Maradonát és C. Ronaldót is legyőzve Puskás a legendák világbajnoka

Fotó: Getty Images / Central Press

-

Legendák világbajnoksága címmel hirdetett versenyt az egyik leglátogatottabb nemzetközi fociportál, a Goal.com, a szavazást Puskás Ferenc nyerte meg.


A résztvevők kieséses rendszerben egymás ellen „játszottak”, bárki, a világ bármely pontjáról szavazhatott rájuk. Puskás a nyolcaddöntőben Marco van Bastent, a negyeddöntőben Diego Maradonát, az elődöntőben Zinedine Zidane-t győzte le, a fináléban pedig Cristiano Ronaldo volt az ellenfele.


Így nyert Puskás Ferenc


A másik ágon Cristiano Ronaldo előbb névrokonán, a brazil Ronaldón, majd Paolo Maldinin, az elődöntőben pedig Lionel Messin jutott túl, de a magyar legendával nem bírt. Puskás nagyon elverte a háromszoros aranylabdást, 133 ezer szavazatot kapott, míg a portugál fele annyit sem, csupán 61 ezret, így 69-31 százalékban nyert az Aranycsapat klasszisa.


C. Ronaldo csúnyán elvérzett ebben a versenyben


A szavazás annyira nyílt, hogy korra, nemre és régióra szűrve is meg lehet nézni, hogy kire, ki szavazott. Érdemes boncolgatni az országok szerinti lebontást, Magyarországról 98 ezren szavaztak, 96-4 százalékban nyert nálunk Puskás, akire hazánkból 97 323 szavazat érkezett. Viszonyításképp, a portugálok és a spanyolok 614-en illetve 725-en szavaztak, Portugáliában Ronaldo (90-10 %), Spanyolországban viszont Puskás nyert (56-44 %).


A sötéttel jelzett országokban Ronaldo, a világosabb helyeken Puskás nyert


A környékbeli nemzetek közül – nyilván néhány országban a magyarok lakta településeknek is köszönhetően – Puskás győzött (Szlovákia: 94-6 %, Csehország: 78-22 %, Románia: 83-17 %, Szerbia: 76-24 %, Ukrajna: 59-41 %, Lengyelország: 58-42 %, Ausztria: 77-23 %, Németország: 53-47 %).


Puskás Ferenc a legendák világbajnoka


A világ többi részén Cristiano Ronaldóra szavaztak többen, de van néhány érdekesebb eredmény is, például Argentínában (156 szavazat, 60-40 %) Puskás nyert, akárcsak Kínában (62 szavazat, 58-42 %), de Egyenlítői-Guineából és Pápua Új-Guineából is érkezett egy-egy szavazat, mind a kettő Puskásra.

Az eredményt tehát illik a helyén kezelni, de megtanulhatta volna már a világ, hogy ha szavazásról van szó, akkor a magyarok ellen senkinek nincs esélye.