Sebastian Vettel megkapta, amit akart

Fotó: MTI / Marjai János

-

Sebastian Vettel kilenc év után betörte a Hungaroringet is, a Magyar Nagydíj végén két Red Bull volt a dobogón, két McLaren pedig a pontszerzők között, a magyar verseny pedig megint ott lesz az év legizgalmasabb futamai között. Jules Bianchi előtt méltóképpen tisztelgett a Forma-1. Sebastian Vettelnek pedig csak kérnie kellett.


Sebastian Vettel először tudott nyerni a Hungaroringen, Danyiil Kvjat életében először állhatott fel Forma-1-es dobogóra, Pastor Maldonado három büntetést is összeszedett, mindkét McLaren a Mercedesek előtt végzett, Felipe Massa nem találta a helyét a rajtrácson, Lewis Hamilton hibázott, és megfizetett érte, Kimi Raikkönen Ferrarijáról pedig egyszer csak lerepült a kamera. Menet közben is nehéz volt befogadni, hogy mennyi minden történt az unalmasnak elkönyvelt Magyar Nagydíjon, és utólag sem volt könnyű feldolgozni.

Sebastian Vettelnek pedig azt volt nehéz lenyelnie, hogy kilenc évet várt egy győzelemre a Hungaroringen, és nem a jól bejáratott porcelán kupát kapta. „Őszintén, kicsit csalódott vagyok, hogy nem a hagyományos magyar porcelán trófeát kaptuk ma a dobogón. Mondjuk úgy, hogy 99,8 százalékban vagyok boldog, mert tényleg nagyon vártam – nem mintha annyira odalennék a porcelánért, vagy a gyengém lenne, de úgy gondolom, hozzátartozik ehhez a nagydíjhoz” - mondta Vettel rezzenéstelen arccal, miközben a sajtószoba rengett a röhögéstől. Nem lett boldogabb akkor sem, amikor a tavalyi győztes Daniel Ricciardo elmondta, hogy ő sem kapott porcelánt.

A Magyar Nagydíj szervezői azonban mindent megtettek azért, hogy Sebastian Vettel még véletlenül se csalódottan hagyja Magyarországot, és a Hungaroring sajtófőnökének a spontán szervezésének köszönhetően néhány órával a hivatalos díjátadó után Vettel átvehetett egy igazi porcelán trófeát is.


Vettelnek minden összejött


A Ferrarinak meglehetősen sok témát adott a győzelem, Vettel ugyanis csak este hét órakor bukkant fel a verseny utáni briefingről. Ekkorra a cucc jó részét már összepakolták, és a csapatfőnök Maurizio Arrivabene is civil ruhában, rikító sárga tornacipőben fogadta a paddockban lézengők vállveregetését.

Sebastian Vettel a komor meghatottság és a kirobbanó öröm között lavírozott a sajtótájékoztatón. Kedden ő is a vállán vitte Jules Bianchi koporsóját Nizzában, a verseny után pedig egyértelművé tette, hogy ez a győzelem a 25 évesen elhunyt francia pilótáé. Vettelnek azonban egy másik erős érzelmi töltésű szempontot is fel kellett dolgoznia: ez volt a 41. győzelme, és ezzel beérte Ayrton Sennát. Vettelen látszott, hogy megpróbálja átérezni a szám súlyát, de a szavakat már nem találta.A magyar dobogó különlegességét nemcsak az adta, hogy a három dobogós közül ketten most először állhattak ott, hanem az is, hogy ezúttal egyetlen Mercedes-pilóta sem tette tiszteletét a pezsgőzésnél – ráadásul úgy, hogy Lewis Hamilton a hétvégén végig uralta az edzéséket, és tekintélyes előnnyel szerezte meg a pole-t is. A Mercedes idei egyeduralmáról csak annyit, hogy a két versenyzőjük a Magyar Nagydíjat megelőző kilenc eddigi 2015-ös verseny mindegyikén dobogóra állhatott. Lewis Hamilton 6. és Nico Rosberg 8. helye után a csapat igyekezett minél hamarabb elfelejteni a Hungaroringet, és a futam után már arról beszéltek, hogy a három hét után esedékes Belga Nagydíjra koncentrálnak.

A Forma-1-es dobogó életében először pezsgőző Danyiil Kvjat a sajtótájékoztató elején még kérdezgette, hogy mindent jól csinál-e ebben a számára új és szokatlan helyzetben, de később profin, és rendkívül éretten értékelte ezt a hihetetlen napot. Hogy mennyire hihetetlen? A hetedik helyről rajtoló Kvjat úgy végzett a második helyen, hogy közben még egy tíz másodperces büntetést is kapott, mert a pályán kívül előzte meg Lewis Hamiltont. Kvjat is azonnal Jules Bianchinak és a családjának ajánlotta fel a győzelmet, majd elismerte, hogy a Magyar Nagydíj 69 köre alatt sokat tanult: „Az első kanyar után azt gondoltam, hogy vége a versenyemnek, mert kockásra fékeztem a gumikat., és alig tudtam a pályán maradni. De aztán a csapat mondta, hogy ne adjam fel, nyomjam csak tovább. Vannak olyanok, akik azt mondják, hogy soha ne add fel, pedig nem is tudják, hogy miért mondják. Egészen a mai napig én sem igazán tudtam, hogy mit jelent, de aztán megértettem, hogy soha nem szabad feladni, mert bármikor összejöhet.”„Mindent kiadtam magamból a pályán. Mondjuk úgy, hogy mindenbe beleadtam a szívemet ma. Azt hiszem, Jules is ezt szerette volna, úgyhogy tartozom neki ezzel a versennyel, és nagyon hálás vagyok, hogy a pódiumon lehetek, egy győzelemmel ér fel” - mondta Ricciardo, aki valóban szinte feltüzelve versenyzett végig, és nem sokkal a leintés előtt Nico Rosberg Mercedesével is összeakadt. A német egy hátsó defekttel, Ricciardo egy sérült első szárnnyal fizetett a találkozásért, de egyiküket sem büntették meg a rengeteg akció miatt ma különösen elfoglalt versenybírók.

Az első négy helyezett múltjába tekintve kiderült, hogy a Magyar Nagydíj volt a Red Bull tehetségprogramjából kikerült pilóták legjobb versenye, ugyanis mind a négyüknek, Sebastian Vettelnek, Danyiil Kvjatnak, Daniel Ricciardónak és Max Verstappennek is a junior programot igazgató Helmut Marko egyengette az útját. Igaz, Sebastian Vettel időközben, négy világbajnoki cím után – kilépett a kötelékből. De azt mondja: „Nagyszerű látni, hogy bár már más színekben versenyzünk, még mindig van bennünk valami közös, ami túlmutat ezen.”