Sakkrekordot döntött a 87 éves Sinka Brigitta

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A magyar nagymester az 1920-as éves kubai mesterét, José Raúl Capablancát múlta felül, és világrekordot ért el szimultánban. A 87 éves Sinka Brigitta vasárnap a 13 600. mérkőzését játszotta.


Az 1942-ben elhunyt kubai sakkvilágbajnok 13 545 összecsapásig jutott, a magyar versenyző ezt a rekordot múlta felül a hétvégén Budapesten. Szeretné, ha teljesítményét a Guinness-rekordok is elismerné, ehhez az évek során játszott partijairól vezetett pontos feljegyzések is nagyban hozzájárulhatnak.


Az ország legidősebb sakkmesternője reggel tíztől este hét óráig megállás nélkül, folyamatosan szimultánozott, a hétvégén közel 350 partit játszott le.Sinka Brigitta kétszer volt második a magyar női sakkbajnokságon, két olimpiára is nevezték, de végül mindkétszer lemaradt az utazásról. A több agyvérzés után is kiváló szellemi és fizikai állapotban lévő játékos több mint fél évszázados profi sakkozói pályáján számos hírességgel került kapcsolatba, így Bobby Fischer, Borisz Szpasszkij, Mihail Tal világbajnokokkal, és több tízezer gyerek sakkszimultán-versenyét szervezte meg.