Politika miatt szívhatnak a paksi sportegyesületek

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

-

A paksi atomerőmű és a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. egyre kevesebb pénzt ad Paks két nagy sportklubjának, így a korábbi sikeres időszak véget érhet.


Az elmúlt három évtizedben a paksi atomerőmű révén a paksi sportélet is nem várt magasságokba tört: a 19 ezer lakoshoz képest jelentős mennyiségű érmet nyertek a város sportolói. Ám ennek vége, ugyanis az erőmű és az MVM Zrt. egyre kevesebb pénzzel támogatja a helyi sportklubokat – írja a Népszabadság.


Paksi FC

A labdarúgó NBI-ben szereplő Paksi FC nyáron úgy kalkulált, hogy 300 millió forintot kap az erőműtől és 63 milliót az MVM-től. Ehhez képest novemberben mindkét szponzor közölte, nem invesztál ennyit az egyesületbe – a korábbi szponzori szerződést ráadásul közös megegyezéssel mondták fel. A klub állítólag azért ment ebbe bele, mert megzsarolták: ha nem egyezik bele a közös megegyezésbe, akkor nem kap támogatást.

Az erőmű végül feleannyit, 150 millió forintot folyósít – akadozva –, míg az MVM nem adott pénzt a Paksi FC-nek. A klub próbálkozott új szerződéstervezettel, ám sem az erőmű, sem a Villamos Művek nem reagált a felvetésre, így kénytelenek voltak megválni három játékosuktól, hogy fizethessék a számláikat.


Atomerőmű Sportegyesület

A paksi atomerőmű saját sporklubja (ASE) is bajba került, ugyanis 240 milliót vártak erre az évre a szponzoroktól, de a Népszabadság MVM-es belső informátorukra hivatkozva azt írja: százmillió lesz az a 240. Ilyen összeg mellett a négyszeres bajnok kosárlabdacsapat nem fog tudni éremért versengeni, míg az egyesület kajak-kenusainak és dzsúdósainak olimpiai felkészülését is érinti a bevételcsökkenés.


Süli János, Paks polgármestere nem cáfolta a lap értesüléseit, de türelmet kért. Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozót, az erőmű kommunikációs igazgatóját és az ASE elnökét nem tudták elérni, a kosarasok szakosztályvezetője, Tóth János pedig azt mondta, csak Kovács nyilatkozhat.


Nem kellett volna legyőzni a Fideszt

A paksiak szerint a forráscsökkenés oka az, hogy az őszi önkormányzati választáson civilként indult Süli a fideszes kenus világbajnokot, Kozmann Györgyöt győzte le, ráadásul az új polgármester csapata mind a nyolc egyéni körzetben legyőzte a kormánypártiakat.