Magyar döntős súlylökésben!

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Márton Anita bejutott a súlylökés – magyar idő szerint szombaton 3.05 órakor kezdődő – döntőjébe a riói olimpián.


Az idén a fedett pályás világbajnokságon és a szabadtéri Európa-bajnokságon is ezüstérmes versenyző elsőre túldobta a 18,50 méteres selejtezőszintet – igaz, csak egy centiméterrel. Az első körben rajta kívül csak négy súlylökő biztosította helyét a fináléban, a legnagyobbat a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Valerie Adams dobta 19,74-gyel.


A szintet végül mindössze hatan teljesítették, így még 17,76 méterrel is be lehetett kerülni a 12-es döntőbe.

„Nagyon örülök, hogy elsőre megdobtam a szintet, mert kicsit izgulós vagyok, s hajlamos arra, hogy elsőre egy biztonságit dobjak – nyilatkozta Márton Anita az MTI-nek. – Technikailag szörnyű dobás volt, de a lényeg, hogy megvan a szint.” Hozzátette: reméli, hogy este nem fog esni az eső, mert akkor csúszik a golyó és a dobókör. „A kör egyébként jó, kicsit fogós, de én azt szeretem” – mondta.

Márton Anita az elmúlt két évben fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi Európa-bajnokságon (19,04 m – országos csúcs), tavaly első lett a prágai fedett pályás Európa-bajnokságon (19,23 m – országos csúcs), s negyedik a pekingi vb-n (19,48 m – országos csúcs), idén ezüstöt nyert a fedett pályás világbajnokságon (19,33 m – országos csúcs) és a szabadtéri Eb-n is. Az olimpián újra az országos csúcs megdöntését tűzte ki célul – amennyiben ez sikerül, s túldobja a 20 métert, az dobogót érhet.