Legalább akkora hősök, mint Dzsudzsákék

Fotó: Kovács Tamás/MTI

-

A tavalyi krakkói csoda, az A csoportba való feljutás óta most először játszott Magyarországon meccset a magyar hokiválogatott, amely olimpiai selejtezőn 4-0-ra verte Litvániát. Az igazi hokiünnepet számos meglepetés és egy tündérmese színesítette.


Évek óta nem játszott itthon tétmeccset a magyar hokiválogatott, de a tavaly novemberi magyar–norvég focimeccs óta sem volt nagyobb szabású, magyar vonatkozású sportesemény nálunk, így nem csoda, hogy a szurkolók ki voltak éhezve egy jó magyar meccsre.


Csoda kellene

A magyar válogatott pénteken Észtországgal, vasárnap pedig Lengyelországgal játszik. Csak a torna győztese jut tovább az olimpiai selejtező utolsó fordulójába. Onnan szintén csak a győztes kvalifikálja magát az olimpiára, a világranglista-helyezés szerint Németországgal, Lettországgal és Ausztriával kellene majd megküzdeni Rigában az egyetlen kvótáért.

„Ott voltam novemberben néhány megállóra innen a norvégverésen is, persze, hogy ide is eljöttem – kezdte kérdésünkre a magyar–litván olimpiai hokiselejtező előtt a Papp László Budapest Sportaréna mellett egy szurkoló, András. – A hokiválogatott nálam egy fokkal magasabb szinten van, mint a fociválogatott, egészen hihetetlen, hogy feljutottak az A csoportba, muszáj volt eljönni megünnepelni őket is. Bár még az is lehet, hogy Szentpétervárra is kimegyünk velük a vébére. Tudom, hogy szinte lehetetlen, hogy kijussanak az olimpiára, de azt is kevesen gondolták, hogy az A csoportba ismét feljutnak, szóval miért ne csinálhatnák meg ezt is?”

Nekik még azt is megbocsátjuk, ha elbukják az olimpiát

– vág közbe szurkolótársa, Andor. – Tényleg nem ez számít, egyszerűen megérdemlik, hogy megkapják ugyanazt azt ünneplést, mint a fociválogatott, legalább akkor hősök, mint Dzsudzsákék.”

A szervezők és a szurkolók ki is tettek magukért, közel telt ház, 8-9000 néző volt kíváncsi a meccsre, a körítés pedig parádés volt. Igazi sztárokat megillető fogadtatást kapott a magyar csapat.A szervezők még úgy is megérdemelnek minden dicséretet, hogy külön felhívták a szurkolók figyelmét arra, hogy időben érkezzenek a helyszínre, hiszen a franciaországi terrorcselekmények után szigorúbb lesz az ellenőrzés a beléptetésnél. Ehhez képest mi táskával a hátunkon érkeztünk, de bele sem néztek.


Volt viszont minden, ami egy jó magyar hokimeccshez kell, a nézőtéren mindenkivel bratyizó jegesmedve, ajándék póló, az Amerikából átvett csókkamera, a hangszóróból és a szurkolók torkából üvöltő Magyar népmesék zenéje, nagyobbnál nagyobb partihimnuszok, mint a 2Unlimitedtől a No Limit, a Guns N' Rosestól a Sweet Child O' Mine, a dartsvébéről is ismert Chase The Sun a Planet Funktól és persze a magyar góloknál elmaradhatatlan Repül a bálna a Republictól:A szervezők arra is gondoltak, hogy a legkisebb korosztállyal, a 8 éven aluliakkal is megismertessék azt a légkört, amely a felnőtt válogatottat körülveszi, ezért két harmad között felküldték őket a jégre meccselni, majd megtapsoltatták őket. Valószínűleg egy életre szóló élménnyel gazdagodtak a kicsik, és többüket végleg a hokihoz láncolhattak ezek a percek.Magáról a meccsről még csütörtökön este írtunk, legyen annyi elég, hogy a magyar válogatott végig nagyon magabiztosan játszva, néha a helyzeteket túljátszva is 4-0-ra nyerni tudott, de ilyen hangulatban nem is volt kérdés, hogy mi lesz a vége. A lefújás után több ezer plüssmacit dobtak a nézők a jégre. Ez észak-amerikai szokás, a plüssöket a válogatott tagjai beteg gyerekeknek fogják eljuttatni.Elbúcsúztatták hazai közönség előtt is az utóbbi évtizedek egyik legjobb magyar hokisát, Szuper Leventét, majd egy újabb meglepetés következett. Tavaly decemberben egy kanadai utánpótlástornán elromlott a hangosítás az Egyesült Államok–Magyarország meccs előtt, akkor Horváth László, a magyar U16-os válogatott egyik tagja önként jelentkezett, és elénekelte a Himnuszt, a felvétel hatalmas siker lett az interneten. Most meghívták az olimpiai selejtezőre a fiatal magyar hokist, így a magyar szurkolók együtt énekelhettek vele:Természetesen megválasztották a meccs legjobbját is, aki az első gólt szerző Galló Vilmos lett. „A szurkolók nagyon sok erőt adtak, szerintem ez motivált mindenkit, például engem is” – mondta a meccs után a Svédországban légióskodó hokis, aki először szerepelt a válogatottban, és mindjárt góllal debütált a magyar csapatban. „Speciális gól ez a pályafutásomban, nem mondanám szépnek, de első válogatott gólnak elmegy. Egyébként fura módon a svéd meccseken nem izgulok annyira, mint amennyire most izgultam. Talán azért is volt ez nehezebb, mert a magyar közönség még nem ismer annyira.”


Galló (jobbra) első válogatott meccsén góllal debütált


Érdekes sztori Gallóé, hiszen kedden hazaküldték a válogatottól keretszűkítés miatt, majd Sebők Balázs sérülése miatt szerdán kapta a telefonhívást, hogy mégis szükség van rá. „Pedig már meg is vettem a repülőjegyet vissza, Svédországba. Mondhatjuk, hogy egy tündérmese történt velem.”