Repülnek a botránykövek az úszószövetségi medencébe

Fotó: MTI/AP / Michael Sohn

-

Bizottságot hoznak létre a helyzet tisztázására. Az olimpiai bajnok Czene Attila szerint diktatúra van a magyar úszósportban, s az elnök, Gyárfás Tamás beleszól szakmai döntésekbe is. A vádakat Hargitay András szövetségi kapitány ismét visszautasította.


Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Cseh László is tagja annak a bizottságnak, amely a versenyzők gondjait igyekszik feltárni az elmúlt napok történései nyomán, s amelynek összetételét pénteken hozta nyilvánosságra a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége.

A MÚSZ Facebook-oldalán olvasható bejegyzés alapján az elnökségi tag Cseh mellett Tóth Ákos egyetemi tanár, Halász Sarolta, a MÚSZ gazdasági igazgatója és Ugrin Tamás ügyvéd tagja a vizsgálatot végző testületnek. A szövetség ígérete szerint a felmérés eredménye nyilvánosságra kerül.
Közben az olimpiai bajnok Czene Attila – korábbi sportért felelős államtitkár – is Gyárfás Tamás szövetségi elnökkel szemben foglalt állást, s a Lokálnak nyilatkozva úgy fogalmazott: diktatórikus tendenciák tapasztalhatók a vezérkarban, s régebben neki is volt vitája Gyárfással, aki – szerinte egészségtelenül – „az elmúlt majd két és fél évtizedben gyökeret vert az elnöki székben”.
Hargitay András pénteken reagált Czene nyilatkozatára, leszögezve, hogy ő, aki napi rendszerességgel ott van az úszószövetségben, a leghatározottabban mondja: „Nem igaz az állítás, nincs diktatúra!”

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját kedden Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számon kért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás elnököt. Másnap Gyárfás sajtótájékoztatón jelezte, hogy nem kíván lemondani, ugyanakkor mindent megtesz majd, hogy a problémákat megoldják. Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még szerdán a többek között Bernek Pétert képviselő cég, majd csütörtökön a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezték, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak.

Pénteken itt írtunk az újabb úszósportolók tiltakozásáról.