Nem lesz kegyelem a doppingoló atlétáknak – ígéri a NOB-elnök

Fotó: Getty Images / Lintao Zhang

-

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) meg fogja tenni a szükséges lépéseket azokkal az atlétákkal szemben, akikről bebizonyosodik, hogy doppingoltak - reagált Thomas Bach, a NOB elnöke a vasárnap kirobbant legújabb atlétikai doppingbotrányra.


A német sportvezető a bizottság Kuala Lumpur-i ülésén beszélt a német ARD közszolgálati televíziós csatorna és a brit The Sunday Times című lap által vasárnap kirobbantott ügyről, hangsúlyozva, hogy a gyanús eredményekkel most a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) kell foglalkoznia. Hozzátette, hétfőn reggel beszélt Craig Reedievel, a WADA vezetőjével, és biztos benne, hogy az ügynökség végére jár ennek az ügynek.


Amennyiben kiderül, hogy olimpiai eredményeket tiltott szerekkel értek el, a NOB azonnal lép majd, méghozzá a szokott módon, a zéró tolerancia elve alapján

- hangsúlyozta Bach, aki ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy egyelőre csak gyanúról van szó, bizonyítékok egyelőre nincsenek, s mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

Az ARD és a The Sunday Times ötezer atléta 12 ezer vérminta-elemzését szerezte meg, és amint azt közölték, ezekből nyolcszáz (orosz, kenyai, ukrán, marokkói, spanyol, török, stb.) sportoló esetében bukkantak doppinggyanús értékekre a 2001 és 2012 közötti időszakban. Az érintett sportolók között állítólag 146 éremszerző van.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a vádak szerint titokban tartotta és nem szankcionálta a doppingvétségeket. Az érintett atlétáknak mindössze az egyharmada ellen indítottak eljárást, a kétharmadukat egyáltalán nem vonták felelősségre. A sportági szövetség már vasárnap elismerte, hogy a minták valósak, s az IAAF titkos adatbázisából kerültek ki engedély nélkül. Az IAAF vezetője, Lamine Diack ugyanakkor visszautasította a vádakat, hogy nem megfelelően jártak el a doppingügyekben, ám nem zárta ki, hogy új módszerekkel sikerült doppingolás nyomaira bukkanni.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter is tagadott. "Ennek a botránynak semmi köze Oroszországhoz, ez az atlétika globális rendszeréről szól" - mondta. "Augusztusban elnökválasztást tartanak, csak hatalmi harc folyik" - tette hozzá a tárcavezető az IAAF közelgő elnökválasztására utalva.

A vádak megalapozottságát a kenyai atlétikai szövetség is vitatta.