Pincéből az Ausztrál Openig

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

HÁTTÉR

Mihez kezdene, ha kiderülne, gyermeke kiugróan tehetséges valamilyen sportágban? És ha kiderülne, hogy ez bizony alsó hangon évi 100.000 dollárba fáj? Szinte mindenki menekülőre fogná a dolgot. Stollár Fanny és családja azonban nem így tett. Fanny 13 éves korában a felnőttek között megnyerte a női tenisz országos bajnokságot, korosztályában a világranglistán az 5., az ITF-en, amely a juniorok rangsora, jelenleg a 41., és túl van első Grand Slam tornáján. Az Ausztrál Open után kerestük meg a 15 éves lányt.


A budapesti Magyar Nemzeti Edzésközpont tenisztelepén Fanny éppen a kondicionáló edzésről érkezik; beszélni nem tudunk vele, mert már is megy át a fedett, kemény borítású pályára. Kétfős team foglalkozik a lánnyal: egy kondicionáló edző, és egy edző, Kuhárszky Zoltán, aki többek között Jennifer Capriatit, Ana Ivanovicsot és Szávay Ágit edzette. Fanny felkészítő „csapata” a magyar viszonyokhoz képest is nagynak mondható, de hiányzik mellőle egy sparing partner (állandó edzőpartner), egy fizikoterápiás szakember és egy pszichológus. Egy külföldi, jegyzett versenyző stábja ugyanis így teljes. Míg kint az idei tél első mínuszai marnak a városba, bent a fűtött fedett pályán csak kabátban viselhető a hőmérséklet. Fannynak is idő kell, míg bemelegszik annyira, hogy kockázat nélkül levehesse a melegítőjét. Tenisz vagy kézilabda? Stollár Fanny története akkor kezdődött, amikor édesapja a házuk pincéjében a gyerekeknek labdákkal és mindenféle mozgáshoz kötődő játékokkal megpakolt dühöngőt épített. Fanny először ott, a pincében 3-4 éves kora körül vett a kezébe ütőt. Igazi teniszpályára azonban hatéves korában lépett, és akkor még elsősorban a szülők foglalkoztak vele, minden komolyabb elgondolás nélkül.

-


Ráadásul az iskolában még az sem volt egyértelmű, hogy a lány mit is szeretne, mert kézilabdában szintén nagyon tehetséges volt. A döntést végül 10 éves korában Fanny hozta meg, miután Dunaújvárosban megnyert egy olyan országos teniszversenyt, ahol fiúk és lányok együtt indultak. Az én gyerekemnél nincs tehetségesebb „Fannynak sokat segített, hogy ennek a sportnak jól ismertük az összes nehézségét, és próbáltuk kikerülni azokat a csapdákat, amibe itthon szinte mindenki kivétel nélkül beleesik” - magyarázza édesanyja, Varga Yvett, aki szintén versenyszerűen teniszezett. Az egyik, szülőként nagyon nehezen kikerülhető hiba, hogy úgy érezzük, a mi gyerekünk a legtehetségesebb, és már belelátjuk a Grand Slam tornagyőzelmeket. Ilyenkor a valódi felkészítés helyett gyakran eltolódik a hangsúly és a szülők inkább azon töprengenek, milyen ruhát is vegyenek majd fel, amikor a gyerek Wimbledonban magasra emeli a kupát.

-


Stollár Fannyt ez a veszély nem fenyegette. Miután kiderült, hogy itthon már nem talál igazi kihívást, a 11 éves lányt édesapja kivitte Oreéba egy versenyre, majd elindult a Nike Juniors Tour Világdöntőjén, az egyik legrangosabb, fiatal tehetségeket felvonultató nemzetközi tornán. Harmadik lett, és a Nike ott helyben három éves szerződés kötött vele, illetve egy olaszországi szponzorációs szervezet is három évre Fanny támogatójává vált. A családi szerkezet végleg átrendeződik Stollár Fanny családja már évek óta a nemzetközi versenynaptár alapján szervezi a mindennapokat. – Nekünk a tenisz határozza meg a munkánkat, ki, hogyan osztja be a szabadidejét, a versenyekhez és az edzésekhez igazítjuk a családi ünnepeket, egy szóval: mindent – meséli az apa, Stollár Tibor. – Ez nem kis logisztikát igényel, mert mi Mogyoródon élünk és Fannynak van egy húga, akire szintén figyelni kell. Egy sportkarrier azonban mindig nagyon kockázatos, különösen ha gyerekekről beszélünk. Számos olyan tényezővel számolni kell, amely a legjobb szándék mellett is szétrombolhatja az álmokat. Például a gyerek testfelépítése okán egy idő után nem lesz alkalmas a versenyre, közbe jöhet bármilyen tartós sérülés, de az is lehet, hogy egyszer csak megszűnik a motiváció és sehogy sem lehet újra indítani a motort. Ilyen esetekre kell a B terv.

-


A Stollár családnak azonban nincs B terve. – Ha úgy állunk hozzá, hogy van B terv – mondja Stollár Tibor –, akkor nem fog sikerülni, amit szeretnénk. Ha egy kis bizonytalanság érződik, akkor az egészet megette a fene. Gyakorlatilag mi szülőkként arra törekszünk, hogy minden hátráltató elemet kiküszöböljünk Fanny életéből. Ezt azonban azért is tudjuk ilyen elszántsággal csinálni, mert nem mi vizionáljuk Fannyba a vágyainkat, hanem a világ minden részéről megerősítést kapunk. Mindenhonnan keresik, hívják, figyelik, tehát itt nem csak két kótyagos szülő ábrándjairól van szó. Mennyibe fáj ez? A büdzsé számos tételből áll. Milyen versenyeken indul Fanny, milyen edzőt lehet találni, ha utazni kell, ki utazik versenyekre a gyerekkel, az edzés-iskola-otthon útvonal napi útiköltsége, étkezés, táplálék kiegészítők stb. Ez éves szinten 100.000 dollár körül mozog, és szponzorok nélkül ennek kitermelése elképzelhetetlen. – Nekünk magyar viszonylatban nagy segítség, hogy Fanny az állam és a MOB által támogatott sportoló, ezzel nagyon sok teher lekerült a vállunkról. Az is támogatás, amely ugyan nem forintosítható – fejtegeti Varga Yvett –, hogy a Kovács Pál Gimnázium Szitt Zsolt igazgató jóvoltából rugalmasan és nyitottan kezeli Fanny iskolai kötelezettségeit.

-


És az sem forintosítható, hogy utazásai során milyen élettapasztalatokkal gazdagodik a gyerek. Ugyan egy Costa Rica-i kalandot a család szívesen törölne a kalendáriumból, de mindent egybevetve az a történet is jól zárult. Fanny meghívást kapott Miami-ba és háromhónapos amerikai vízuma volt. Amikor ez a vízum lejár, automatikusan újraindul, ha az ember egy nem közvetlenül szomszédos országba utazva hosszabban elhagyja az USA-t. Fanny persze az utolsó pillanatban kapcsolt, és nem volt arra lehetősége, hogy haza repüljön, mert az Orange Bowl-on indulni szeretett volna. Tulajdonképpen a legrosszabb megoldást sikerült a családnak összehozni: Fanny Costa Ricába utazott egy éjszakára egy ismerőshöz, másnap pedig vissza Miami-ba, ahol az idegenrendészet azonnal lecsapott rá. Ugyanis minden tökéletesen gyanús volt: 14 éves, magyar, szőke kislány csomagok nélkül szeretne beutazni az USA-ba. Kell ennél több? Mindeközben a Nike képviselői nem értették az egészet, miért van Fanny az idegenrendészeten. Végül sikerült a versenyen elindulni,  Fanny pedig könnyedén 3. lett. „Mi azóta nem aggódunk a repülés miatt” – mondja nevetve Stollár Tibor, de például Fanny ennek a versenynek köszönheti, hogy személyesen találkozhatott Serena Williamsszel és láthatta, hogyan edz egy vérprofi. Ez újabb lökést adott neki, hogy tényleg be lehet kerülni a legnagyobbak közé. Az edzőn nem fog múlni Stollár Fanny jelenlegi edzője a világhírű Kuhárszky  Zoltán, aki Jennifer Capriati, Ana Ivanovics és Szávay Ágnes edzőjeként vált ismerté, de ő vezette a 2004-es olimpiára azt a svájci csapatot, amelynek egy bizonyos Roger Federer is tagja volt. Kuhárszky a teniszt azonban nemcsak elméletből ismeri. Aktív teniszező korában pályafutását a világranglista 53. helyén zárta; igaz, akkor már svájci állampolgár volt.

-


Kuhárszky Zoltán elmondta, Stollár Fannynak mindene megvan, ami egy világklasszis karrierhez kell. Leginkább a kötelességtudat hiányzik belőle, viszont nagyon játékos, ami a női versenyzőknél nagyon ritka. „Ugyan Fannynak a múltban nagyon sok edzője volt, de technikailag alapvetően rendben van, bár csiszolni való mindig akad. Azzal a kihívással pedig nem könnyű szembe nézni, hogyan lehet motiválni egy kamasz lányt.  Nagyon sok ötletre van szükség – magyarázza Kuhárszky –, ugyanis nehéz direkt megszólítani ilyenkor a játékost. Mindig ki kell találni valamit, ami ráviszi, hogy csinálja, azonban annál nagyobb motiváló erő nincs, minthogy edz és nyer.” Az első Grand Slam Stollár Fanny élete első Grand Slamjén, a 2014-es Ausztrál Openen egyéniben az első körben kiesett, párosban viszont a nyolc közé jutott. Mi magyarok, persze az egyéni vereségnél ragadunk le és csócsáljuk jó ízűen, de Kuhárszky Zoltán szerint ez a verseny nem az eredményről szólt. „Egy Grand Slamet össze sem lehet hasonlítani bármilyen más versennyel, és ezt csak élőben lehet megtapasztalni” – állítja az edző. "Két hét alatt több, mint 600.000 néző fordul meg a versenyek alatt, óriási a médiaérdeklődés, az edzéseket a nézők is végigülik, a versenyről nem is beszélve. Egy gyereknek ez nem nagyon adatik meg. Nagyon fontos az a profizmus, amit lát, hiszen a világelsőtől kezdve mindenki ugyanazokon pályákon edz, és dolgozik a konditeremben."

Stollár Fanny

-


Mindezektől függetlenül persze az egyéni eredmény csalódást okozott, mert az egy hozható meccs volt, és Fanny közel sem játszott úgy, ahogy tud, de nagyon fontos hangsúlyozni, nem ezen a mérkőzésen áll vagy bukik a jövője. Stollár Fanny az open vereséget jól dolgozta fel. „Tudom, hogy eddig sok mindent elértem, és sokat dolgoztam, és a tehetségem segített. Ausztráliában azonban egész más volt minden. Nem bánom hogy rossz eredményt értem el, mert pontosan láttam, hogy amit eddig csináltam, már nem lesz elég, sokkal többet kell dolgoznom, nincs mese.” Stollár Fanny mindennap 4 órát edz, a héten pedig mindössze egy napot pihen. És hogy így milyen a magánélete? Van-e kamaszkora és szerelme? „Én nem tudom másképp elképzelni az életem, nekem a tenisz annyira természetes közegem, hogy nem is értem igazából, hogy működhet enélkül a világ. A fiúk pedig? Megvannak, de egyelőre annyira nem is izgat az egész.”