Nadal tizenegyedszer bajnok Párizsban

Fotó: MTI/EPA / Christophe Petit Tesson

-

A világelső Rafael Nadal 11. alkalommal nyerte meg a francia teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben három szettben legyőzte az osztrák Dominic Thiemet.


A spanyol sztár eddig egy döntőt sem vesztett el a Roland Garroson, ahol ráadásul elképesztő, 85/2-es győzelmi mutatóval büszkélkedhet. A 32 éves címvédő 24. GS-döntőjében lépett pályára, és 17. GS-címére hajtott.


Az első GS-fináléjában szereplő, 24 éves kihívó abban bizakodhatott, hogy ebben az évben egyedül ő győzte le salakon Nadalt, méghozzá egy hónapja a madridi negyeddöntőben. A Garros döntőseinek egymás elleni különpárharcában azonban így is a mallorcai teniszező vezetett 6-3-ra.

A tizedik csatát a spanyol 2:0-lal kezdte, de a világranglistán nyolcadik osztrák kiegyenlített, és onnantól keményen állta a sarat az izzasztó labdamenetekben. Nadal 5:4-es vezetésénél aztán a szemlátomást ideges Thiem "beremegett", semmire elvesztette az adogatását, s ezzel együtt a nyitószettet is.

A folytatásban a spanyol egy nyolcperces gém végén kihasználta negyedik bréklabdáját, majd 3:0-ra meglépett. A bécsújhelyi teniszező ezúttal - bár megvoltak a lehetőségei - nem tudott felzárkózni, és Nadal a meccs addigi legszínvonalasabb gémjét követően 5:2-re elhúzott. Egy óra 52 perc elteltével már kétjátszmás előnyben volt, márpedig pályafutása során még sosem kényszerült ötszettes döntőre a Garroson.

A harmadik felvonásban Nadal brékelőnyben volt, amikor görcsölő ujja miatt rövid ápolást kapott, ennek ellenére hamarosan 3:1-re vezetett. Egy újabb kezelést követően a címvédő ismét elvette a végképp elbizonytalanodó Thiem adogatását, majd kiszerválta a finálét, amely 2 óra 42 percig tartott. Nadal, aki az egész torna során egy szettet vesztett, saját rekordját tovább javítva 11. alkalommal emelhette a magasba a Muskétások Kupáját, 79. tornáján diadalmaskodott, és 17. Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be. Így már csak hárommal van lemaradva az örökranglistát vezető Roger Federertől.


Eredmény, döntő:

Nadal (spanyol, 1.)-Thiem (osztrák, 7.) 6:4, 6:3, 6:2