Kicsit kínosan, de bedarálta a válogatott a Feröer-szigeteket

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Kiábrándító első félidő után összekapta magát a magyar válogatott, és Böde Dániel két szép góljával megfordította a budapesti Eb-selejtezőt. Románia csak ikszelt Finnországgal, így már a csoport második helye sincs messze.


Eb-selejtező, F csoport, 9. forduló:
Magyarország–Feröer-szigetek 2-1 (0-1)
Budapest, Groupama Aréna, 16 ezer néző, v: Robert Schörgenhofer (osztrák)
Magyarország: Király - Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár - Nagy Á., Tőzsér (Böde, 46.) - Bódi (Németh K., 46.), Gera, Dzsudzsák - Nikolics (Priskin, 75.)
Feröer-szigetek: Nielsen - Davidsen, Gregersen, Nattestad, Baldvinsson - Naes, Vatnhamar, Bartalsstovu, Jakobsen (Justinussen, 62.), Jönsen (Sörensen, 78.) - Edmundsson
gól: Böde (63. és 71.), illetve Jakobsen (11.)
sárga lap: Gera (36.), illetve Baldvinsson (17.), Gregersen (43.)
piros lap: Gregersen (93.)


Kötelező győzelemnek tűnt, de roppant izzadtságszagú lett a Feröer-szigetek elleni meccs. Mindjárt az elején vezetést szereztek a vendégek, ami meg is fogta a magyar válogatottat, a közönség a 16. percben már fütyült, a 36.-ban Dárdai Pál volt szövetségi kapitányt éltette. A szünetben viszont érkezett Németh Krisztián és Böde Dániel, utóbbi nyolc perc alatt szerzett két szép gólt, amivel megfordította a meccset Bernd Storck csapata. Mivel a csoport másik meccsén Románia ikszelt Finnországgal, már csak egy pontra van a csoport második helye. A zárófordulóban a már biztos utolsó görögökkel játszik a magyar válogatott Athénban, vasárnap 18 órától.


1. félidő: Jakobsen bemutatkozott

Elkezdődött a meccs, a magyar válogatott adogat, a feröeriek visszahúzódnak. Az első szögletnél Kádár hozzáért a labdához, de nem tudta a kapuba csúsztatni. Az első rohamok után kijöttek sünből az északiak, de a magyar kapu előtti lelkes tömörülésen túl nem sokra jutottak.


Az első öt percben nem volt kaput eltaláló lövés, majd a Nagy Ádám elleni szabálytalanság megvillantott valamit a feröeri elszántságból. A hetedik perc végén Gera passzából Nikolics majdnem a kapuba löbbölt, de csak majdnem, és les miatt amúgy is érvénytelen lett volna. Lars Olsen kapitány csapatától eddig csak a védekezésre futja - írjuk, amikor Jakobsen vezetést szerez nekik. Ez az első gólja a válogatottban.

Oh my god - írja az MLSZ Twitterje. Edmundsson kötényt adott Guzmicsnak, Juhász rossz felé fordult, Jakobsen pedig a meglepett Király mellett a bal alsóba gurított. A magyar válogatottat egyértelműen megfogta a kapott gól, Feröer passzolgat, a nézők fütyülnek, pedig még csak a 16. percben járunk.Az első 100 passzból 87 pontos volt a magyar válogatottól, a labdabirtoklás 62 százalék ide, csak hát a gól. Meg a játék: továbbra sem préseljük a 16-osukra az amatőröket, egy ígéretes akció végén csak távoli lövésig jutunk, de Nagy Ádám maga alól rúgja meg a labdát, el is száll messze a felső léc fölött. Ezekben a percekben teljesen veszélytelen a válogatott. Az első félóra után a kaput eltaláló lövések aránya 1-1.

A félidő hajrája a második feröeri kapura lövéssel indul, majd megint jönnek a pontatlan magyar támadások. A 16 ezer néző egy része a 36 percben rázendít a „Dárdai, Dárdai!” kórusra. Pedig az északíreken nem múlna semmi: vezetést szereztek a görögök ellen, a csoport utolsó helye felé taszítva őket. A magyar válogatott fölényben játszik ugyan, de a nyomasztó jelzőt semmiképp nem használnánk. A nézők sem, ők füttyszóval jelzik.

A 43. percben középről, 28-ról kap szabadrúgást a Storck-csapat, Dzsudzsák azonban a sorfalba bombáz. A 46. percben Dzsudzsák szólózik a 16-os vonaláig, a lepattanóból Bódi jut lövéshez, de nyolc méterről, az ötös jobb csücskéről Nielsen kapusba lő. Ez volt a legnagyobb magyar helyzet.


Feröeri gólöröm


A szünetben

Nagy elánnal kezdte a meccset a magyar válogatott, bár a kapura nem volt túl veszélyes. Aztán a vendégek Jakobsen góljával vezetést szereztek, előtte Edmundsson kötényt adott Guzmicsnak, Juhászról pedig simán lefordult az első válogatott gólját szerző csatár. Megzavarodott a hazai válogatott, majd csak a félidő végére került fölénybe, és csak Bódi előtt adódott igazán nagy helyzet, ő azonban Nielsen kapusba vágta a labdát.


Az első félidőben 67 százalékban birtokolta a labdát Bernd Storck csapata, 10-2 volt a kapura lövések aránya a javára, de a lelkes feröeriekkel így sem bírt. A közönség a 16. percben már fütyült, a 36.-ban Dárdait éltette, miközben az utódja kettős cserével készült a folytatásra: Bódi és Tőzsér helyére Németh és Böde állt be.


Nagy Ádám hajtott, de teljesen hiába az első félidőben


2. félidő: Böde mindent elintézett

Csapat és közönsége egyaránt megújult lelkesedéssel kezdte a második félidőt, Böde már a 49. percben hatalmas helyzetbe került, de nem tudta elgurítani a labdát Nielsen kapus alatt, két percre rá Dzsudzsák harcolt ki szögletet, majd Kádár egy újabbat - ez utóbbinál Juhász bólintott veszélyesen kapura. Juhász feje vérzett, néhány percig ápolni kellett.


Nikolics estében lőtt tizenegy méterről, erőtlenül, de bárhogy is, már több helyzet volt, mint az első félidőben összesen. El is kezdtek szurkolni a nézők, Feröer pedig egy cserével reagált a nyomásra. Hiába, Kádár átívelése után Böde tanárian fejelt a hosszú felsőbe, 1-1. És még maradt fél óra. A gól utáni percekben Dzsudzsáknak és Nikolicsnak is volt helyzete, az előbbi esettben blokkoltak a védők, az utóbbiban fölé szállt a labda.Őrült jelenetek: egy feröeri indítás után Guzmics kis híján összehoz egy 11-est, majd a túloldalon két védő összefut, a meglepett Dzsudzsák viszont mellé durrant. Aztán jön Böde, háromszor is szépen tolja meg a labdát a 16-oson belül, majd úgy bevarrja a labdát a bal felsőbe, hogy öröm nézni. Már 2-1 ide.Az utolsó negyedórára Priskin váltja Nikolicsot, miközben Finnország vezetést szerez Románia ellen. A jelen állás szerint Magyarország a csoport második helyén áll, ugyanúgy 16 pontja van, mint Romániának, de az idegenbeli 1-1 és a hazai 0-0 Dzsudzsákéknak kedvez az idegenben lőtt gól miatt.

Vatnhamar egy egészséges távoli lövéssel jelentkezett be a hajrában, válaszul Priskin veszélyes beadása után Gera lövését blokkolták a védők. Guzmics szép indítással helyzetbe hozta Priskint, aki azonban hosszan vette át a labdát. Kicsit lenyugodtak a kedélyek, a hangulat visszafogottan ünnepélyes. Dzsudzsák beadását kifejelik, Kádár előtt nagyon pattog a labda, Richard Hübler negyedik játékvezető négy perc hosszabbítást rendel el.

Ebből az elsőben Németh megcélozza a bal alsót, Nielsen bravúrral véd, majd a szögletnél Böde fejese centikkel kerüli el a bal kapufát. Aztán viszont egy feröeri keresztlabda végigcsorog a magyar ötösön, de mindenki lemarad róla. Ezt megúsztuk, ám Románia egyenlített a finnek ellen, így most oda a második hely. A 93. percben Gregersen megkapta a második sárgáját, miután fellökte a magyar válogatott kapusedzőjét a kispadnál, majd a feröeriek elvégezhettek még egy időn túli szabadrúgást, de az eredmény maradt 2-1.


A kezdőrúgás előtt

A helyszínen lévő szurkolók nagyon óvatosnak tartják a magyar kezdőt, amelyben sem a hazai góllistát simán vezető Böde Dániel, sem az Amerikában sziporkázó Németh Krisztián nincs benne.


Mit szóljanak akkor a feröeriek, akiknek három kulcsemberük hiányzik a középpályáról, egyaránt eltiltás miatt? Ha nagyon fellelkesülne, fogadhat is Dzsudzsákék Eb-győzelmére, amivel akár ötszázszorost pénzt is szakíthat.

Közben a hazai játékosok Gyógyulj meg, Bence! feliratú pólóval üzentek Lázár Bencének, a 24 éves egykori Újpest-csatárnak, aki leukémiában szenved, és maga is üzent a csapatnak korábban.

Most viszont felsorakozott a két csapat a pályán, és már hallgatják a himnuszt, elsőként a vendégekét, akik fagyasztott lazacot reklámoznak a melegítőjükön. A magyarokon a hagyományos címeres mez feszít.

Ezalatt a D csoportban Gibraltár 4-0-ra kikapott Grúziában, összesen pedig ötven kapott gólnál jár, ami hússzal több, mint amit valaha is csapat kapott Eb-selejtezőkön. Az újonc tehát egy (negatív) rekorddal nyitott.


A biztos pótselejtező a tét

Bár sokat lehet számolgatni a Feröer-szigetek elleni Eb-selejtező előtt, a lényeg egyszerű: győzni kell a Groupama Arénában, ezzel biztossá válik a magyarok harmadik helye az F csoportban, ezzel pedig a pótselejtező is. Nagy gólkülönbségű győzelemmel Bernd Storck csapata ugyanakkor növelné az esélyét, hogy legjobb csoportharmadikként közvetlenül kijusson a jövő nyári, franciaországi Eb-re.


Ma este még biztosan nem bonthatunk pezsgőt, mert az egyik legfőbb rivális csoportharmadik, Ukrajna csak október 12-én vívja majd meg a döntő csatáját Kijevben, a spanyolok ellen. A harmadik helyezettek igen összetett esélyeit ebben a cikkben találja meg teljes részletességgel.


Van közönség

Noha eredetileg a Románia elleni selejtezőn történt rasszista bekiabálások miatt zárt kapus büntetést róttak mindkét válogatottra, az UEFA néhány nappal a meccs előtt felfüggesztette ezt az ítéletet, azaz lehetnek nézők a Groupama Arénában, ahogy a románok bukaresti meccsén is. Ezzel együtt a kezdés előtt bő egy órával még négyezer jegyet lehetett kapni. Nincs tehát annyira felfokozott hangulat, mint a legutóbbi Eb-selejtezőn, de a feszültséget érezni a levegőben.


Király, Nikolics, Németh

A szurkolók – és Storck kapitány is – elsősorban a két csatártól, Nikolics Nemanjától és Németh Krisztiántól várják, hogy a válogatottban is bizonyítsanak, miután a klubjaikban mindketten remekelnek: Nikolics vezeti a lengyel góllövőlistát, míg Németh többször talált be az Egyesült Államokban, mint Kaká.


A kapuban ugyanakkor a rutinos Király Gábor véd majd. Elvileg nem neki kellene sziporkáznia az amatőrökből álló feröeriek ellen, akik közt akad asztalos, börtönőr és banki gyakornok is.