Rengeteg munka kell a pólóválogatott gondjainak megoldásához

-

Lát kiutat a kazanyi vébén hatodik helyen végzett pólóválogatott számára Benedek Tibor, de ehhez mindenki részéről rengeteg munkára lesz szükség a hétköznapokban.


A Benedek Tibor vezette férfi pólóválogatott a csalódást keltő hatodik helyen végzett a kazanyi vizes vébén. A kapitány a Waterpolo.hu oldalnak nyilatkozott a tornán történtekről, és az előttünk álló hónapokról.

A tornán könnyű csoportba került a magyar csapat, még kemény edzések mellett is simán az első helyen végzett. Ennek köszönhetően egy kört kihagyott, és rögtön a torna legfontosabb meccse, az olaszok elleni vesztes negyeddöntő (7-8) következett.


Feszültség volt, hit nem

Az olasz meccs alapján nem volt elég erős hite a csapatnak – mondta Benedek a honlapnak. „Nem tudtunk megújulni, nem tudtunk akciógólt lőni, ami nyilván ehhez a hiányossághoz is visszavezethető. Amin sokat dolgoztunk, hogy az emberelőnyünk jól működjön, az sokáig jól működött, de az utolsó kettőt, a legfontosabbakat kihagytuk. Barcelonában, a Montenegró elleni döntőn a végén a fontosat belőttük – utalt a 2013-as vb-döntőre. – Ennyi a különbség, de ez pont elárulja, mennyire erős vagy gyenge lelkileg a csapat.”

Benedek igen feszült volt az olasz meccs előtt, de mint mondta, „minden meccsen feszült vagyok, a kazah meccs előtt is azt mondták a stábtagok, hogy az voltam. Játékosként is gyakran szembesítettek ezzel, de szerintem feszültnek is kell lenni. Nincs más út. Ha az ember nem feszült, akkor nem készül rendesen a meccsre. Ha nem lennék feszült, az baj lenne.”Gyorsulni kell

A kapitány többször visszanézte már az olaszok elleni találkozót, és levonta belőle az egész vb legfontosabb következtetését, hogy „nem vagyunk elég gyorsak. Növelni kell a sebességet az egyik kaputól a másikig jutásban, a mozgásaink, a betöréseink sebességét. Hiányzott a mindent elsöprő lendület.”


Szorít az idő

Ősszel világliga-selejtezőket játszik majd a válogatott, januárban pedig következik az Eb. Benedek szerint most a legfontosabb, hogy intenzívebb legyen a klubok és a válogatott kapcsolata: „Tudom, hogy a kluboknak is fontos, hogy Budapesten lesz a Bajnokok Ligája-döntő, és illene ott lenni, adott esetben megnyerni, és nem biztos, hogy a válogatottat tartanák szem előtt a mindennapokban. De sajnos azt kell mondanom, ha nincs együttműködés, akkor túl kevés lesz az idő ahhoz, hogy ebből a helyzetből kilábaljunk.”Felmerülhet, hogy mivel az Eger biztosan ott lesz a BL Final Sixben, a csoportmeccsek alatt lankadhat a játékosok figyelme, ami kritikus az ottani válogatottak szempontjából. „Ha ez a hatodik hely nem volt elég nagy pofon mindenkinek, és még valaki ezen gondolkodna, akkor nincs értelme folytatnia senkinek ezt a játékot – közölte Benedek. – Senkinek nem lebeghet más a szem előtt, mint az, hogy többet kell tenni a mindennapokban azért, hogy eredmény legyen.”


A bizalom adott

A kapitány a folytatásról csak annyit mondott, látszik a kiút, „de az biztos, hogy most tényleg nagyon sokat kell dolgozni. Látom azokat a problémákat, amikről nem szívesen beszélnék, megvan a lehetőség, hogy ezek elmúljanak. Sok munka kell hozzá.”

Benedek hétfőn egyeztetett az elődjével, a jelenlegi szövetségi elnök Kemény Dénessel, aki felől érzi a bizalmat.