Storck: Az Eb csak egy állomás a világbajnoki selejtezők előtt

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A magyar válogatott szövetségi kapitánya hangsúlyozta, a realitások talaján kell maradni, hiszen az Eb-csapatok közül nálunk van a legkevesebb olyan játékos, aki jegyzett bajnokságban játszik.


Bernd Storck, a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, nem szeretné, ha a kijutástól mámoros szurkolók túl nagy elvárásokkal vágnának neki nyári tornának.

„Egyrészt legyünk boldogok, hogy ott leszünk a kontinenstornán, ez eleve bravúr. Másrészt valóban muszáj lenne megmaradnunk a realitás talaján. Nekünk nincsenek nemzetközi szintű klasszisaink, akik rendre fellépnek a Bajnokok Ligája színpadán, az egész Európa-bajnoki mezőnyt nézve a mi válogatottunkban játszik a legkevesebb, nemzetközi porondon szereplő labdarúgó. Játékosaink ugyanakkor már megmutatták, jó felkészüléssel, egységesen képesek felvenni a versenyt az esélyesebbnek vélt válogatottakkal” - mondta Storck.


Bernd Storck és Andreas Möller vezeti majd a magyar csapatot az Eb-n


Ami a felkészülést illeti, ha az ellenfelek szintjén még nem is, a menetrendet tekintve már összeállt a válogatott programja. Március 26-án az ugyancsak Eb-résztvevő Horvátországgal játszunk a Groupama Arénában, májusban pedig két különböző kerettel is Ausztriában fog készülni a csapat.

A horvátok elleni meccsről Storck azt mondta, azért választottak ilyen erős ellenfelet, hogy reális képet kapjon a csapatról a stáb, illetve maguk a játékosok is.


Storck az Eb-sorsoláson


„Erős vetélytársakkal találkozunk Franciaországban is, nekem pedig látnom kell előtte, hol tartunk. Ha csak nagyon szerény képességű válogatottakkal mérkőznénk, az a józan ítélőképességünket is megcsalná, és a végén még világraszóló sikereket várnának a csapattól.”

Storck beszélt a frissen top bajnokságba igazolt Balogh Norbertről és Kleinheisler Lászlóról is. A Palermóba szerződő Baloghot egyértelműen a jövő emberének nevezte, míg Kleinheisler Lászlóról azt mondta, hogy már akkor is fejlődhet, ha csak a Werder Bremen második csapatában, azaz a Bundesliga 3.-ban kap lehetőséget (a magyar középpályás éppen ma mutatkozott be a Bremen első csapatában a Bundesligában).


Kleinheisler László a Werder második csapatából is bekerülhet a válogatottba


A kapitány az Eb-szereplést illetően mondott még egy meglepő dolgot, miszerint a franciaországi fellépés csak egy állomás lesz a csapatra váró vb-selejtezőkre való felkészülésben.

„Az a legfőbb célom, hogy a vébéselejtezőre kész legyen a csapat, és ennek a felkészülésnek az Európa-bajnokság is részét képezi. A kvalifikáció szeptemberben kezdődik, a kontinensbajnokság után már nem lesz lehetőség felkészülni. Persze hogy örülnék, ha csoportmásodikként vagy legjobb harmadikként továbbjutók lennénk az Európa-bajnokságon, de a vébéselejtezőnek kész csapattal kell nekivágnunk. Éppen azért, hogy ismét esélyünk legyen eljutni egy világtornára.”