Stoner visszatért, elverte a csapattársát, aztán távozott

Fotó: AFP / MOHD RASFAN

-

Casey Stoner négy év után ült újra MotoGP-s gépre a szepangi teszteken, de versenyezni nem akar. Úgy verte el Andrea Iannonét, hogy nem is húzta neki igazán.


2012 óta először ült MotoGP-s gépre a kétszeres világbajnok Casey Stoner. Az ausztrál pilóta a malajziai Szepangban tesztelte a Ducati Desmosedicit, és az első napján, kedden mindössze 51 ezredmásodperccel kapott ki csapattársáról, Andrea Iannonétól. Stoner akkor 45 kört tett meg, és a kilencedik helyen végzett a 21 fős mezőnyben.

Szerdán még jobb eredményt ért el a még mindig csak harmincéves pilóta: ötödik lett a 22 motoros közül. Ezúttal az övé volt a leggyorsabb Ducati, Iannonénak például több mint egy tizedet adott. Pedig mint később elmondta, nem a gyors köridőkre, hanem az egyenletes teljesítményre törekedett. „Nem húztam neki, hogy ne hibázzak, még csak nem is fordultam szélesen. Az adatgyűjtés volt a cél, amihez hosszú, kiegyensúlyozott etapok kellettek.”

Stoner a fejlesztés szempontjából hasznosnak nevezte a tesztet, de nem esett kísértésbe: „Nem. Nem szeretnék visszatérni. Örülök, mert a tiszta pályán pontos visszajelzéseket gyűjtöttünk, szereztünk rengeteg adatot, de a versenyeket inkább a pálya széléről nézném.”

Egyelőre még egy esetleges következő tesztről sincs szó: „Nem akarjuk túlbonyolítani a dolgokat, a Ducati pilótapárja tesztel majd, ahogy az normális.”

A háromnapos tesztsorozatban egyetlen versenyző futott két perc alatti köridőt: a vb-címvédő Jorge Lorenzo (1:59.580 perc), aki mögött yamahás csapattársa, Valentino Rossi (2:00.556), illetve a kétszeres világbajnok Marc Márquez (2:00.883) végzett a zárónapon.