Möller: Legyünk olyanok, mint a Leicester City!

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Andreas Möller szinte semmit nem tudott a magyar fociról, mielőtt elvállalta volna a válogatott másodedzői posztját. Azóta szétnézett, és nagyon meglepődött, hogy mennyi tehetséges játékos van Magyarországon. A VS-nek adott interjúban elmondta, hogy az Európához való felzárkózás legfontosabb lépése, hogy fejlesszük az infrastruktúrát, mert így vonzóbb lesz a magyar bajnokság a jobb külföldi játékosok számára is. Attól pedig nem fél, hogy a németek vagy a horvátok ellen beleszaladunk az Eb előtt egy nagy pofonba, de szerinte abból is sokat tudnánk tanulni.


Mi volt az első gondolata, amikor Bernd Storck felhívta, hogy legyen a segítője? Őszintén, ismert egyetlen magyar játékost is?

Nem tudtam olyan sokat a magyar labdarúgásról, hiszen nem volt jelen a nagy nemzetközi tornákon, kupasorozatokban, így sokkal kevesebb magyar vonatkozású hírrel találkoztam. Ugyanakkor Thomas Doll ferencvárosi megbízatásáról például tudtam.

Azóta nagy változásokon ment át a magyar foci. Kleinheisler László a Werder Bremenbe, Balogh Norbert a Palermóba igazolt, Nikolics Nemanját a Premier League-be hívták. Ez már annak a szele, hogy a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra?

A legfontosabb, hogy jól játssz. Ha sikeres a nemzeti csapat, akkor az automatikusan minden játékosnak jó, aki a csapatban van, mert a klubok többsége jobban elkezd érdeklődni ezen játékosok iránt. Ha tapasztalatot szerzel egy külföldi bajnokságban, az mindig előrelépést jelent, és a fejlődést is magában hordozza.


Egyre jobban képbe kerül a magyar viszonyokkal


Hány olyan tehetség lehet még parkolópályán, mint Kleinheisler László?

Nagyon meglepődtem, amikor láttam, hogy milyen sok tehetséges játékos van Magyarországon. Nagyon fontos, hogy őket jól felépítsük, ahogy például Kleinheislert is. Ő egy nagyon jó játékos, azonban láttam még rajta kívül sok más tehetséget is, úgyhogy remélem, hogy közülük soknak lesz lehetősége előrelépni, és ugyanazt az utat bejárni, mint amit Lászlónak.

A magyar bajnokság továbbra is fényévekkel van lemaradva az európai nagyobb bajnokságoktól. Miben látja az NB I legnagyobb problémáját?

A kluboknak igazodniuk kell az európai klubokhoz, és tovább kell fejleszteniük a szakmai munkát. El kell lesni a jó megoldásokat onnan, ahol előrébb tart a futball, és át kell ezeket venni, tanulni kell tőlük. Ez leginkább az utánpótlásképzés területére igaz. Erre kell nagyon nagy hangsúlyt fektetni. Ez a legjobb módja annak, hogy egy újabb, sikeres generációt neveljünk ki.


Storckkal az utánpótlásban látják a jövőt


Egy-két kivételt leszámítva évtizedek óta nem tudnak a magyar csapatok sikereket elérni az európai kupákban. Mit kell tenni ahhoz, hogy meghatározóak legyünk a nemzetközi színtéren?

Ez nagyon nehéz dolog, hiszen Magyarország egy kis ország, ezért nem könnyű bejutni minden évben a BL vagy az EL csoportkörébe. Ez főként pénzkérdés, hiszen mindenki látja, hogy a német vagy angol kluboknak, ahol nagyobbak az anyagi források, ez jóval könnyebb. Azonban jó filozófiával és kemény munkával messze nem lehetetlen, hogy egy hozzájuk képest kisebb klub is rendszeresen eljusson Európa legjobbjai közé.


A magyar labdarúgás vonzó kell, hogy legyen a külföldiek számára is.

Ha más országokat megnézünk, ahol folyamatosan fejlődik az infrastruktúra, akkor láthatjuk, hogy ezek az országok egyre vonzóbbak a külföldi játékosok, illetve edzők számára is.


Fejleszteni kell az infrastruktúrát, és akkor jönnek a jobb játékosok is


Igen komoly ellenfelekkel játszik a magyar válogatott felkészülési meccseket. Nem tartanak attól, hogy belefutunk a horvátok vagy a németek ellen egy nagy pofonba, és ezzel önbizalmukat vesztik a játékosok az Eb előtt?

Egyáltalán nem. Minden játékosnak és a csapatnak is az a jó, ha topcsapatokkal játszunk, hiszen ilyen meccsekből lehet lemérni, hogy hol is tartunk a többiekhez képest. Ezenfelül ezekből a mérkőzésekből rengeteget tudunk tanulni, így ezek eredménye teljesen mellékes.

Tegyük fel, hogy holnap lesz az első Eb-meccsünk Ausztria ellen. Mit mondana a válogatott tagjainak?

A játékosokat alapból borzasztóan motiválja az, hogy az Eb-n játszhatnak, ez már önmagában egy óriási motiváció. Ezenfelül élvezniük kell ezt a mérkőzést, hiszen az Eb-, illetve vb-meccsek minden játékos pályafutásában a csúcsot képviselik. Ausztria ellen játszani egy Európa-bajnokságon óriási dolog. Ezt követően jönnének a taktikai tanácsok, de ismétlem, meggyőződésem, hogy minden játékost kellően motivál egy Eb-mérkőzés arra, hogy tudása legjavát nyújtsa a pályán.


Nem kell külön motiválni a játékosokat


Ön 1996-ban Európa-bajnok lett, húsz évvel később a magyar válogatottal készülhet az Eb-re. Át lehet adni valamit az akkori tapasztalatokból?

A foci nagyon sokat változott azóta, sokkal összetettebb lett, új taktikai rendszerekben játszanak ma már a csapatok. Természetesen fogok beszélgetni a játékosokkal a tapasztalataimról, de nem akarok túl sokat beszélni a múltról. Nagyon fontos, hogy jó hangulat legyen, és kitűnő csapatszellem, ez elengedhetetlen a sikerhez. Ez sokszor sikeresebbé tesz egy csapatot, mint az, ha egyéni szinten a legjobb játékosokkal rendelkezik. A Leicester City például jelenleg az egyik legjobb csapat a Premier League-ben, de nem azért, mert a legjobb labdarúgók vannak ott, hanem mert olyan a csapatszellem, és mert a játékosok kitűnően fel vannak készítve.


Andreas Moller of Germany left is challenged with Paul Ince of Engalnd

Az 1996-os Eb elődöntőjében az angol Paul Ince ellen


Világklasszis játékos volt, de az edzői pályafutása messze elmarad ettől. Tudatosan alakította úgy, hogy visszavonulása után inkább kisebb csapatoknál dolgozzon?

A játékos-pályafutásom után dolgoztam edzőként a negyedosztályban, később pedig sportigazgatóként dolgoztam a harmadosztályban. Dolgoztam a német szövetségnek is játékosmegfigyelőként, amit nagyon élveztem és nagyon szerettem. Korábban az volt a célom, hogy a Bundesligában dolgozzak majd egyszer vezetőedzőként, de


elégedett és boldog voltam az életemmel, úgyhogy később már nem harcoltam ezért annyira.

Játékosként rendkívül ösztönös volt, a mai focit azonban már meghatározza a tudomány. Nem gondolja, hogy a szoftverek megölik az igazi labdarúgást?

Amikor modern fociról beszélünk, a legfontosabb, hogy sikeres legyél. Minden klub és minden edző a saját útját járja. Természetesen az élet nem áll meg, és folyton figyelnünk kell az új dolgokat, hogy hogyan fejleszthetjük a játékosokat, mi lehet a legjobb taktika, de alapvetően ha nyerni tudsz, már modern vagy.