sportolók valószínűleg vérátömlesztéssel és egészen kis adagokban beadott EPO-val (eritropoietin, egy vérképződést segítő hormon) növelik a vörösvérsejtjeik számát. Ugyanakkor ez is veszélyes lehet, nem csak a korábban profi kerékpárosok által nagyobb mennyiségben használt EPO. Példaként Geoffrey Tarno esetét említik: a kenyai futó 2013-ban egy maratonon az élen állt, mikor két kilométerrel a cél előtt összeesett és meghalt.

A lap, illetve a tévé által megszólaltatott szakértők szerint az adatok arra utalnak, hogy a tiltott teljesítménynövelés rendszerszerű, de az IAAF „ölbe tett kézzel nézte”, mi történik. Erre utal a szintén kenyai Rita Jeptoo esete, aki tavaly megnyerte a Boston Marathont, de vizeletmintájában EPO nyomait találták, ezért két évre eltiltották. Azt állította, hogy 2006 óta nem kellett vérvizsgálaton átesnie, de az adatbázis ennek ellentmond, vagyis ha akarják, kiszúrhatták volna, hogy doppingol.

Az IAAF nem vitatta az adatbázis hitelességét, csak azt közölte a Sunday Times megkeresésére, hogy „mindig is élen járt a dopping elleni küzdelemben”. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezetője, Sir Craig Reedie a BBC-nek azt nyilatkozta: nagyon aggasztónak tartja a kiszivárgott adatokat, hiszen alapjaiban rázhatja meg az egész sportágat. A WADA vizsgálatot ígért a brit lap és a német tévé információi alapján.

A kiszivárogtatást valószínűleg az IAAF két hét múlva esedékes tisztújításához igazították. Az elnöki székért ketten indulnak: az esélyes a a brit Lord Sebastian Coe, ellenfele az olimpiai bajnok rúdugró, az ukrán Szergej Bubka. Programjukban mindketten hangsúlyozták a doppingellenes harc fontosságát, a független ellenőrzések megerősítését, illetve a zéró toleranciát a csalókkal szemben.