Mányoki Attila bekerül a maratonúszók Hírességek Csarnokába

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Nagy Lajos / MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Nagy Lajos

-

A zalaegerszegi úszó 1991 óta mutatott teljesítményét, és az elmúlt évben produkált három csatornaátúszását ismerik el november 4-én San Pedróban.


A maratonúszók 1963 óta létező nemzetközi Hírességek Csarnokának tagja lesz Mányoki Attila, a rendkívüli vállalkozások sikeres teljesítésével hírnevet szerzett zalaegerszegi sportember.

A hosszútávúszás hírességeit elismerő szervezet (IMSHOF) nyilvánosságra hozta, hogy idén kiket avatnak a csarnok új tagjaivá, s a magyar úszás újabb jelentős sikereként Mányoki Attilát november 4-én, az egyesült államokbeli San Pedróban működő intézményben ünnepélyes keretek között iktatják be a világon a legjelentősebb teljesítményeket nyújtó versenyzők közé.



A 43 éves úszó 2013-ban átúszta a La Manche csatornát, 2014-ben, Japánban a világ legnehezebb vizes akadályának tartott Cugaru csatorna sem tudott kifogni rajta, amelyet minden idők második legjobb idejével küzdött le. Tavaly egyedülálló módon két héten belül teljesítette az újabb kihívást: a Hawaii-szigetek között található Molokai csatorna, majd a Los Angeleshez közeli Catalina csatorna átúszását. Ezzel túljutott az Ocean's Seven elnevezésű sorozat négy állomásán.

A következő, ötödik ilyen vállalkozása az Északi-csatorna átúszása lesz idén augusztus 9. és 15. között. Ha az is sikerül neki, már csak két meghódítandó marad a világ hét legnehezebben leküzdhető tengeri csatornája közül: a Cook-szoros, utolsóként pedig a Gibraltári-szoros.

Mányoki mellett még két úszó lesz tagja az illusztris társaságnak: a brit Chloe McCardel, aki eddig 13 alkalommal úszta át a La Manche csatornát, kétszer oda-vissza, tavaly pedig – negyedikként a világon – háromszor tette meg a távot megszakítás nélkül, amiért megkapta az év legnagyobb hosszútávúszó teljesítményéért járó elismerést.

A harmadik kitüntetett a macedón Tomi Stefanovski lesz, aki negyven éve úszik maraton távokat, 16 Grand Prix versenyt nyert, és összesen 50 alkalommal állhatott dobogóra. Ő minden idők legidősebb GP-győztes maratonúszója.