Sofronék elkapták az olaszokat; összejöhet a feljutás?

Fotó: MTI/MTVA / Mudra László / MJSZ

-

A magyar jégkorong-válogatott 4-1-re legyőzte Olaszországot, így versenyben maradt a második helyért zajló csatában a divízió I/A világbajnokságon. De a feljutást érő helyezéshez még le kell győzni csütörtökön Ukrajnát és a zárónapon, szombaton a házigazda Lengyelországot.


Divízió I/A világbajnokság, 3. forduló:

Olaszország–Magyarország 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)
Gólszerzők: Egger (46.), ill. Kóger (11.), Magosi (18.), Sofron (44.), Vas M. (60.)

A magyar jégkorong-válogatott egy Japán elleni 4-2-es győzelem, valamint egy Kazahsztán elleni 5-0-s vereség után küzdött meg az olasz válogatottal. Abban a tudatban eshettek neki a magyar fiúk az ellenfélnek, hogy ha nem nyernek, nem lesz meg a divízió I/A világbajnokság második helye, így a feljutás sem. Nehéz dolga lesz Rich Chernomaz szakvezető válogatottjának, mert az olaszok két meccsen csupán két gólt kaptak és emberhátrányban is nagyon jól védekeznek.


Visszatérhetett a csapatba eltiltását követően Sofron István, aki egyből az első támadósorban, Andrew Sarauer és Kóger Dániel mellett kapott helyet – Frank Banham egy sorral lejjebb, Erdély Csanád helyére került Hári János és Sebők Balázs mellé. A kapuba visszatért a Japán ellen védő Rajna Miklós. Itt vannak a csapatok:


Olaszország


Magyarország


Sarauer elhozta a korongot az első buliból és az első veszélyes helyzet Frank Banham előtt adódott, ám a kapus, Andreas Bernard tudott hárítani. Az első két percben a magyarok támadtak folyamatosan, majd elkezdtek éledezni az olaszok is – de megúszta azt a csapat, ami az első két meccsen nem sikerült: gólt kapni a második percben. A két-háromezer magyar szurkoló közben olyan hangulatot teremtett Krakkóban, mintha itthon játszana a válogatott. A csapat pedig jól játszott, folyton leütközték az olaszokat, akik alig jutottak el Rajna kapujáig.


Sarauer nagyot ment az első harmad feléhez közeledve: több nagy helyzete is akadt, emellett tartotta a korongot is, ha az kellett. Nem sokkal később Banham lőtt óriásit, épphogy elzúgott a kapu fölött. Orbán Attila ütővel aztán visszahúzta az egyik olaszt, kiküldték két percre, emberhátrányba került a válogatott. Mégis Sofron támadott szépen, akit „megkampózott” az egyik olasz, kiállítás náluk is, 4 a 4 ellen játszottak egy percig a felek. Az olasz Bernard lőtt szépen a kilencedik perc végén, de Rajna bokával védte és mire kihozta a válogatott, emberelőnybe került. Szűk egy percig így játszott volna így Magyarország, ha nem szerzett volna gólt, de Frank Banham óriási lövésével és Kóger Dániel beleérésével összejött a vezetés – először kapott gólt emberhátrányban az olasz válogatott a vb-n, 0-1.A magyar csapat összesen három percen keresztül vezetett ezen a vb-n a Japán elleni meccs végén, most a megzavarodott olaszok ellen majdnem összejött a második találat is. Egy kisebb lökdösődés után a magyaroktól és az olaszoktól is leküldtek egy-egy játékost, megint 4 a 4 ellen hokizott a két csapat. A magyarok folytatták lerohanós taktikájukat, az olaszok csak lesték, mit csinálnak Chernomaz fiai. Bernard kapus viszont jól védett. Egy buli után viszont már nem tudott: Magosihoz passzolta a pakkot Nagy Krisztián, aki kíméletlenül bevágta, két perccel a harmad vége előtt, 0-2.Nem sokkal később emberhátrányba került a válogatott, Gőz Balázs csapott oda egy olasznak – aki ugyan visszaütött, de ezért semmit sem kapott. Az első harmadot emberhátrányban zárta a magyar csapat, de gólt nem kapott, így kétgólos előnnyel mehetett szünetre. A második harmadra még azért átlógott 56 másodpercnyi emberhátrány, ezt ki kellett védekezni. Még le sem telt, amikor egy megbotló olasz ütőjéről felpattanó korong torkon vágta Kiss Dánielt. Az újpesti hokist ápolni kellett, le is korcsolyázott, majd letelt a magyar emberhátrány is.Az olaszok pontatlanul, esve-kelve játszottak a továbbiakban is, a magyarok viszont magabiztosan, néha egy-egy nagy lövést is megeresztve támadtak. Egy szép magyar kontra végén Vas János veszélyeztetett fonákkal, de Bernard védte. Nem sokkal később Kógert is leküldte a játékvezető. Rajna védései is kellettek az addigi legaktívabb olasz támadások visszaveréséhez, de sikerült átvészelni ezt az időszakot is. Egy magyar támadás után Rajna totál egyedül maradt hátul, két olasz vitte rá, mégis kihagyták!


A kihagyott helyzet felpörgette az olaszokat, ők is egyre agresszívabban kezdtek játszani, mégis a magyarok támadtak többet a második harmad második felében is – ekkorra már annyit lőttek Kógerék, mint a kazahok ellen összesen. Kiss közben visszatért a jégre, rendbe jött tehát a keret egyetlen jobbkezes védője, a magyarok pedig végigkorcsolyázgattak egy emberelőnyt, de gólt nem ütöttek. Az olaszok közben taktikát váltottak támadásban, középcsatáruk magára húzta a két magyar védőt, így több hely jutott a szélsőiknek. Az olaszoknál is megsérült egy játékos, Insam Kógerrel való nagy ütközése után maradt lenn, majd kiült a padra szenvedő arccal. Ezt követően ismét a magyarok voltak aktívabbak, Sebőknek akadt helyzete, de Bernard megint védett. A harmad utolsó percében is lerohanta a magyar csapat Bernard kapuját, de több próbálkozásból sem tudta bevenni, maradt a 2-0-s előny.A harmadik harmad elején aztán Kóger zavarta az olasz védőket és kapust, miközben az eltiltásából visszatért Sofron István kavargatott távol a kaputól. Egy húzás, még egy húzás, lövés és gól, 0-3!Sokáig nem teketóriáztak az olaszok, a magyar védelem kihagyott és két perccel Sofron gólja után Egger szépített, 1-3.Nem sokkal később Anton Bernard csapatkapitány megrángatta Sarauert, kiállították. Sőt, ezt követően Eggert is lezavarták, kettős emberelőnyben támadhatott a magyar válogatott – de előbb Chernomaz időt kért. A kettős emberhátrányt kivédekezték az olaszok, de a szimpla még egy percig tartott. Végül ezt is megúszták, kiegészültek, bő tizenegy perc volt még hátra a meccsből. Fel is pörögtek az olaszok, megint rávezették Rajnára, ezúttal nem mellélőtték, hanem a magyar kapus lábába.


Egyre jobban nyomtak a kétgólos hátrányban hokizó olaszok, sorra dolgozták ki a veszélyes helyzeteket, de valami mindig hibádzott. A magyarok kezdtek már elfáradni, az olaszok pedig idegességük miatt játszottak pontatlanul. Viszont ismét a magyar csapat kezdte irányítani a játékot, sokat tartották a korongot, amikor pedig kellett, hosszan kivágták az olasz harmad felé. A végén még Sofron támadott óriásit, de Bernardék nem kapták be a gólt. Az olaszok két perccel a vége előtt időt kértek, a kapust is levitték. Banham megszerezte, Hárihoz passzolt, ám ő csak az oldalhálót kapta telibe. Nem sokkal később Vas Márton kapta meg a korongot, aki a saját kapunktól ívelte át azt, belekapott egy olasz, de így is becsorgott, 1-4! Ez is lett a vége.Rajna lett a meccs embere


A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA A DIVÍZIÓ I/A-S VB-N

  • 04. 19. vasárnap 13.00 | Magyarország–Japán 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)
  • 04. 20. hétfő 13.00 | Kazahsztán–Magyarország 5-0 (1-0, 3-0, 1-0)
  • 04. 22. szerda 16.30 | Olaszország–Magyarország 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)
  • 04. 23. csütörtök 16.30 | Magyarország–Ukrajna | Sport1
  • 04. 25. szombat 20.00 | Magyarország–Lengyelország | Sport2

Soltész Miklós

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi tagja a magyar szurkolók között


Lájkolj minket a Facebookon!