Négy sífutót örökre eltiltottak az olimpiától

Fotó: Europress/AFP/Odd Andersen / Europress/AFP/Odd Andersen

-

A szocsi játékok után levett mintájuk pozitív lett.


Soha többé nem indulhat olimpián négy orosz sífutó. A 2014-es szocsi téli játékokon levett doppingmintáik újraelemzése pozitív eredményt hozott. Makszim Viljegzsanyinnak, Alekszej Petuhovnak, Julija Ivanovának és Jevgenyij Sapovalovnak a három évvel ezelőtti olimpián elért összes eredményét is törölte a NOB.

Hasonló büntetést kapott korábban két másik orosz sífutó, Alekszandr Legkov és Jevgenyija Bjelova is. Legkov Szocsiban egyéniben nyert az 50 kilométeres távon, s ezüstérmesként zárt a 4x10 kilométeres váltó tagjaként, továbbá csapatsprintben is. Viljegzsanyin a 2014-es olimpián második volt a maratoni versenyen Legkov mögött, és szerepelt a Nyikita Krjukovval alkotott, csapatsprintben második duóban is.

Szocsiban Petuhov nyolcadik, Sapovalova pedig 28. volt a sprintszámban, Ivanovának eredetileg a 17. hely jutott a 10 kilométeres, klasszikus stílusú viadalon, 30. a tömegrajtos 30 kilométeren, a csapatsprintben pedig, akárcsak a 4x5 kilométeres orosz stafétával, hatodikként ért célba.