Meghalt Johan Cruyff

Fotó: ANP MAG / Koen van Weel

-

A hollandok 68 éves, háromszoros aranylabdás labdarúgójának tüdőrákja volt.Johan Cruyffnál tavaly októberben diagnosztizáltak daganatos megbetegedést egy barcelonai klinikán. Az egykori focista 25 éven keresztül erős dohányos volt, februárban még úgy nyilatkozott, hogy megnyeri a rák elleni csatát.

„Most úgy érzem, 2-0-ra vezetek a mérkőzés első félidejében. A meccs még nem ért véget, de biztos vagyok benne, hogy a végén én leszek a győztes” – mondta akkor a hollandok legendája.

Most a Worldofjohancruyff.com közleményében így fogalmaz: Március 24-én békében, családja környezetében elhunyt Barcelonában Johan Cruyff, miután nagyot harcolt a rákkal.Johan Cruyff az Ajax színeiben játékosként háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa Kupáját, az Aranylabdát szintén háromszor kapta meg, ő volt az első, akinek ez sikerült. A holland válogatottal világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmet szerzett.

Az FC Barcelona vezetőedzőjeként ugyancsak ünnepelhetett BEK-győzelmet. Ebben az időszakban, 1991-ben koszorúérműtéten esett át, azután felhagyott a dohányzással. Edzőként legutóbb 2009 és 2013 között tevékenykedett, amikor a katalán válogatottat irányította.


Tavaly októberben a Barca sztárjai is jobbulást kívántak neki


A Manchester City belga válogatott védője, Vincent Kompany a Twitteren így búcsúzott tőle: „Nem hiszen, hogy valaha valaki ennyire befolyásolta volna a labdarúgás fejlődését, mint ő.”

Sergio Ramos, a Real Madrid spanyol válogatott védője ezt írta a közösségi oldalra: „Búcsúzunk a foci egyik legnagyobb legendájától. Játékosként és edzőként is megelőzte a korát.”

Xabi Alonso (Bayern München): A 14 már soha nem lesz ugyanaz.Jürgen Klinsmann, az amerikai fociválogatott szövetségi kapitánya: „Nagyon szomorú hír. Micsoda csodálatos játékos, edző, tanár és ember volt!”

Axel Witsel (Zenit): „Hatalmas szerepe volt abban, hogy kialakult a mai modern labdarúgás. Köszönünk mindent!”