Magyarországon jobb úszónak lenni, mint Amerikában?

-

A korábbi Európa-bajnok magyar úszó, Batházi István az Egyesült Államokban él, az Amerikai Edzőszövetség tagja, így meglehetősen jó rálátása van a tengerentúli és a magyar úszósportra is.


Szerinte fontos megjegyezni, hogy nincs rosszabb vagy jobb szövetség, nem lehet azokat összehasonlítani, mivel más elvek szerint működnek, ám az kijelenthető, hogy a magyar úszók nem panaszkodhatnak, sőt. „A Magyar Úszószövetség támogatási rendszere, szakmai figyelme, edzőtáborozási támogatása, versenyzői költségtérítési támogatása, az edzéslehetőség biztosítása, uszodabérlése, szponzorszerzéshez nyújtott segítsége messze felülmúlja nemcsak az USA, hanem a legtöbb nyugat-európai ország sportszövetségének támogatását saját versenyzőinek” – írja Batházi.


Batházi szerint nincs itthon rossz dolguk az úszóknak


Példaként említi, hogy az Egyesült Államokban a többszörös olimpiai bajnokoknak is maguknak kell fizetni az év közben az uszodabérlés költségét, és az állami valamint a szövetségtől érkező támogatás is elmarad attól, amit most Magyarországon kapnak a versenyzők. Amerikában a bevételeket a sportolók főleg a magánszférából és egyéni szponzori bevételekből kapják, így sokkal több egyéni ráfordításra van szükségük ahhoz, hogy magas szinten versenyezzenek.

„Semmiképpen sem lehet azt mondani, hogy jelenleg rossz a Magyar Úszószövetség munkája és szerepvállalása.


Bárkinek pedig azt mondani, hogy az otthoni szakmai tudás nem megfelelő, nemcsak butaság, hanem nevetséges is.

Jelenleg is szerte a világon sokan tanulmányozzák és próbálják megtanulni a magyar módszereket, edzéstematikákat” – írta Batházi.


Közben hétfőn újabb hírekkel lett tele a sajtó a Hosszú-ügyben, a magyar szövetség megmutatta azt a szerződést, amelyet Hosszú Katinka nem írt alá, kiderült, hogy Orbán Viktor kérésére gondolta meg magát Kiss László szövetségi kapitány, egy másik magyar úszóedző pedig arról beszélt, hogy le akarta ütni Shane Tusupot, Hosszú Katinka férjét, aki minősíthetetlen stílusban beszélt vele.

Kerestük Shane Tusupot, de egyelőre nem szeretne nyilatkozni. A pár nincs is Magyarországon, vasárnap este megérkeztek Austinba, ahol a pénteken kezdődő Arena Pro Series versenyen úszik majd Hosszú Katinka. A hétfő reggelt máris a konditeremben kezdte:


Tegnap este megérkeztünk Austin-ba, ahol pénteken kezdődik az Arena Pro Series verseny. Ma reggel pedig irány az edző...

Posted by Katinka Hosszu on Monday, 11 January 2016