Puyol megerősítette, hogy távozik a Barcától

HÁTTÉR

Egészen biztosra vehetjük Carles Puyol idény végi távozását Barcelonából, miután a bongyorhajú védő saját maga jelentette be, hogy 2016-ig tartó szerződését felbontják, és nyáron lelépési díj nélkül elhagyja pályafutása eddigi egyetlen klubcsapatát.


A 35 esztendős hátvéd 1999 óta tartó katalán karrierje alatt összesen 35 sérülést szenvedett el, amiből szerinte az utolsó kettő bizonyult sorsdöntőnek. "Az operációkat követően nagyon nehéz volt visszanyerni a régi formámat, illetve újra elérni az általam kívánt szintet. Ezért hoztam meg a döntést. Három hónap maradt a szezonból, a hátralévő időben minden erőmmel azon leszek, hogy segítsem a csapatot" - mondta Puyol, aki arra is kitért, mit csinál június 30. után: "Nem tudom még, mihez kezdek, de nyáron biztosan pihenni fogok. Előtte tartok egy sajtótájékoztatót, hogy 19 év után rendesen elbúcsúzhassak a klubtól." FC Barcelona v Levante U.D - Copa del Rey Quarter Final A mai napig 593 mérkőzésen lépett pályára a Barcelona színeiben, nyert 21 trófeát (közte három BL-t), a spanyol válogatottal pedig Európa- és világbajnokságot. Távozását korábban már megszellőztette a katalán sajtó, erről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Névjegy

Az először kapusnak, majd csatárnak készülő, a Barca akadémiáján nevelkedett Carles Puyol 1999-ben, még Louis van Gaal edzősködése alatt mutatkozott be a Barcelona  első csapatában. Ekkorra már védekező középpályásként is kipróbálta magát, de a holland szakember jobbhátvédként számított rá, és hamarosan átképezte középső védővé. Elmondása szerint szülei nem igazán hittek abban, hogy profi focista lehet fiúkból, és inkább a továbbtanulás felé próbálták terelgetni. Puyol azonban nem így gondolta, és nemcsak gyorsan beépült a Barca védelmébe, miután megkapta a lehetőséget, de 2000-ben bemutatkozott a spanyol válogatottban is, és 2003-ban már a Manchester United kereste. Az üzlet végül nem jött létre, de egy évvel később már a Barca kapitányaként folytatta pályafutását. A nehéz évek után – nemcsak eredmények nem voltak, de pénzügyi krízist is átélt a katalán klub az ezredforduló utáni években – a klub történetének legsikeresebb időszakából is kivette a részét Puyol, hat bajnoki címet és három BL-győzelmet ért el, a spanyol válogatottal pedig megnyerte a 2008-as Európa-bajnokságot és a 2010-es világbajnokságot.