Mourinho a United ellen aratná 100. győzelmét

Fotó: Getty Images / István Hajdu

-

HÁTTÉR

A hétvége rangadója a Manchester United londoni látogatása lesz. Hogy a leglátványosabb meccs is ez lesz-e, az már erősen kérdéses, főleg a két csapat őszi találkozója alapján, amelyet úgy túlóvatoskodott a két menedzser.


Akkor már a kezdőcsapatok kihirdetése után be lehetett volna írni a jegyzőkönyvbe a 0–0-át. Na, nem mintha nyolc védővel állt volna ki mindkét társaság, de már az első percekben úgy megmerevedtek a vonalak, hogy rögtön látszott: ha valaki nem vet be mustárgázt a második félidőben, akkor nem fog változni az eredmény – és végül nem is változott. A kölcsönös tisztelet maradt a menedzserek, illetve a két csapat játékosai között, de mivel Wayne Rooney és Robin van Persie is hiányzik a vendégektől, a Chelsea-nek szinte kötelező rámennie a három pontra, részükről indokolatlannak tűnik az olyan szintű óvatoskodás, mint amit az ősszel mutattak be. Persze, azért így is van kitől tartani, hiszen pályára léphet a vendégeknél például Adnan Januzaj, akiről csak annyit mondott José Mourinho, hogy olyan érett a játéka, hogy valószínűleg elírták a születési anyakönyvi kivonatát, és nem 18 éves, hanem 25.


Mourinho egyébként leszögezte azt is a héten, hogy sokkal komolyabb a küldetése annál, minthogy minden áron behúzza a bajnoki címet az idén. Fő feladatának a generációváltás levezénylését tartja, és óriási problémának látja, hogy amióta elment a Chelsea-től (2007-ben távozott), a csapat akadémiájáról gyakorlatilag senki nem került be a kezdőbe. „John Terry volt az utolsó – mondta Mourinho. – De ő sem nálam került föl, hanem még előttem.” Mourinho nagyon fontosnak tartja, hogy újra történjen valami hasonló, bár első körben valószínűleg még nem igazi saját nevelésű játékosról lesz szó, hanem olyan, fiatalon vásárolt focistáról, mint amilyen Januzaj a vendégeknél: rá 16 évesen csapott le a United. Persze, ehhez nem ártana, ha kicsit előrelátóbban terveznének a tehetségekkel a Chelsea-nél – elég csak a Benficától a héten visszavásárolt Nemanja Maticra gondolni. A szerb középpályást a kékek ezen a szinten uzsipénznek számító összegért vették 2009-ben (1,8 millió euró – 540 millió forint), majd 2011-ben egy csereügylet keretein belül továbbadták a Benficának, hogy most ráébredjenek arra, mégis ő az emberük, és visszavásárolják nagyjából tizennégyszer annyiért, amennyit először költöttek rá.


A portugál tréner azonban elmondta – amellett, hogy Matic nem fog rögtön kezdeni, hiszen az nem lenne jó üzenet a többi csapattag számára –, hogy figyelemmel követik a kölcsönbe kiszórt fiatalok játékát, és türelmesen várnak a pillanatra, amikor vissza lehet hívni őket az anyaegyesülethez. A türelem mostanra kulcsfontosságú lett Mourinho számára: nemcsak hosszú távra tervez a Chelsea-nél, de a vezetési stílusa is sokat változott első londoni időszaka óta. „Három és fél év a rekordom – mutatott rá Mourinho eddigi vezetőedzői karrierjére. – Meg kell próbálnom megdönteni. Mivel a szerződésem négy évre szól, remélhetőleg sikerül. Egy dolog olyan kapcsolatot fenntartani a játékosokkal, hogy tudom, pár évig nálam szerepelnek majd, és egy másik dolog olyan odafigyeléssel képezni őket, hogy tudom, öt, hat, hét vagy akár nyolc évig is az én játékosaim lesznek.” Az mondjuk, kétséges, hogy Wayne Rooney nyolc évig Mourinho játékosa lenne abban az esetben, amennyiben sikerülne megszereznie a Manchester Unitedtől, de a Chelsea csatárkérdése egy olyan probléma, amit legkésőbb a nyáron meg kell oldani. Rooney már egy ideje visszatérő motívum a két klub kapcsolatának történetében. A londoniak legutóbb a nyáron tettek ajánlatokat a csatárért, akinek jövő nyáron jár le a szerződése, de Manchesterben természetesen következetesen elutasították ezeket, még úgy is, hogy Rooney távozni akart. Eszük ágában sem volt, hogy egy közvetlen riválisukat erősítsék egyik legjobb játékosukkal.


Mourinho még mindig nem tett le Rooney megszerzéséről, ahogyan arról nemrég beszélt is a sajtónak, noha azt is hozzátette, hogy a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy a United külföldre passzolja el a támadót. A Chelsea menedzsere azért megemlítette azt is, hogy valamennyi esélyt érez Rooney leigazolására, hiszen „a színfalak mögött gondok vannak az Old Traffordon” – majd ezért a kitételért a Chelsea médiaosztálya hivatalos formában bocsánatot kért David Moyestól és a Manchester Unitedtől. Moyes gyorsan túl is lépett ezen, és ráfogta az egészet a hebrencs újságírókra, Mourinho nyilatkozatának azt a részét viszont, miszerint a Wazzának becézett támadót külföldre küldik a nyáron, nem hagyta szó nélkül: „Csak annyit mondhatok, hogy nem értek egyet, habár Brazíliába tényleg elmegy a nyáron” – mondta tréfásan Moyes a nyári világbajnokságra célozva. Ezen felül viszont nem volt hajlandó Mourinhóról vagy a játékosairól beszélni, az egészet elintézte annyival, hogy minden menedzser stílusa más, és ő nem tudja pontosan, hogy kollégája miért így intézi a dolgokat. Azt azért még elárulta, hogy milyen sokra tartja a portugál szakembert.


„Tisztelem az általa elért sikerekért, illetve ahogyan irányítja a klubjait – taglalta Moyes. – Napjaink egyik legjobb menedzsere, és minden idők legjobbjai közé emelkedhet.” David Moyes első komoly eredménye lenne United-menedzserként, amennyiben nyerni tudna a Stamford Bridge-en. Persze, a számok és a tények alapján a hazaiak a meccs egyértelmű esélyesei, a vendégek viszont vereségükkel végleg kiszállnának a bajnoki címért folyó versenyből, hiszen 14 pontra kerülnének az Arsenaltól, 13-ra a Citytől és 12-re a Chelsea-től. Ekkora hátrány ledolgozása pedig a hátralévő 16 meccsen elég valószínűtlennek tűnik három ilyen erős ellenféllel szemben. Moyes egyébként a napokban 8000 fontos (majdnem három millió forint) bírságot kapott az FA-kupából történő kiesés után a játékvezetőkre tett megjegyzése miatt, miszerint a Unitednek az ellenfél játékosai mellett a bírókkal is meg kell küzdeniük. (Hasonló büntetésben részesült Brendan Rodgers, a Liverpool menedzsere, miután a Manchester City otthonában, erősen vitatható játékvezetői ítéletekkel tarkított meccsen kapott ki csapata, és Rodgers azt sérelmezte, hogy helyi bírót küldtek a mérkőzésre.) José Mourinho a meccsel kapcsolatban még azt is elárulta, hogy nem a listavezetőtől több, mint tíz pontos lemaradásra lévő csapat, hanem a bajnok ellen készül, amely még korántsem tett le a címvédésről: „A Man United az Man United – egyértelműsítette Mourinho. – A nehezebb helyzetben lévő csapatok sokszor jóval erősebbnek tűnnek a pályán, ezért tartom különösen veszélyesnek ezt a mérkőzést. Jobban szeretném, ha Rooney és Van Persie is játszana. Jobban szeretem, ha az ellenfél a legjobbjaival áll ki, akkor jobban koncentrálnak a játékosaim.”


Mourinho 100. Premier League-győzelmére készül, és számára nem is lenne szebb jubileum, mint a fő riválisnak tekintett United ellen behúzni ezt. Ezúttal aligha lesz olyan óvatos, mint az ősszel, annál is inkább, mivel a legnagyobb riválisok ellen idegenben általában döntetlenre, otthon pedig győzelemre játszik. Ez a minta egyelőre működik, hiszen a Chelsea a United mellett az Arsenal és a Tottenham otthonában is ikszelt, a Man Cityt és a Liverpoolt pedig hazai pályán legyőzte. Chelsea–Manchester United, 17:00, Digisport 1