Pistorius pénteken a pad alá esett be rosszullétében

A barátnőjét lelövő sportoló tárgyalásának pénteki napján Barry Roux ügyvéd a helyszínre kiérkező rendőrök által elkövetett hibákra igyekezett rámutatni.


A pénteki nap egyetlen tanúja Van Rensburg korábbi rendőrparancsnok volt. Roux hozzá intézett keresztkérdései nyomán fény derült több, a helyszínelési eljárás során tanúsított szakszerűtlenségre. A ballisztikus például először kesztyű nélkül nyúlt hozzá a fegyverhez, de ami még ennél is fontosabb, a legfontosabb bizonyítékul szolgáló fürdőszobaajtót az akkori rendőrparancsnok irodájának padlóján tárolták. A bizonyíték így beszennyeződött, és Van Rensburg később le is mondott. A rendőrök kiérkezése után egy drága óra is eltűnt a házból, és a rendőri beszámolók is ellentmondásosak voltak, illetve a bemutatott, helyszínelés során készült fényképeken sem ugyanott láthatóak bizonyos tárgyak, ami arra utal, hogy a helyszínelők elmozdították azokat. Roux mindezzel elsősorban Van Rensburg, és a többi intézkedő rendőr vallomásának hitelességét, akarta megkérdőjelezni. A feltárt hibák akár el is bizonytalaníthatják a bíróságot, a nap során rosszullétre panaszkodó, ezért a pad alá befekvő Pistorius pillanatnyilag ezekbe kapaszkodhat. A tárgyalás hétfőn folytatódik.


Az ügy háttere

Oscar Pistorius akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik, hogy szántszándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A vád szerint a hatszoros paralimpiai bajnok egy veszekedés következtében lőtte le a modellt otthonuk mosdójában, de Pistorius ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy betörőnek nézte a lányt és ijedtében tüzelt. A Dél-Afrikában az évszázad perének tartott esemény nem csak azért kap kiemelkedő figyelmet, mert egy világklasszis sportoló áll a középpontjában, hanem mert egyúttal fényt vetít az afrikai ország sokat vitatott fegyvertartási szabályozására is. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező, versenyeit lemondó Pistorius akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja a történteket abban az esetben, ha vétlen emberölést állapítanak meg, ugyanis a hírhedten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában létezik olyan törvény, amely kimondja, hogy amennyiben illetéktelenek hatolnak be az ember birtokára, használhat lőfegyvert önvédelmi célból.