Öt napot késett az alaszkai kutyaszánverseny utolsó hajtója

-

Öt nappal maradt le a győztestől az idei Iditarod kutyaszánverseny utolsó helyezettje: a 32 éves hajtó, Mary Helwig számos megpróbáltatás után 13 nap alatt teljesítette az 1600 kilométeres távot, hétvégén ért célba.


A versenyt a bajnoki címet öt év alatt negyedszer megszerző Dallas Seavey nyerte, aki saját rekordját megdöntve nyolc nap 11 óra 20 perc 16 másodperc alatt ért célba. A győztes akkor arról számolt be, hogy idén különösen nehéz feltételek között szelték át Alaszkát a kutyaszánok.Helwig a 71. helyen végzett a futamban 13 nap nyolc óra és 51 perc alatt jutott el az Anchorage-tól 80 kilométerre északra fekvő Willow-ból a Bering-tenger partján lévő Nome-ba. Március 6-án 85 hajtó állt a rajthoz, de a viszontagságok miatt több mint tucatnyi csapatnak fel kellett adnia a versenyt.

Helwig szánja már az első 400 kilométer alatt többször megrongálódott, előfordult, hogy eltévedt és több kutyáját is elvesztette. Végül egy olyan hajtó szánjával fejezte be a versenyt, akinek fel kellett adnia a küzdelmet.

A 32 éves, Dél-Kaliforniából származó nő Alaszkában egy bibliatáborban dolgozott szakácsként. Tavaly nyáron egy erdőtűz miatt leégett az otthona Willow-ban. Mint mondta: miután a katasztrófát sikerült átvészelnie, úgy érezte, hogy a verseny nehézségeivel is képes megküzdeni.