Sarlatánoktól féltik a magyar sportolókat

Fotó: AFP / JAVIER SORIANO

-

Noha már hetvenen végeztek a Testnevelési Egyetemen sportpszichológiát, több válogatott mellett is olyan segítő dolgozik, akinek még pszichológusi diplomája sincs. Lénárt Ágota szerint ők iszonyatos károkat tudnak okozni, de a kinevezésüknek jelenleg semmilyen akadálya nincs.


Zsinórban a második olimpiájáról marad le a magyar női kézilabda-válogatott, amely a decemberi vébén nem jutott túl a nyolcaddöntőn. A csapat két meccsen, Montenegró ellen a csoportban, illetve a lengyelek elleni nyolcaddöntőn mélyen a tudása alatt teljesített. Köstner Vilmos másodedző azt nyilatkozta, egy ilyen hosszú tornán fontos, hogy jó közösséget alkosson a csapat, és hozzátette, hogy „a motivációs bázis sem volt a legmegfelelőbb, annak ellenére sem, hogy pszichológus szakember is foglalkozott a játékosokkal”.


A női kézisek egy vesztes nyolcaddöntőig jutottak Dániában


A Testnevelési Egyetem Pszichológia Tanszékén ugyanakkor senki nem tudta, ki segít pszichológusként a női kéziseknek. Mint kiderült, azért, mert valójában nem volt pszichológus a csapat mellett. Görbicz Anitáékkal az eredendően üzleti tanácsadással foglalkozó 3B-Systems nevű cég dolgozott, amelynek vezetője, Palencsár Miklós a végzettsége szerint közgazdász és üzleti stratéga, a diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte.

Noha a csapatnál elégedettek voltak a cég munkájával – „két éve vannak a csapat mellett, a vébén egyértelműen pozitív szerepet töltöttek be”, mondta a VS-nek Köstner –, Lénárt Ágota, a TE Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének docense egyáltalán nem örült a hírnek. Szerinte az sem mindegy, hogy egy csapat mellett pszichológus vagy sportpszichológus dolgozik, az meg végképp tarthatatlan, ha a segítőnek még pszichológusi végzettsége sincs.

„Maga kivetetné a vakbelét egy szemésszel? – mondta a VS-nek Lénárt. – Mert nagyjából ez a különbség egy pszichológus és egy sportpszichológus közt, ahogy a szemész és a belgyógyász is orvos, de mindkettőnek más a szakterülete”. Meghatározott, sportra specializált technikák vannak, amelyeket más szakmák képviselői nem ismernek, mondta a szakember. A sportpszichológiának nemzetközi, tudományosan megalapozott, a gyakorlatban bevált módszerei vannak, amelyeket az egész világon alkalmaznak Oroszországtól az Egyesült Államokig, tette hozzá.


Lénárt Ágota vezette a magyar sportpszichológusok csapatát Londonban


Iszonyatos károk

A magyarországi sportpszichológia vezetője annak sem örül, hogy pszichológusként említettek egy ilyen végzettség nélküli segítőt, de ezen túl is bőven lát problémákat. Mindenekelőtt a csapat rosszul szerepelt, tehát elbukott egy olimpiai kvótát, továbbá „a megfelelő végzettség, szakértelem és gyakorlati tapasztalat hiányában végzett munka iszonyatos károkat tud okozni, aminek a kijavítása még a szakember számára sem könnyű”.


További veszélyt jelent, mondta Lénárt, hogy az így bizalmát veszítő sportoló nem tud különbséget tenni az igazi szakember és a sarlatán szélhámos között, megrendülhet a bizalma az igazi sportpszichológusban, mielőtt egyáltalán találkozott volna vele.


Nem volt rá igény

Jogi akadálya egyébként nincs, hogy akár főként üzleti tréningekkel foglalkozó szakember segítsen egy sportolót vagy egy csapatot, és a MOB szabályzata sem akadályozza ezt. Megkerestük a 3B-t is, elsősorban arra voltunk kíváncsiak, milyen munkát végeztek a csapattal, illetve rákérdeztünk Lénárt állításaira, ám azt a választ kaptuk, hogy „fejlesztésekért felelős tanácsadó cégként sem jogi, sem etikai szempontból nem engedhető meg, hogy bármely múltbéli, jelenlegi vagy jövőbeni megbízásainkkal kapcsolatban információt szolgáltassunk, vagy véleményt formáljunk a média részére”.

Pálinger Katalin, a kézilabda szövetség alelnöke azt mondta, hogy a női válogatott szakmai stábja „próbált minden eszközt megadni a lányoknak, hogy elősegítse a jó teljesítményeket”, azonban „sportpszichológus bevonását a felkészülés alatt senki nem igényelte”. Pálinger a 3B-vel való közös munkáról nem kívánt nyilatkozni, ezt „előre meghatároztuk, és ugyanígy tennénk akkor is, ha sikerrel zártuk volna a világversenyeket”, annyit ugyanakkor megjegyzett, hogy „elégedettek voltunk az együttműködéssel”.

Néhány nappal a női kézisek balsikerű szereplése után a női pólósokhoz került Csernus Imre, aki végzettségét tekintve pszichiáter, tehát szintén nem (sport)pszichológus. „A csapatnak fejlődnie kell acélosságban és önbizalomban. Az acélosság azt jelenti, hogy az egész csapat képes azonnal rugalmasan változtatni és nem adják fel a hitüket mindaddig, amíg a bíró le nem fújja a meccset” – fogalmazta meg a küldetését Csernus, aki öt éve dolgozik az Eger férfi pólósaival, de foglalkozott a női és a férfi párbajtőr válogatottal, ahogy öttusázókkal, teniszezőkkel és focistákkal is.

„Jött egy felkérés, és ha felkérést kapok, nem szoktam meghátrálni” – mondta a VS-nek a női pólósok melletti szerepvállalásáról.


Törvénymódosítást sürgetnek

Lénárt azt mondja, a MOB legutolsó orvosi bizottsági ülésén „ismételten elhangzott, hogy mindenhol, de leginkább a válogatott kereteknél csak megfelelő szakvizsgával és gyakorlattal rendelkező szakemberek dolgozhassanak. Ez nem csak a pszichológusokra vonatkozik, hanem minden olyan szakemberre, ahol a szakvizsga elérése követelmény. A Magyar Pszichológiai Társaság szintén állást foglalt amellett, hogy a megfelelő szakterület képviselői dolgozzanak a leginkább érintett területeken.”

Mindez azonban egyelőre csak egy ajánlás, a gyakorlatban semmit sem jelent, sőt éppen azokat nem tudja számon kérni az MPT, akinek még az alapdiplomája sincs meg. A TE-n 2007-ben indult a sportpszichológus képzés, ahol már a jelentkezéshez is kötelező a pszichológusi diploma. Jelenleg hetven végzett sportpszichológus van Magyarországon, ezért a vezetőjük szerint „semmilyen körülmények közt nem fordulhatott volna elő”, hogy két olimpiai sportág válogatottja mellé is végzettség nélküli ember kerüljön.

Csernus erre azt mondja, az eredmények beszélnek: „Bíró Attila szövetségi kapitány alaposan leinformált, mielőtt szerződtetett volna. Az Eger első bajnoki aranyérme akkor lett meg, amikor odakerültem, és ha nem lennének eredményeim, nem is igazoltak volna le a válogatotthoz.” A pszichiáter megjegyezte, hogy az Eger összes aranyérmében benne van, ahogy a legutóbbi kupagyőzelmében is, több egyéni sportoló pedig köszönetet mondott neki a munkájáért, köztük Imre Géza a párbajtőr vb-címe után.


Bíró Attila időt kér


A sportpszichológusi szaktudását Csernus a gyakorlatban fejleszti, azaz, mint fogalmazott, „benne vagyok a versenysportban, és empirikusan közelítem meg a dolgokat. Kétségtelenül van a kezem ügyében szakirodalom, de alapvetően a konfliktushelyzeteket figyelem, hogy az emberi interakciók milyen hatással vannak a teljesítményre. Ezt csiszoljuk, fejlesztjük nap mint nap a stábbal közösen.”

Lénárt Ágota szerint ugyanakkor bő fél évvel az olimpia előtt még kiemeltebben kellene figyelni arra, hogy a sportolóink a legjobb szakellátást kapják meg minden területen. Szerinte a hetven magyar sportpszichológus bőven le tudná fedni az olimpiai csapat ellátását. Összehasonlításképp: a németek Londonban 42 fős stábbal dolgoztak, de nem is kizárólag az olimpia a fontos, hanem az előtte lévő kvalifikációs időszak is, mondta.

Londonban három magyar sportpszichológus volt jelen, és Lénárt szavaival „az áttörés is megtörtént: a nyolc aranyérem közül hét mögött állt sportpszichológiai felkészítés.


Ezt az eszközt, az adott pillanatban elérhető csúcsteljesítményt, és az arra való felkészülés lehetőségét hajítjuk el, ha nem a képzett sportpszichológusokat alkalmazzuk.

A MOB a válogatott keretek edzői számára kötelezővé tette a gyakorlati sportpszichológiai felkészítést, ami a héten el is kezdődik a Testnevelési Egyetemen. A hosszú távú cél pedig, hogy „mindenki számára elérhetővé tegyünk egy egységes, országos hálózatként működő sportpszichológiai ellátást” – fogalmaz Lénárt. Ám ahhoz, hogy a válogatottak mellé kizárólag szakképzett pszichológus kerülhessen, a sporttörvény vagy a MOB belső rendelkezdéseinek módosítására volna szükség.

Kerestük a MOB-ot is, de hivatalosan nem nyilatkoztak az ügyben. Annyit megtudtunk, hogy mivel egyelőre rendkívül kevés, csupán 63 sportolói kvótánk van, ennek megfelelően a segítő személyzet létszáma is alacsony lesz Rióban. Tehát kevés orvosi kvótát kap majd a magyar csapat, így a kint lévő sportpszichológusoknak több sportolóval és csapattal is foglalkozniuk kell majd. Vagyis tényleg érdemes komolyan venni, hogy milyen szakemberek tartanak az olimpikonokkal.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!