Szándékosan nem készült el a budapesti olimpia arculati terve

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Volt pályázat, sőt már a döntősök is megvannak, de Budapest másik pályán játszik, és ezek után sokkal nagyobbat fog majd szólni az embléma.


Budapest kedden, a pályázati határidő lejárta előtt egy nappal beadta pályázatát a 2024-es olimpia rendezésére. És míg a riválisoknál, azaz Párizsban, Rómában és Los Angelesben már hangosan dübörög a rendezési szándékot támogató pr-kampány, addig a magyar fővárosnak még logója sincs.


Ami nem a véletlen, és nem is a hanyagság műve: a Budapest2024 pályázati csapat direkt nem készítette el az arculati terveket - írja cikkében a 444.hu.


A brit Sky Sports a budapesti pályázathoz önkényesen kreált egy logót. A többieknél nem volt erre szükség.


A lap megkereste Rózsa Istvánt, a Budapest2024 pályázat kommunikációs vezetőjét, aki meglepő választ adott az arculati elemek hiányára.

"Budapest másik pályán játszik, másként akarunk szerepelni. Most megkaptuk a figyelmet, és mindenki kíváncsi arra, hogy ezek után milyen arculattal állunk majd elő. Egyébként pedig az a fontos, hogy tartalmilag milyen a pályázat, márpedig abban erősek vagyunk."

Rózsa azt is elmondta, hogy miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) az Agenda 2020 programban megfogalmazott célja, hogy a jövőben olcsóbb és fenntarthatóbb olimpiákat rendezzenek, Budapest már ennek jegyében nem egy nagy nemzetközi céggel tervezeti meg az olimpiai arculatot, hanem nyílt pályázatot írt ki fiatal képzőművészek részére.

A Design Terminállal közös pályázatra 100 művésztől 180 pályamunka érkezett, ezek közül már kiválasztották a hat döntőst, a győztest pedig, akinek jutalma egymillió forint lesz, egy nyolctagú zsűri fogja kiválasztani.