Sikerült a küldetés: lengyelveréssel jutottak fel a magyar hokisok

Fotó: MTI/MTVA / Mudra László / MJSZ

-

Elég lett volna hatvan perc alatt az iksz, de a magyar csapat nyert 2-1-re. Jövőre Oroszországban játszhatnak Sofronék a világelit ellen. A 2008-as, szapporói csoda után – akkor és ott jutott fel először a válogatott – Krakkót is a legszebb helyszínek közt emlegetik majd a magyar jégkorong történetében. Vasárnap délután 5-kor ünnepelhetik a hazatérő csapatot a hazai szurkolók.


Divízió I/A világbajnokság, 5. forduló

Magyarország–Lengyelország 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)
Gólszerzők: Hári (42.), Szirányi (60.), ill. Bryk (57.)

Hatvan perc után győzelem vagy döntetlen – ez volt a feltétele annak, hogy a magyar csapat feljusson az A-csoportba, hogy ott lehessen a jövő évi, oroszországi elit-vb-n. Ezt a tizenötezres krakkói jégcsarnokban kb. tizenegyezer lengyel néző előtt kellett kiviteleznie Rich Chernomaz válogatottjának. A meccset mindkét csapat jobban kezdte, öt perc elteltével mindkét kapusnak – Rajnának és Odrobnynak – kellett hárítania. Aztán fokozatosan lett egyre bátrabb a magyar csapat, ismét letámadással és sok támadással próbálkozott, de a lengyelek kontrái is veszélyesek voltak. Egy gyönyörű Sebők-lövés után meglódult egy lengyel, de fejbe lőtte Rajnát, fel is pattant a korong. A felfokozott hangulatú meccs következő szép jelenete Sarauer nevéhez fűződött: elindult a kapu mögé, majd visszahúzta a rövid sarokra a korongot, de Odrobny figyelt. Jól védett a lengyel – az egész vb-n.Nem sokkal később ismét Sarauer lőtt, remekül blokkoltak a lengyelek. A harmad háromnegyedéhez közeledve már egyértelmű volt a magyar fölény, Sarauer, Kóger és Banham is sorra dolgoztatta meg a lengyel kapust. Hangerőben is egyre többször kerültek fölénybe a magyar drukkerek, pedig a lengyeleknek volt inkább szükségük a buzdításra. Az utolsó két percre beszorították a magyarok a lengyeleket, a korong helyett pedig Kóger jutott a kapuba – belökték. Ezzel nagyjából vége is lett a harmadnak, amelyben kiállítás se volt, viszont a magyarok többet lőttek kapura, mint az elbukott kazah meccsen összesen.


A második harmadot is a magyarok kezdték jobban, Sebőknek akadt nagy helyzete, de gól nem született belőle. Összejött az első kiállítás is, Zapala ráütött egy magyarra, jöhetett az emberelőny, amelyből a lengyeleknek akadt először helyzetük: ketten vezették Rajnára és egy védőre, de kimaradt. Sarauer, Sofron, Kóger, Banham és Magosi támadott emberelőnyben, óriási lövések röpködtek, de csak nem akartak beakadni. Sorcsere után Kovács Csaba fordult rá, de védett Odrobny, kiegészültek a lengyelek, majd ők kezdtek tűzijátékba a magyar harmadban, de Rajna a helyén volt. Nem sokkal később pont őt támadta egy lengyel, Kalinowski, le is küldték két percre. Ezt megelőzően Erdély is nagyot kapott, ezért nem járt kiállítás.Hatalmas helyzetek után megindultak a lengyelek, de Sofron visszaért, felszabadított. Nem sokkal később kiegészültek a lengyelek, egy támadásnál Erdély vetődött be – nem sérült meg tehát. Körbelődözte a magyar csapat a kaput, Odrobnyn csak nem akart átmenni a korong. Erdély próbálkozott nem sokkal később, de lapos lövésekkel esélytelennek tűnt a gólszerzés a vb legjobban védő kapusa ellen, akinek arcával is szembesülhettünk.Izzadt rendesen, és nem csak azért, mert a csarnokban a magyar srácok elmondása szerint egyébként is meleg volt. Vas Márton fektében blokkolta a lengyel támadást, de még ezt megelőzően Kiss Dániel „megkampózta” az egyik lengyelt, így emberelőnybe kerültek a hazaiak, akik a vb eddigi meccsein jól értékesítették ilyen helyzeteiket. Ellenünk viszont ezúttal nem sikerült betalálniuk, kiegészült a magyar csapat. A harmad végére egyre pontatlanabbul kezdtek játszani a csapatok, végül nagy helyzetük a lengyeleknek lett, de Szirányi jól ért vissza, blokkolt. Eltelt a negyvenedik perc is, jöhetett a harmadik harmad.


A kérdés az volt, mikortól kockáztatnak az első gólért a lengyelek, nekik ugyanis mindenképpen szükséges volt ez a továbbjutáshoz. Már a harmad elején agresszívabban játszott a hazai válogatott, de a magyarok is képesek voltak egy percre odaszögezni kapujukhoz a lengyeleket. Ennek vége egy Banham-löket volt, a kipattanót pedig bepasszolta Hári, 1-0!Nem sokkal később Erdély Csanádot letaglózta egy lengyel, kiállítás. Innentől már két gól kellett a hazaiaknak a továbbjutáshoz, de eggyel kevesebben koriztak a pályán. Az emberelőnnyel ezúttal sem tudott élni a Chernomaz-csapat, de így is előnyben maradt. Nem sokkal később a lengyelek nagyon rákapcsoltak, lőttek egy kapuvasat is – szerencséje volt Rajnának, aki ezt követően Zapala lövését védte. Egy bulit követően Odrobny védett óriásit, majd Magosi lövése szállt keresztbe – taktikusan az ellenfél harmadában tartotta a korongot a magyar csapat.


Egy óriási kavarodást követően Rajna védett nagyon nehezen a harmad feléhez közeledve, majd újabb két lövést hárított, mire sikerült kiemelni a korongot. A lengyelek idegesen és néhol pontatlanul jégkorongoztak, a magyar harmadban is el-el adták a korongot. Azért csak odaszögezték a magyarokat Rajna kapujához. Végül sikerült túlélni ezeket a nehéz perceket is, Odrobnynak is adott melót a magyar csapat. A lengyelek már bunyózni is kezdtek, mégis a magyaroktól állították ki Sebőköt. Emberhátrányban védekezhettek tehát Vasék, amikor már csak 9 és fél perc volt hátra. Egy magyar támadás végén Sofron lőhetett – most nem jött össze az emberhátrányos gól –, majd a lengyelek elsodorták a magyar kaput. A hazaiak körbelődözték Rajna kapuját, aki óriási védésekkel tartotta a csapatban a lelket, majd kiegészült a válogatott.

Óriási helyzetben Sofron passzát hagyta ki Sarauer, hat perc volt hátra, majd Rajna védett, a lengyel támadó pedig rálökte Pozsgait a kapusra. Másfél perccel később túloldalt volt helyzetben Erdély, de a kapusról lecsorgó korongot fonákkal a bíróba lőtte, nem a kapuba. Négy perc volt hátra, már a kapus lehozatalán agyalhattak a lengyelek. Sőt, időkérést követően le is vitték, hat emberrel támadtak, nagy nyomást helyezve Rajna kapujára. A magyar kispadon már mindenki állt, a lengyelek pedig skandálták, hogy


POLSKA, POLSKA!!!

A válogatott minden erejét bevetve védekezett a legjobb lengyel sor ellen, de csak összejött a az egyenlítő gól hat emberrel, óriási lövés volt, 1-1.Visszatért a lengyel kapus, pedig nekik még egy gól kellett. Sandított is kifelé Odrobny. Két perc volt hátra, amikor Sarauer és Sofron húzta az időt a lengyel harmadban. Végül átkerült a korong a magyar harmadba, nagyon nyomtak a lengyelek. Egy perc 15 volt hátra, amikor lement a kapus, majd Banham mellé lőtte üres kapura. Felvágtak egy lengyelt a magyar harmadban, kiállítást is érhetett volna, de maradt mindkét csapat teljes létszámmal – illetve a lengyelek plusz eggyel. Az óra közben leállt, visszavideózták, hogy hol állt meg. Ez jól is jött, kicsit megnyugodhattak a felek, elmagyarázták az edzők a teendőket. Végül kiderült, 17 másodperc volt hátra, a lengyeleknél volt a buli, amit ők hoztak el, de a magyar harmadból Szirányi korongszerzés után ellőtte, a korong pedig becsorgott az üres kapuba, 2-1.Ezzel vége is volt, Hári lett a meccs embere, a magyar válogatott pedig házigazdákat megverve jutott fel az A csoportba.


Lengyel letargia, magyar öröm
Nagyon magabiztosak vagyunk, mert igazán jó edzőtáborunk volt. A felkészülési meccseink is jól sikerültek. Az minden vágyunk, hogy az első kettőben végezzünk. Reméljük, összejön.

Frank Banham a VS.hu-nak a világbajnokság előtt


Sofron a palánkon, lengyelek a jégen


A hokiválogatott útja a feljutásig:


Az ezüstérmesek
A világbajnokság végeredménye


A következő lépés az, hogy a játékosok tovább fejlődjenek – kortól függetlenül –, és még jobban tudjanak csapatként együtt játszani. Hosszú folyamat közepén vagyunk, de jó irányba tartanak a dolgok. Banham, Sarauer és Metcalfe jó hatással voltak a magyar születésű játékosokra, de a fiatal játékosok is fontos szerepet játszottak ebben a válogatottban.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány a meccs után