Storck fizetni fog – ígéri Dzsudzsák

-

Bernd Storck szövetségi kapitány már az Eb-felkészülés első állomására is éles meccsként tekint, ahol a meghívottak bizonyíthatják, hogy a nyáron is megállják majd a helyüket. Leandrót és Vanczákot Storck alatt már nem látjuk a válogatottban, a horvátok elleni csapat pedig nagyon hasonlít majd az Eb-re utazó kerethez.


Vasárnap Telkiben megkezdte a felkészülést a nyári Európa-bajnokságra a magyar fociválogatott. A kapitányi poszton hétfőn 2018 júniusáig megerősített Bernd Storck és csapata először a szombati Horvátország elleni felkészülési mérkőzésre igyekszik minél jobb formába kerülni.

Munka van bőven. Kis túlzással minden játékos másmilyen állapotban érkezett meg az edzőtáborba: vannak, akik hétről hétre játszanak egy vagy akár két meccset (mint a Ferencváros játékosai, Böde Dániel, Nagy Ádám, Gera Zoltán), mások kicsivel erősebb bajnokságban, a lengyel ligában edződnek, megint mások pedig egyenesen a topligában (Szalai Ádám, Bundesliga) igyekeznek Eb-formába kerülni.


Bernd Storck további két évig nyugodtan dolgozhat a válogatott élén


Ráadásul sérülések is akadályozzák a nyugodt munkát. A kapitány kénytelen volt lemondani Lovrencsics Gergőről (helyére az MTK-s Bese Barnabás került a keretbe), míg az ugyancsak az Ekstraklasában légióskodó Kádár Tamás sérülten érkezett, az ő szombati játéka egyelőre kérdéses.

„Lovrencsics Gergő sajnos egy ideje beteg, őt mindenféleképpen pótolni kellett. Igaz, hogy Bese Barnabás nem pontosan ugyanazon a posztján játszik, de nagyon jó benyomást tett a stábra az elmúlt időszakban. Most két részre bontjuk a keretet, vannak, akik kevesebbet játszottak mostanában, nekik egy rövid fizikai felkészítést vezényelünk. Szerdán egyesítjük a csapatot, csütörtökön két edzése lesz, pénteken egy, szombaton pedig már jöhet a meccs” – vázolta a heti programot a kapitány.


Lesz mindenféle munka szombatig


Storck kitért a szerződéshosszabbítása részleteire is. Mint elmondta, a sportigazgatói szerződése már eddig is 2018-ig szólt, a szövetségi kapitányi szerződése viszont csak az Eb végéig volt érvényes.


Folyamatosan beszéltünk a jövőről, az ötleteimről, ezek fényében mondta azt elnökség, hogy rendben, akkor hosszabbítsunk Bernd Storckkal.

Nagyon örülök, hogy folytathatjuk a közös munkát. Sok mindent elértünk együtt, de, ahogy eddig, úgy a jövőben is nagyon fontos lesz a klubokkal való közös munka, a tőlük kapott támogatás, mert csak együtt lehetünk sikeresek a jövőben is.”

A jövő válogatottjának ketten már biztosan nem lesznek részei. Storck személyesen közölte a ferencvárosi Leandróval, és a Sionban játszó Vanczák Vilmossal, hogy a „távlati terveiben” már nem szerepelnek, azaz ők biztosan nem lesznek ott az Európa-bajnoki keretben, ahogy a vb-selejtezőkre készülő csapatban sem.„Van viszont kilenc fiatalabb játékos, akikkel már a távlati keretben számolhatunk, most már 2018-ig tervezve a válogatott jövőjét.”

Egyelőre azonban a szombati, Horvátország elleni felkészülési meccs a legérdekesebb. Az arra meghívott keret túlnyomó részben megegyezik a norvégok elleni két pótselejtezőt sikerrel megvívó együttessel, és ez a jövőben sem nagyon fog változni.

„A csapat magja már megvan, láthattuk, hogy mennyire jó eredményeket tudott hozni, azaz nincs okunk különösebb változtatásokra. Persze lehetnek még meglepetések, ha valaki nagyon jó benyomást tesz ránk, illetve muszáj pár lehetőséget szem előtt tartani esetleges sérülés, formahanyatlás miatt, vagy bármilyen más probléma esetére” – mondta a kapitány a VS kérdésére.


Az ajtó továbbra is nyitva áll, de mindenkinek bizonyítania kell, a legfontosabb pedig, hogy mindenki minél többet játsszon, hangsúlyozta Storck. A végeleges Európa-bajnoki keretet május 30-án kell leadni.

A kapitány azt is elmondta, hogy a csapattal nem fognak külön készülni csak a horvátokra, mert az eredmény ezúttal másodlagos, sokkal fontosabb, hogy az Ausztria elleni első Eb-meccsre tökéletes állapotba kerüljön a csapat. Storck többször is beszélt az osztrákokról, konkrétan ugyan nem mondta ki, de úgy tűnt a szavaiból, hogy a június 14-i bordeaux-i mérkőzést tartja a legfontosabb csoportmeccsnek.


Magyarország-Norvégia, Eb-pótselejtező, Groupama aréna

Jöhetnek a további sikerek


„Megvan a saját játékunk azt kell begyakorolnunk, hogy az első, Ausztria elleni találkozón a lehető legjobb eredményt tudjuk majd elérni. Szeretném látni, hogy mennyire tud pariban lenni a csapat egy erős ellenféllel szemben. Látnunk kell, hogy hol vannak a csapat játékának a korlátai, miben tudunk, miben kell fejlődnünk – ezért választottam erős ellenfeleket. Mert könnyű ellenfelek ellen könnyű sikereket elérve meglepetés érhet bennünket az Eb-n, azt pedig nem szeretnénk” – jelentette ki határozottan a kapitány, akit ennek ellenére már a sajtótájékoztatón ért egy kisebb meglepetés.

„Örülünk a kapitány úr szerződéshosszabbításának, ő fogja fizetni a következő közös vacsorát” – viccelődött Dzsudzsák Balázs, hozzátéve, hogy reméli, a további sikerek hatására Storck még jó sok szerződést kap majd Magyarországon. A kapitány nem hagyta szó nélkül, hogy a csapatkapitány már meg is hívatta magát, de „annyi baj legyen, majd ha Dzsudzsáknak is lesz új szerződése, akkor viszonozhatja a meghívást”.

A magyar csapat szombaton várhatóan 4-2-3-1-ben fog játszani, ahogy a horvátok is. Mindenki személyre szóló felkészítő programot kapott, felkészülve érkezhetett meg Telkibe.


válogatott program


„Ezek nem barátságos meccsek, hanem tesztmérkőzések, amelyeken a játékosok megmutathatják, hogy az Eb-n is megállják a helyüket. A második félidőben várhatóan öt-hat cserét fogok végrehajtani. Akik szombaton nem lépnek pályára, azok májusban fognak lehetőséget kapni” – nyugtatta meg a kapitány jó előre azokat, akik majd a padról nézik végig a találkozót.

Bernd Storck mellett a válogatott három játékosa, Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám és Németh Krisztián ült még le a szponzorfal elé. Az FTC középpályása annak örült, hogy a hetek óta tartó szerda-szombat ritmus ellenére is friss, a Bursaspor szélsője pedig annak, hogy nem fáradt el a hétvégi meccsen, lévén nem lépett pályára, míg a katari al-Garaf csatárát az töltötte el jó érzéssel, hogy ezúttal nem kellett fél napot utaznia, hogy csatlakozhasson a válogatott kerethez. Ahogy attól sem tartott, hogy a három forduló múlva véget érő katari bajnokság kifutása után kiesik a góllövő (hét meccs, hat gól) formából.

„A bajnokságnak valóban mindjárt vége lesz, után viszont kezdődik a kupa, ami addig tart, amíg ki nem esünk. Én nagyon bízom benne, hogy nem ér véget április közepén a szezonom. A kupa után pedig rövid időn belül kezdődik a válogatott felkészülése, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy leeresztek, mire kezdődik a torna” – válaszolta Németh Krisztián a VS kérdésére.

Ugyancsak nagy volt az egyetértés abban is, hogy az elmúlt évek egyik legnehezebb meccse vár a csapatra.


Valóban az eddigi legjobb csapat és legjobb játékosok ellen kell majd pályára lépnünk, nagyon komolyan készülünk, és tisztában vagyunk vele, hogy nagyon jó teljesítményre lesz szükségünk

– mondta Nagy Ádám.

„Fontos tisztában lennünk a saját erőnkkel, tudásunkkal – fűzte hozzá Dzsudzsák. – Ahogy az is fontos, hogy a választott taktikánkat mennyire tudjuk betartani. Ebből a szempontból a norvégok elleni két meccs a mérvadó, hiszen ott szinte tökéletesen alkalmaztuk, amit a mérkőzések előtt elterveztünk. Az eredmény most másodlagos.”


Croatia v Mexico: Group A - 2014 FIFA World Cup Brazil

A horvát válogatottban valóban vannak igazi sztárok, de félni azért nem kell tőlük


Az ellenfél kerete teli van világklasszisokkal. Luka Modric és Mateo Kovacic a Real Madridtól, Ivan Rakitic a Barcelonától, Ivan Perisic az Interből érkezik, de a keret nagy része top bajnokságban játszik.

„De ha mi rendben vagyunk, akkor nem kell azzal foglalkozni, hogy ki hol játszik odaaát – mondta magabiztosan Dzsudzsák. – Ahogy azzal sem törődünk, hogy egy esetleges jó eredménnyel üzenünk-e valamit a csoportellenfeleinknek, akik a sorsolás után örültek nekünk. De örültek a norvégok is, aztán tudjuk, mi lett a vége. Az tény, hogy egy jó szerepléssel elvihetjük jó irányba a megítélésünket, de tényleg nem az lesz a legfontosabb szombaton, hogy üzengessünk” – fejtette ki a Bursasport csatára, aki egy másik kérdésre azt is elmondta, nincs, és nem is volt konfliktusa török klubjával.


Annyi történt, hogy kicsivel kevesebbet játszottam, és sokan sokféleképpen kombináltak. A héten fordult elő másodszor, hogy egyáltalán nem játszottam, ezt azért nem tartom ijesztő tendenciának.

A három játékos beszélt arról is, hogy mindenki várja már, hogy telt ház előtt léphessen pályára, bár tudják, hogy a többségnek ez még mindig szokatlan érzés lesz, miután idehaza valahogy továbbra sem akar emelkedni a bajnoki mérkőzések nézőszáma.

A Miért vannak kevesen a lelátókon? kérdésre Nagy Ádám próbált meg válaszolni, sikertelenül, Németh Krisztián szerint viszont a válogatott Eb-szereplése adhat egy pozitív lökést, Dzsudzsák pedig a klubok és a szurkolók közötti ellenséges viszony rendeződésében látná a megoldást.


Bardhi, Enis; Tisza Tibor, nb 1 stadion, nézők

Ritka vendég a szurkoló a magyar bajnokikon


„Azt érezni, hogy a válogatott körül megmaradt a fokozott érdeklődés, az ugyanakkor sajnálatos, hogy a bajnokságban továbbra sincsenek szurkolók a stadionokban” – mondta a válogatott kapitánya.

Szombaton a Groupama Arénában telt ház lesz, a szövetség kérése, hogy a szurkolók időben érkezzenek, mert a fokozott biztonsági ellenőrzés miatt hosszabb lehet a beléptetés, és fontos, hogy mindenkinél legyen személyi azonosító okmány. A mérkőzésre mintegy ezer horvát szurkolót várnak.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!