Manning nélkül minden más lesz

Fotó: Getty Images / Ezra Shaw

-

Peyton Manning kiegyensúlyozottságával, pontosságával és játékintelligenciájával kiemelkedik az NFL történeleméből. A most visszavonuló amerikaifocistát a sport legnagyobbjai közt említhetjük, a botrányai ellenére is.


Egy hónappal azután, hogy a Denver Broncos irányítójaként megszerezte a második bajnoki címét, Peyton Manning hétfő este bejelenti, amire már sokan számítottak: befejezi a pályafutását.

Az amerikaifoci legendáját a sport legnagyobbjai – Muhammad Ali, Pelé, Michael Jordan, Roger Federer – mellé kell sorolnunk: a karrierje során számtalan rekordot megdöntött; két bajnoki címe mellett ötször választották meg az NFL legjobbjának. Senki nem olvasta nála jobban a védelmi felállásokat, és bár nem tudott futni, pályája csúcsán nem lehetett elkapni. Sikereit nagyban köszönheti egyedülálló munkamoráljának, mentorainak, illetve a Manning-génnek. Kódolva volt benne a győzelem, az esélyeit még a botrányai sem rontották.A Manning család és a kezdetek

A kis Peyton élete már a kezdetektől elrendeltetett, ugyanis édesapja, Archie Manning maga is profi irányító volt, karrierje nagy részét a New Orleans Saintsnél töltötte, de megfordult Minnesotában és Houstonban is. Nem említjük minden idők legjobbjai között, de a pályafutása alatt csak kiosztott 125 TD-passzt. Az egyetemen még jobban ment neki, beválasztották az egyetemi halhatatlanok közé.


Archie és Peyton Manning


Nem meglepetés tehát, hogy mindhárom Manning testvér (Cooper, Peyton és Eli) profi álmokat dédelgetett, ám csak a két kisebbnek sikerült megvalósítania azt: a legidősebb Manning fivérnél, Coopernél 18 éves korában gerinccsatorna-szűkületet állapítottak meg, ami miatt abba kellett hagynia a játékot. Eli profinak állt, a New York Giantsszel kétszer nyert bajnokságot, jelenleg is aktív.


Eli Manning a Giantsben


Peyton viszont már a középiskolában is ontotta magából a TD-passzokat, az ország legjobbjának is megválasztották. Középiskolája később visszavonultatta mezét, a mai napig ott lóg a 18-as a Newman tornatermében. Kisebb meglepetésre nem apja egyeteme (Mississippi), hanem a University of Tennessee ajánlatát fogadta el.

Az egyetemen először csupán harmadik számú irányítóként számítottak rá, de egy kis szerencsével (a két előtte álló irányító kidőlésével) Manning megkapta a lehetőséget, amelyet 11 201 passzolt yarddal és 89 touchdownnal hálált meg. Az egyetem fennállásának legjobb irányítója 45 mérkőzésből 39-et nyert meg – mondanunk sem kell, mezszámát itt is visszavonultatták.Indianapolis Colts

Peyton Manning az 1998-as draft (játékosbörze) első körének első választottjaként került az Indianapolis Colts kötelékébe. Első szezonjában kissé megszenvedett, csupán három mérkőzésen ünnepelhetett győzelmet, de Manningre nem lehetett panasz. Második szezonjában már a legjobbak között tartották számon, tizenhatból tizenhárom mérkőzésen sikerült győzelemre vezetnie csapatát. A nagy menetelésnek a rájátszás első körében vetett véget a Tennessee Titans.

Manning először 2003-ban (három próbálkozás után) nyert rájátszásban, de a zseniális Bill Belichick és csapata, a New England Patriots zsinórban kétszer is megállította. Már ekkor körvonalazódott a mára legendássá vált rivalizálás. 2006-ban már sem Belichick, sem Tom Brady nem állíthatta meg a Super Bowl-győzelemhez vezető úton, elvitte a bajnoki címet Indianapolisba.

Tizenhárom szezont húzott le a a városban, amelyet feltett az amerikaifutball-térképre. Általa ismerhettük meg Reggie Wayne-t és Marvin Harrisont, a kétezres évek elejének legmeghatározóbb elkapóit (Randy Moss persze vitatkozna ezzel a kitétellel).Nyakműtét és búcsú

2011-ben jött a hír: Peyton Manning kihagyja a teljes szezont, nyaksérülése olyan súlyos, hogy műtétet kell elvégezni rajta. A Colts tök utolsó lett a szezonban, mégsem várta tárt karokkal vissza Manninget. Mivel utolsó helyezettként elsőként választhatott a játékosbörzén, lecsapott az akkori legnagyobb egyetemi tehetségre, a szintén irányító Andrew Luckra.

Érthető döntés volt elkezdeni a jövőt építeni, bármennyire is fájt 13 év után ajtót mutatni Manningnek.


Denver Broncos v Indianapolis Colts

Leszegett fejjel búcsúzott Indianapolistól


Denver Broncos

Manning körbefutotta az országot, és végül Denverben kötött ki. John Elway győzte meg őt, akivel a Denver megszerezte története első két bajnoki címét 1997-ben és 1998-ban.

Manning azonnal bajnoki címre hajtott, segítségével a Broncos támadóegysége ligaszinten elitnek tűnt, legalábbis az alapszakaszban. A magabiztos, jó játék sokadjára tűnt el a Manning vezette csapatokból januárban, a Broncos csalódást jelentő játékkal, hosszabbításban vesztett a későbbi bajnok, a Baltimore Ravens ellen.


Baltimore Ravens v Denver Broncos

A Ravens elleni vesztes meccsen


A következő szezonban szintet lépett a Broncos és Manning: a támadóegység brutális volt, majdnem minden meccsen sikerült harminc pontot felpakolni – a nagydöntőben, a Super Bowlban viszont mindössze nyolc pontig jutottak 43 ellenében a Seattle Seahawks ellen.

A következő két szezon (amiből a másodikról immár tudjuk: ez volt az utolsó) nem úgy sikerült Manning számára, legalábbis, ha a mutatott játékot nézzük. A támadójáték lelassult, kiszámíthatóvá vált, a védelem pedig csak idén állt össze, aminek köszönhetően viszont mégis sikerült behúzni az ünnepi, ötvenedik Super Bowlt.


Manning vs. Brady

AFC Championship - New England Patriots v Denver Broncos


Az NFL-ben kevés olyan rivalizálás volt, mint a Brady–Manning (vagy Manning–Brady). A liga történetének két legjobb irányítójáról beszélünk, akiket lehetett szerencsénk tizenhétszer egymás ellen látni. A Manning- és a Brady-tábor is sokszor ellenséges a másikkal, de a két sztár nagyon tiszteli egymást, sőt azt állítják, nagyon jó barátságot kötöttek az évek során.

„Számomra ő minden idők legjobbja – mondja Brady. – Barátomnak mondhatom, és úgy tekintek rá, mint akitől mindig tanulhatok, akire mindig felnézhetek, bárhol is legyünk a világban. Mindig jobb és jobb akar lenni, hozzáállásával pedig húzza a többieket is. Tehát szerencsém van a legjobb közelében lenni és a legjobbtól tanulni, ez pedig rengeteget jelent számomra.”

E rivalizálás nagyjából páratlan a maga nemében, talán csak a nyolcvanas évek kosarasai, Magic Johnson és Larry Bird vagy a kétezres évek teniszsztárjai, Roger Feder és Rafael Nadal szállítottak ilyen minőségű párharcokat. Egy közös nevező minden párosításnál megtalálható: a legnagyobb ellenfelek, de a legnagyobb barátok voltak.


AFC Championship: Colts v Patriots

Brady és Manning


A botrányok

Manning megítélése azonban már nem makulátlan. Sokan sokszor próbálták befeketíteni, és ha bizonyítani nem is sikerült semmit, a gyanakvás csíráit sokakban elültették.

Pár hónapja növekedési hormon szedésével vádolta meg az Al Jazeera, a Super Bowl előtt pedig újra előkerült egy, még az egyetemen történt eset közte és a csapat női trénere között, aki azt állítja, hogy Manning erőszakkal dörzsölte nemi szervét az arcához.

Hogy mindebből mennyi igaz, azt majd a bíróság állapíthatja meg, az viszont biztos, hogy Manning személyében egy korszakalkotó sportolótól veszünk búcsút.


Manning rekordjai

  • 71940 – passzolt yard (1# all time)
  • 539 – passzolt TD (1# all time)
  • 200 – győzelem (rájátszás, alapszakasz) (1# all time QB)
  • 55 – passzolt TD egy szezonban (1# all time)
  • 14 – szezon minimum 4000 passzolt yarddal (1# all time)
  • 5477 – passzolt yard egy szezonban (1# all time)
  • 17 – minimum 400 passzolt yardos mérkőzés (1# all time)
  • 5 – MVP-díj (legértékesebb játékos) (1# all time)

KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!