Örökös eltiltás vár a doppingoló világbajnok úszóra

-

A január elseje óta tiltott listán lévő meldoniummal akadt fenn a doppingvizsgálaton Julija Jefimova, az oroszok világ- és Európa-bajnok úszója.


A 23 éves sztárnak korábban már volt doppingvétsége – 2013 novembere és 2015 februárja között nem versenyezhetett –, így örökös eltiltásra is számíthat.

A mellspecialista a 2012-es londoni olimpián 200 méteren bronzérmes volt, és az augusztusi riói ötkarikás játékok egyik esélyesének számított. Jefimovának négy vb- és három Eb-aranya van. Visszatérése után, a tavalyi kazanyi vb-n megnyerte a 100 méteres mellúszást, és harmadik volt 50 méter mellen.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a múlt pénteken jelentette be, hogy világszerte 99 sportoló bukott meg meldonium használata miatt, de neveket nem említett. Marija Sarapova, az oroszok világsztárja maga közölte, hogy a januári, ausztrál teniszbajnokságon meldoniumot mutattak ki szervezetében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az ország sportvezetését tette felelőssé az orosz sportolók körül kirobbant doppingbotrányok miatt.