Ott kell maradni a hullám tetején – interjú Cseh Lászlóval

-

HÁTTÉR

Eredménysora páratlan, kitartása hihetetlen, de nem foglalkozik a rekordokkal. Lassan százszoros országos bajnok, de nem tudja pontosan, hány aranyérme van. Cseh Lászlót 28 évesen is csak az érdekli, hogyan tudna még feljebb lépni, ehhez a magyartól teljesen eltérő amerikai úszókultúrából is hajlandó áthozni elemeket. A VS-nek adott interjúban a mentális mélypontjairól, azok feloldásáról és a legvégső álmáról is beszélt.


A napokban az egyik legnagyobb vetélytársaddal, az ötszörös olimpiai bajnok Ryan Lochte-val edzhettél. Miért hezitáltál azon, hogy vállalod-e? El kell menni itthonról két és fél hétre, ez már nem megy olyan egyszerűen. Nagyon sokáig nagyon sokat voltam távol. Talán van egy véges száma ezeknek a napoknak, ami után már nem megy könnyen. Persze lehet, majd eljön az idő, amikor azt kívánom, bárcsak kimozdulhatnék. Amikor a hír megjelent, a kommentelők attól féltettek, hogy a rivális kifigyeli a gyengeségeid, holott ennek a fordítottjára is lehetett volna gondolni. Ez egy tipikus magyar dolog, rögtön károgni kell, hogy úristen, mi lesz. De ez nem egy focicsapat, ahol ki lehet lesni a taktikát, és a csapatrészek felállítását. Mi beugrunk a vízbe, és úszunk, a versenyek alapján amúgy is lehet tudni, kinek mi az erőssége és a gyengesége. Az edzésmódszereket azért el lehet lesni. Ez így igaz, de itt nem arról van szó, hogy bárki is titkolózna, hiszen akkor nem is hívtak volna meg. Az amerikaiak eleve nagyon nyitottak, az egyetemek tele vannak külföldi úszókkal, csak a magyar megközelítésben gondolják azt, hogy ebben a sportágban eleve bezárkózunk. Egyébként pedig az edzésmódszereket bárki lemásolhatja, de ahhoz kell egy olyan versenyző, aki ezt meg is bírja csinálni, és győzni is tud vele. Tehát nem a titkokkal verjük meg a másikat.  

- Nem látja értelmét a titkolózásnak

Mit kaptál ahhoz képest, amit vártál? Nem voltak nagy elvárásaim, gondoltam megnézek egy másfajta edzésmódszert, másfajta ritmust és életet. Amiért kimentem, végül meg is kaptam. Igaz, a szárazföldi munka nem tűnt annyira szimpatikusnak, de a vízi edzésben rengeteg pozitív dolgot kaptam. Abszolút új impulzusokat, és úgy érzem, hogy az úszásomnak még lehet, hogy erre van szüksége. De traktorgumi nem volt az edzéseken, az csak egy hangzatos főcím volt, amikor kimentem. A szárazföldi munkában mi volt antipatikus? A súlyzókkal végzett erősítés az én ízületeimnek nem fekszik, de nem is ez a lényeg, mert ezeket mi is megoldjuk, csak eltérő megközelítéssel. Amit mi csinálunk a szárazföldön, az számomra jobb. Nemrég elvégeztél egy edzői tanfolyamot, esetleg a távlati ambícióid miatt is kapóra jött, hogy belülről belenézz a David Marsh vezette csapat munkájába? Valóban elvégeztem egy egyéves tanfolyamot, de ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Nem gondolkodom edzősködésben. A saját magam edzőjének lenni, ez most a legfontosabb. Saját magamnak tudjak visszacsatolni, és olyan feladatokat megcsinálni, amikről azt érzem, szükség van rájuk. A swimswam.org azt írta, azért érkeztél az USA-ba, hogy megpróbáld a magyar úszókultúrát a hagyományos hosszú távú, aerob kapacitást (tüdő oxigénfelvevő képessége - a szerk.) növelő edzések felől az amerikai felé elmozdítani, amiben a technika kap nagyobb hangsúlyt. Újságírói túlzás ez, vagy van alapja? Annyi mindenképpen igaz, hogy próbálok egy újfajta edzésszemléletet meghonosítani saját magam részére. És persze az megtörténhet, hogy ha ez nálam beválik, akkor ez egy picit elterjed itthon. A cikkben állított különbségek a két úszókultúra között visszaigazolódtak az edzéseken? Tény, hogy többet technikáznak, és többet próbálnak figyelni az apróbb dolgokra. Emellett a távok is kisebbek, az úszás pedig intenzívebb.

- Nyitott a másik úszókultúrára

Mit fogsz ezek közül átvenni? Meglátjuk. Ha jól működik, és jól fog menni az úszás, akkor lehet, hogy ezekből egy picit vissza kell majd csatolni a saját edzéseimbe. A légzőpipával való úszást például alighanem itthon is kipróbálom. Utóbbival a fejem mozgatása nélkül tudok bizonyos technikai fejlesztéseket véghez vinni. Az edződdel, Turi Györggyel hogyan tudod ezeket a lépéseket egyeztetni? Természetesen megbeszéltünk mindent. Az utóbbi időben nyitott vagyok az újításokra, a szárazföldi tornától a vízi munkáig mindenben, és próbálunk ezekben együttműködni. Hangsúlyozom, hogy csak a saját edzésmunkámba tudok beleszólni, másokénál nem alkotok véleményt. Miért kezdted el ezeket az újításokat keresni? Azt éreztem, hogy eljutottam egy szintre, de kell még valami, hogy onnan még feljebb tudjak lépni. A tavalyi vb-n 100 pillangón sikerült legyőznöd Ryan Lochte-t, most volt köztetek csata az edzések közben? Nem kell vérre menő harcra gondolni, de egyszer-kétszer becsobbantunk egyszerre, és úsztunk, ahogy az erőnkből tellett. Nagyjából fele-fele arányban alakult a kimenetele, de nem ez volt a lényeg, hanem hogy egymást motiválva hajtsuk meg az edzést. Amúgy meg természetes, ha egymás mellett van két versenyző, akkor megpróbálja magát.

- Turi Györggyel egyeztetve lépi meg az újításokat

Az utóbbi három év fő világversenyein rendre hullámvölgybe kerültél, aztán mindig megmentetted egy éremmel (2011-es vb-n és a 2012-es olimpián is bronz 200 vegyesen, majd a 2013-as vb-n ezüst 100 pillangón). A tavalyi vb-ezüstnél az utolsó 50-re kiszakadt minden blokk belőled, hogyan tudod ezt az állapotot újra elérni? Nagyon összetett dolog, a megfelelő forma mellett, az úszásra is rá kell éreznem. Nem azon múlik, hogy hány ezer métert úsztam edzésen, hanem hogy akkor a versenyen hogy állok össze. Egyfajta finomhangolás? Abszolút az. És nagyon fontos benne, hogy a saját szervezetemnek a jelzéseit tudjam értékelni. Mára mit szűrtél le ezekből a felemásra sikerült világversenyekből, és fogsz-e emiatt valamin változtatni? Végül is mindig ki tudtam jönni a gödörből, de jó lenne, ha nem egy hullámvölgy után jönne az eredmény, hanem végig a tetején lennék a hullámnak. Van, amin fogok változtatni, de azt inkább magammal szeretném lejátszani, feldolgozni és kipróbálni, tehát nem publikus. Remélem, mire jön az Eb, ezen a téren is készen állok. Akkor leszek elégedett, ha a medencéből kilépve mindig azt érzem, hogy mindent kiadtam magamból, nem pedig azt, hogy rengeteg maradt bennem, de valamiért nem tudtam ezt előhozni. Az erősített rajtad, hogy mindig ki tudtál kászálódni a válságból még az adott versenyen? Valamennyire igen, de abból a szempontból nem mindig szerencsés, hogy olyankor elhiszem, hogy mégis minden rendben van, és nem kell túl sok mindennel foglalkozni. Ekkor megeshet, hogy hátrasodrom a dolgokat.

- -

A tavalyi év végén a rövid pályás Eb-n nem jött a megmentő érem (a 200 vegyes 10. helye után 4. hely 200 pillangón), ez a sokk akkor segített? Igen. Ott szembesültem azzal, hogy mi a valódi probléma. Megéltem a teljes folyamatot az elejétől a végéig. Ott kristályosodott ki, hogy mi az, amit tudni kell kezelni, és mi az, amit másképp kell csinálni. A 10. hely után azt mondtad, a szokásos mentális blokk jött elő: kalapáló szív, fejfájás, rosszullét. Mi a baj konkrétan, és mi okozza? Hadd fedje most ezt is homály. Nem felkészülésbeli, nem fizikai, hanem lelki dolog. Dolgozunk rajta a mai napig, az Eb-re már úgy kell felállni, hogy ezek a problémák nem jönnek elő. Herningben azt is hangsúlyoztad, csak magadra lehetsz dühös. Miután világossá vált, mi volt a gond, még mindig magadat okolod? Abszolút, ott gyakorlatilag saját magamat vertem meg, az ellenfeleket le tudtam volna győzni. A londoni olimpiai sikerekben tetten érhető volt a hazai sportpszichológia térnyerése, te is élsz ezzel? Szoktam, bár meglehet, hogy az utóbbi időben nem éltem elég hatékonyan vagy elég intenzíven vele. De elismerem a szükségességét, ismerem ezeket a technikákat, és valamilyen szinten alkalmazom is, természetesen szakember segítségével. Meg kell nézni ezen a területen is, hogy mi az, ami fejlődést hozhat.

- Rióban negyedszer is megpróbálja

A közvéleménytől mit kapsz mostanában? A hosszú évek alatt folyamatosan szállított eredményeidet értékelik, vagy inkább a hullámvölgyeidre mennek rá? Magyarországon a hétköznapi ember rendkívül kedves: biztat, gratulál, és csak azért odajön, hogy mondhasson pár kedves mondatot. Az interneten más a helyzet, vannak emberek, akik ülnek a számítógép előtt, és muszáj valami rosszat írniuk, szinte mindegy miről. Utóbbi nem a többséget jelenti, csak nagyon sokan a többségnek gondolják ezt a pár hozzászólót. Az amerikai úttal kapcsolatban például furcsa volt a sok negatív gondolat. Egyrészt én sem mondok véleményt olyanról, amihez nem értek, másrészt eleve ne alkossunk véleményt, mielőtt bármi is történik. Ha netán elmegyek, és aztán itthon siralmasan úszok, akkor lehet mondani, hogy na tessék, ezért kellett elmenni. Arra én is azt mondom, hogy jogos. Az augusztus 13-án rajtoló Eb-re 11 arannyal magyar rekorderként készülsz, a legutóbbi öt Eb-n zsinórban duplán nyerted a vegyes számokat. A mindennapi munkádat, kitartásodat mennyire segít, hogy 11 éve minden világversenyről hoztál érmet, a mezőnyben páratlan módon? Őszintén szólva, szerintem ezzel nem kell annyira foglalkozni. Nem a sorozatok kellenek, a lényeg, hogy amikor ott vagyok a versenyen, a legjobbat tudjam nyújtani. Lehet már tudni, hogy mik lesznek a céljaid Berlinben az Eb-n és milyen számokban? Van a fejemben egy elképzelés, de ez még az előttem álló versenyeken fog kikristályosodni, addig nem akarok beszélni róla. A VS-re felkerülő névjegyedhez még annyit árulj el, hányszoros országos bajnok vagy? Ezt nem tudom pontosan megmondani, a Wikipédiából kellene kikeresni. Ha frissítették a tavalyi eredményekkel, akkor az a szám okés lesz (ezek szerint 87-szeres - a szerk.). Ha a sorozatokat nem is vagy hajlandó méltatni, áruld el, mi tartja fenn az évtizedes töretlen kitartásodat? Mindig volt, ami motiváljon. Ez a négy év pedig arról szól, hogy legutóbb nem tudtam megmutatni, mire vagyok valójában képes, és szeretném még egyszer utoljára megtenni. Örülök neki, hogy ilyen sok éve ott vagyok a dobogón, de tényleg nem ez a lényeg. Csak Rióban gondolkodom. Nagyon szeretnék odáig eljutni, és még egyszer megpróbálni elérni, hogy egy olimpián is a legjobb legyek.

Névjegy

Cseh László 1985-ben született, gyerekkora óta a Kőér utcában úszik előbb a Budapesti Spartacus majd a Kőbánya SC színeiben. Első nagymedencés érmét 2003-ban a barcelonai vb-n érte el, 400 vegyesen lett második. Azóta zsinórban termeli a dobogós helyeket: minden év minden nagypályás világversenyéről hozott érmet. Három olimpián három ezüst és két bronz a mérlege, a vb-ken egy aranyig, négy ezüstig és négy bronzig jutott. Az Eb-ken minden idők legeredményesebb magyar úszója 11 aranyéremmel, két ezüsttel és három bronzzal. Turi György tanítványa hazai mezőnyben is páratlan sorozatot épít, 2001-ben a 100 háton nyert aranyérme óta összesen 87-szer állt fel a dobogó tetejére.