Már 99 pozitív teszt van a WADA-nál a Sarapova-féle doppinggal

Fotó: Europress/Getty Images/Chris Hyde / István Hajdu

-

A január 1-jén tiltólistára tett meldonium sokak karrierjét teheti tönkre. A jelentés neveket nem említ, de számos sportág bajba kerülhet.


A Nemzetközi Antidopping-ügynökség (WADA) január 1-jén tette tiltó listára a meldonium nevű szert, és az azóta elvégzett vizsgálatok során 99 sportoló mintájában mutatták ki a szert – idézi az Inside the games nevű oldal Ben Nicholst, a WADA szóvivőjét.

„Az eseteket több különböző sportágban is regisztráltuk. A vizsgálatokat a WADA akkreditált laboratóriumaiban, valamint a nemzeti antidopping-csoportok laborjaiban végezték el.”

A szóvivő neveket nem említett, de azt elmondta, hogy számos ország és hasonlóan sok sportág érintett a meldonium ügyében.

A szer korábban csak a megfigyelési listán volt a WADA-nál, tavaly azonban bizonyosságot nyert, hogy teljesítménynövelő hatása van, így 2016. január 1-től átkerült a tiltott szerek listájára.

Az első ismert sportoló, aki a nyilvánosság előtt is elismerte, hogy meldonium miatt adott pozitív mintát, az ötszörös Grand Slam-győztes orosz teniszező, Marija Sarapova volt. Ő azzal védekezett, hogy cukorbetegsége megelőzésére szedte a szert 2006-tól kezdve.

A március 7-i bejelentés óta szinte minden napra jutott egy újabb (vagy több) újabb sportoló, aki meldoniummal bukott meg, köztük a rövid pályás gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok, Szemjon Jelisztratov, az ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikov, vagy a grúzok olimpiai ezüstérmes birkózója, Davit Modzamanasvili. De ugyancsak megbukott az etióp maratonfutó, Endeshaw Negesse, és a svédek korábbi (ugyancsak etióp származású) 1500 méteres síkfutó világbajnoka, Abebe Aregawi.


Abebe Aregawi az 1500 méteres síkfutás világbajnokára is eltiltás várhat


A British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent riport szerint a tavalyi bakui Európa Játékokon is számos sportoló használta a szert. Az újság szerint legalább hat aranyérmesről, és további 66 sportolóról bizonyosan állítható, hogy meldoniumot mutattak ki a versenyek után levett vizeletükben.

Eközben Sarapova ütőszponzora, a HEAD bejelentette, hogy szemben a Sarapovával rögtön szerződést bontó Nike-val, ők nemhogy nem fogják felmondani a kontraktust, de készek azt meghosszabbítani is.

„Marija hibázott, és ezt belátta, de megérdemli az ártatlanság vélelmét” - áll a cég közleményében, akik nem értik, hogy hirtelen miért került most tiltólistára a meldonium, ha eddig nem számított doppingszernek. Szerintük igazságosabb lett volna egy mennyiségi korlátozást bevezetni a szer használatában.


A HEAD kitart Sarapova mellett


Ez újabb vitát generált, amibe beleszólt a HEAD másik kiemelt támogatottja, a férfi világranglistán második Andy Murray is, mondván, Sarapova megérdemli, ha felfüggesztik (akár négy évre is eltilthatják), és el kell fogadnia bármilyen büntetést is kap.

„A HEAD a létező legrosszabb üzenetet küldi, ami egyrészt cinikus, másrészt pedig teljes mértékben elfogadhatatlan” - mondta egy londoni antidopping-konferencián David Millar, a 2004-ben doppingolás miatt eltiltott, majd a tiltott teljesítményfokozók elleni harc élére álló korábbi kerékpárversenyző.

A meldonium a lett Ivars Kalvins nevéhez fűződik, aki az 1970-es évek végén érrendszeri elváltozások kezelésére (a vérellátást javítja azokon a helyeken, ahol érszűkület alakult ki). Kalvins 2006-ban azzal állt elő, hogy az általa kifejlesztett gyógyszert már az 1980-as évek elején is teljesítményfokozásra használták – a szovjet hadsereg Afganisztánban harcoló katonái kaptak belőle rendszeresen.