Marihuánaüzletet nyit a volt NBA All-Star játékos

Fotó: Getty Images / Ronald Martinez

-

Cliff Robinson már aktív játékosként is szoros kapcsolatot ápolt a szerrel, most csak kihasználja a részleges legalizációt.


Uncle Spliffy néven jegyeztetett be internetes domaint és indította el marihuánatermelő és -árusító üzletét Cliff Robinson, korábbi NBA-játékos az Oregon állambeli Portlandben.

Az USA északnyugati részén lévő államban, hasonlóan másik háromhoz, tavaly legalizálták a cannabis gyógyászati célú felhasználását. Ilyen célból lehet cannabist termelni és árusítani is, természetesen az engedéllyel bíró üzletekben.


Cliff Robinsonnak egy jótékonysági celeb biliárdversenyen is lehet jókedve


Robinson egy ilyen üzletet hozott létre több befektetővel egyetemben. Uncle Cliffy 1989 és 2007 között öt csapatban összesen 18 idényt (ebből nyolcat a Portland TrailBlazersben) húzott le az NBA-ben, és már játékoskorában is közismert volt a marihuánához való vonzódása – kétszer is eltiltották rövidebb időre a tudatmódosító használata miatt.

Visszavonulása után a volt kosárlabdázó az orvosi célú legalizáció egyik hangos támogatójává lépett elő, jövő hónapban mint „cannabisügyvéd” lép majd színre a Cannabiz Együttműködési Konferencián.

„Azon dolgozom, hogy lemossam a megbélyegzést a cannabisról, és eloszlassam azt a tévhitet, hogy nem egyeztethető össze a sporttal. A profi sportolók óriási fizikai és mentális megterhelésnek vannak kitéve. Ha tehetünk valamit azért, hogy jobban megőrizhessék az egészségüket, akkor én abban semmi kivetnivalót nem látok.”

Az amerikai profi ligák (kosárlabda, jégkorong, baseball és amerikaifoci) közül csak a hokiligában (NHL) nincs tiltólistán a marihuána, a másik három ligában (és az egyetemi sport szintjén is) eltiltás jár a használatáért.

Cliff Robinson a Connecticuti Egyetemen végzett, ahol 2007-ben beválasztották az egyetem száz évének legjobb csapatába, a 00-s mezét pedig visszavonultatták. Az NBA-ben az 1992–1994 közötti időszakban volt a csúcson: 1993-ban megválasztották a liga hatodik legjobb játékosának, a következő évben pedig meghívást kapott az All-Star gála Nyugat csapatába.

Visszavonulása után – a marihuána népszerűsítéséért tett erőfeszítései mellett – a legtöbbet akkor írták róla, amikor 2014-ben a Dennis Rodman vezette küldöttség tagjaként részt vett a Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor születésnapjára rendezett kosárlabda-gálameccsen.